Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 20 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Рівненщині палають торфовища

11 серпня 2015, 23:05
Дата ефіру/події: Вівторок, 11 серпня 23:05

На Рівненщині горить торф. Скільки вже уражено гектарів, порахувати неможливо. Втім, у диму нині всі поліські райони області. Повністю загасити осередки займання допоможуть лише затяжні дощі.

Це торфовище неподалік села Вітковичів. Вогонь може підійти до будинків, тож пожежники намагаються зупинити полум'я. Але за шаленої спеки це робити вкрай тяжко.

Світлана Прокопчук, кореспондентка:

- 40-градусна спека. Провалитися в торф, що тліє, можна щомиті. Набрати воду з пересохлої канави вкрай тяжко. Ось у таких умовах сьогодні працюють березнівські рятувальники.

Найефективніше гасити таку пожежу мотопомпою, але в канаві замало води. Дощу не було майже місяць.

- Бачте, зара яке літо, що все попересихало?

- Впораєтеся?

- Канешно.

До цієї водойми вже протоптала стежку і Тетяна Іванівна з чоловіком. Подружжя посадило на цьому полі картоплю. Зі сльозами на очах кажуть: одразу викопуватимуть печену бульбу.

Тетяна Іванівна, місцева мешканка:

- Якщо згорить, то не буде, що їсти. І копали. Там як станемо копати. Оце в резинових чоботах, то геть відчуваємо вогонь в ноги. Там же ж так горить, що страшне. Приїдемо, то так наносимося. Кажу вже до чоловіка: плюнь, ради Бога. І кидаємо, бо мене вже не тягнуть ноги. Тут серце стане біля цієї картоплі.

Мало того, з торфу, що тліє, виділяється багато сполук вуглецю, сірки та азоту. Як наслідок, кажуть лікарі, головний біль і млявість. Тож місцевим мешканцям залишається стежити за напрямком вітру. Як тільки дме північніше, швидко беруть відра і до праці. Не лише гасять торф, а й прибирають з городів згорілі дерева.

Андрій Якович, місцевий мешканець: 

- Он бачите, того горбака притушили, а воно все одно йде на низ. Земля горить, корінь підгарує. Зараз цей корч тоже впаде.

Між стовбурами в болотистій місцевості пожежну техніку застосовувати неможливо, кажуть лісівники. 

Віктор Глушик, керівник відділу управління лісового та мисливського господарства в Рівненській області:

- Болота так підсохли, що якраз тільки горить зверху. Техніку тільки туди вводити - вона провалюється. І приходиться багато пожеж ліквідовувати ранцевими вогнегасниками і другими ручними знаряддями пожежотушіння. Це тільки хороші дощі затяжні можуть ці пожежі притушити.

Втім, на зливу поки що сподіватися не варто, кажуть синоптики. Хоча невеликі дощі й прогнозують. 

Тетяна Пророк, синоптик:

- Вже із 12 по 16 серпня місцями можливі короткочасні дощі та грози. Подекуди з градом та шквальним вітром 15-20 метрів за секунду. З 14 по 16 серпня температура дещо знизиться до 29-33 градусів, але на наступному тижні знову очікується суха без опадів погода і максимальна температура становитиме 30-35 градусів.

Тому рятувальники закликають людей не палити сухої трави і не залишати багаття без нагляду.

Віктор Глушик, керівник відділу управління лісового та мисливського господарства в Рівненській області:

- За підпал є адміністративна відповідальність. На посадових осіб - це від 3 до 10. На громадян від 1 до 3 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. У разі поширення на значні площі вони значно збільшуються. На громадян від 3 до семи, а на посадових осіб від 7 до 12. При наявності збитків відкривається кримінальна справа.

Тим часом правоохоронці разом із надзвичайниками шукають винних у нинішньому масштабному займанні торфовищ на Рівненщині.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.