Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Палаючі торфовища не дають дихати українцям

6 серпня 2015, 00:08
Дата ефіру/події: Четвер, 6 серпня 00:08

Ірпінь у диму. Вже тиждень жителі містечка під Києвом не можуть дихати на повні груди. Вранці й увечері місто оповите торфяним чадом. Нині горить кілька гектарів чорнозему. Коли його приборкають рятувальники? Ось питання, на яке поки не можуть дати відповіді.

Повалені сторічні дерева, чорна пляма, яка наближається вглиб лісу, й багато води - така страшна, апокаліптична картина під Ірпенем. Тут вже тиждень палає торф.

Ігор Шумик, кореспондент:

- Гасять вогонь, як можуть. Пожежні рукави кидають згори і просто поливають торфяники, головне завдання натепер - не пустити вогонь у ліс.

Рятувальники приборкують тління, але наосліп, бо найбільший осередок приховує верхній шар землі. Тому здолати вогняну торф'яну загрозу неможливо.

Олег Ляхевич, керівник пожежно-рятувального поста:

- Гасимо 5 день, изначально площадь була  десь 3 гектара було, зараз залишок 1 гектар. Прогари есть по повметра, місцями 50, ми добре його заливаємо.

Вітер жене дим до найближчих будинків. Люди не можуть відчинити вікна - вдень через страшенну спеку, а вночі через їдкий отруйний смог.

- Дишать нема чим на вулиці, горить круто.

- Вітром як повертається - дихати нема чим, запах такий, шо невозможно, шо глаза їсть.

- Даже до городів доходить, оці костри горить постоянно.

Світлана щоранку йде на роботу удвох з їдкими випарами, торф'яний дим розїдає очі і просто не дає дихати на повні груди і працювати на повну силу.

Світлана, продавчиня:

- Нема чим дихати, йдеш на роботу - задихаєшся, двері відкриває, вікна, весь дим у хаті, в комнаті дихати нема чим, сіро, утром йдеш - тут сіро кругом.

Не витримують торф'яних пожеж і тварини. Віталій вигулює свого собаку посеред дня, бо вранці боїться диму.

Ігор Шумик, кореспондент:

- Найбільше страждають від торфяних пожеж люди, у яких хворі легені, серце, або ж алергики. Тому медики найперше радять їм хоча б використовувати ось такі марлеві пов'язки.

Під час горіння торфу в повітря потрапляють метан, сажа, окис вуглецю. Вадим тиждень не відходить від матері - в жінки неймовірно завищений тиск.

Вадим, мешканець м. Ірпеня:

- Ну так мама говорить, що тяжело, давленіє скачет, как пройдет утром, уже неделю, даже больше.

Разом із гектарами земель вогонь з'їдає і гроші, лише тиждень гасіння пожежі в Ірпені вже коштував 800 літрів палива.

Леонід Малиш, керівник відділу Ірпінської міської ради:

- Дуже багато, якщо казать про гроші, то за рік може з'їсти до 200 тисяч гривень, так, це багато грошей...

Не лише Ірпінь, у вогні вся Україна, саме тепер пік торф'яних пожеж на тутешніх чорноземах. Мінімум 300 гектарів вже тліють. Вигорає весь торф, утворюючи порожнини.

Сергій Зібцев, керівник центру моніторингу пожеж Східноєвропейського регіону:

- Фактично пожежа розвивається як колба - зверху вона вузька, знизу широка, розширюється у підземних горизонтах, це дуже небезпечно, тому що люди можуть провалитися, не видно, де власне горить.

Загорітися торф може миттєво, від кинутого недопалка чи сірника. Вогонь проникає всередину й завдяки кисню тліє, вода й навіть сніг тут не допоможуть, зупиняє високу тепмературу лише мінеральний грунт.

Сергій Зібцев, керівник центру моніторингу пожеж Східноєвропейського регіону:

- В залежності від шару торфу, скільки потужність торфу, стільки вигорає повністю, або метр, або 2 метри, і дуже небезпечно, можна туда провалитися, джерело горіння та температура може бути до 300-400 градусів.

Коли ірпінці вдихнуть на повні груди? Рятувальники обіцяють впоратися з вогнем до вихідних. Втім, мешканці таки сподіваються на дощ і спад температури.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.