Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 25 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

В Карпатах затримали контрабандистів-камікадзе з ураном у багажнику

7 серпня 2015, 22:57
Дата ефіру/події: П’ятниця, 7 серпня 22:57

Смертельно небезпечний товар у пакованні з-під чипсів. В Івано-Франківській області СБУвці затримали злочинців, які перевозили уран просто в багажнику автомобіля. Яку загрозу для людей становить радіоактивний метал та кому міг знадобитися?

Гучна спецоперація СБУ в Карпатах. Спецпризначенці зупиняють машину з чотирма чоловіками в салоні просто посеред дороги поблизу гірськолижного курорту Ворохти. В автомобілі - більше кілограма контрабандного урану-238 в пакованні з-під чипсів. Заборонений метал везли в Європу. І якби довезли, то казково збагатилися б. Адже ось така кулька коштує до мільйона євро.

А це відео з Молдови. Там затримали такий же гурт контрабандистів, які продавали за кордон півтора кілограма урану. На чорному ринку бандити хотіли заробити півтора мільйона євро. Куди намагалися продати радіоактивний крам українські злочинці, тепер з'ясовують правоохоронці. В СБУ переконані - аби порушників не затримали, покупців на товар довго б шукати не довелося. Область застосування урану-238 дуже широка. Це і атомна енергетика, і аерокосмічні технології, і військова галузь. З'ясовують тепер і те, де злодіям вдалося роздобути більше кілограма рідкісного металу? Україна - одна з 15 держав, де видобувають уран. Його родовища та переробні комбінати зосереджені в Кіровоградській, Миколаївській та Дніпропетровській областях. Зараз перевіряють кожне підприємство, звідки могли винести таку кількість цінного металу. Контрабанда урану - справа надзвичайно вигідна.Та це якщо не звертати уваги на просто смертельну небезпеку транспортування радіоактивної речовини. Заміри експертів на місці затримання контрабандистів у Карпатах показали неймовірні показники дози опромінення. Біля контрабандного шматка радіактивного металу детектори зашкалювали, адже фіксували 150 мікрозіверт за годину! Для прикладу, допустимий радіаційний фон у містах становить 0,1 мікрозіверт, тобто злодії отримали дозу опромінення, яка в півтори тисячі разів перевищує норму.

Роман Родина, заступник керівника Київського лабораторного центру держсанепідемслужби:

- В даном случае одно из звеньев распада урана-238 является радий, тоже радиоактивный элемент, который излучает излучение, которое и является опасным для человека. Здесь играет роль время нахождения человека. Чем дольше человек находится вблизи этого радиоактивного элемента, тем большую дозу он получает.

Олексій Камінський - ендокринолог центру радіоактивної медицини, який більшу частину свого життя присвятив вивченню впливу радіації на організм людини. Лікар новиною про контрабандистів урану шокований. Особливо вразило Олексія те, що метал везли просто в багажнику і без жодного захисту. Швидше за все, злодії просто не знали, яка небезпека їм загрожує, адже вони фактично вбивали себе.

Олексій Камінський, лікар-ендокринолог Національного наукового центру радіаційної медицини:

- Здесь имеет значение, помещен ли этот предмет в контейнер и правильно ли предмет транспортировать в контейнере. Но те данные, которые есть, говорят о том, что если его не изолировать в спецконтейнер, то он может вызвать негативное влияние на организм при длительном нахождении рядом с телом человека.

Оце випромінювання руди з вмістом урану. На перший погляд - дуже красиве видовище. Та за цією симпатичною картинкою криється смертельна небезпека. Ось ці промінчики і є радіоактивні мікрочастинки, які можуть проникати майже через будь-яку перепону і непомітно для ока шкодити здоров»ю. Опромінені дістають цілий букет імунних хвороб, у них розвивається рак, зі збоями працює статева система.

Роман Родина, заступник керівника Київського лабораторного центру держсанепідемслужби:

- Радиоактивное излучение мы не можем ни увидеть, ни на запах, ни на цвет, абсолютно, то есть мы его никакими органами чувств ощутить не можем. Если человек на отдалении, то и доза облучения намного меньше.

Радіація - це не єдина небезпека від сусідства з ураном. Хімічні випари цього металу в рази небезпечніші від випромінювання. І окрім променів, людина може ще й отруїтися. Тож сміливці, які торгують ураном, ризикують не лише потрапити у в'язницю за свої оборудки, а й своїм життям. Адже аби втратити здоров'я, вистачить лише кількох годин, проведених біля такою кульки радіусом 10 сантиметрів.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.