Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 27 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У чернігівському хоспісі до смерті залікували самотнього ветерана

13 серпня 2015, 22:40
Дата ефіру/події: Четвер, 13 серпня 22:40

У Чернігові сусіди 89-річного ветерана війни звинувачують працівників хоспісу в жорстокому поводженні з дідусем. Кажуть - пацієнта похилого віку, що міг ходити та був при своєму глузді, за три місяці перетворили на рослину. Старенькому давали сильну дозу психотропного препарату, а згодом на його тілі з'явилися страшні травми - зламана рука та незрозуміле ушкодження на гомілці.

Таким Степан Юхимович, військовий пенсіонер, був ще кілька років тому. А це він уже в березні 2015-го. Останні сім років дідусь мешкав сам.

Віра Леонідівна, сусідка:

- Он ходил в магазин, сидел тут на лавочке, другой раз смотрит в окошко, попросит что-то купить. Купим ему, заходили к нему. Он добрый, хороший человек, он нормальный человек был.

Єдина донька пенсіонера мешкає в Росії, тож Степану Юхимовичу стало зовсім складно самому. Спочатку сусіди хотіли знайти йому доглядальницю.

Наталя Григорівна, сусідка:

- Мы подумали, чтобы он был здесь с нами, нанять ему женщину, которая будет постоянно за ним ухаживать, но это 6 тыс грн., это помимо, ему еще надо питаться, лекарства. Не получалось. В хосписе 2 тыс грн в месяц. Плюс лекарства, памперсы.

Разом із ветеранською організаціє влаштували його в хоспіс четвертої міської лікарні Чернігова. Умови їм сподобалися.

Наталя Григорівна, сусідка:

- Поначалу он бодрый, ходячий, он активный, веселый, постоянно улыбающийся человек. Вначале все было вроде как все нормально.

Та раптом персонал медзакладу попросив купити для дідуся препарат кветиксол.

Наталя Григорівна, сусідка:

- Это сильное психотропное лекарство, после принятия этого лекарства он с продолжительным его приемом все более становился неадекватен. Мы приходили его проведывать, он спал, муж приходил, он его будил мокрым полотенцем, ложит на лицо и будит, чтобы его покормить, пообщаться, спросить - как.

Степан Юхимович почав скаржитися на грубе ставлення, а працівники хоспісу, своєю чергою - на дідуся. Мовляв, кидається на персонал та заважає сусідам. Тож його вирішили перевести до хоспісу обласної психіатричної лікарні. Перевезти пенсіонера попросили сусідів. Коли вони приїхали - були просто ошелешені.

Наталя Григорівна, сусідка:

- Захожу в палату, я увидела его в кресле-каталке, привязаным вот так, привязаны ноги, он сидит абсолютно невменяемый, вот тут у него был перелом, у него была вся синяя грудь, у него была черная сверху ладошка.

Після побаченого ветеранська спілка і сусіди дідуся звернулися до міліції із заявою про жорстоке ставлення до пацієнта.

Борис Сташко, голова ветеранської організації:

- Мы собрали фотографии, документы и обратились в органы, но ответа от них не получили. Они сознательно не провели расследование и не вручили нам ответный документ.

Як пояснюють походження травм у їхнього пацієнта в міській лікарні, спробували з'ясувати і ми. Виправдовуватися довелося заступниці директора медзакладу. Дідуся тут називають неврівноваженим і небезпечним.

Людмила Прог, заступник керівника Чернігівської міської лікарні №4:

- Он начал мешать соседям, он кидался и бросался, нам надо было, нам надо было сфотографировать те синяки, в которых ходили сотрудники, когда он вырывался, и… мы договорились, что его все-таки заберут в психбольнцу. За день до того, как мы его перевели, он сидел в холле, смотрел тв, поднялся, упал и сломал руку.

Травму ж на нозі пояснюють просто - натер об ліжко.

Ніна Лазар, старша медсестра хоспісу Чернігівської міської лікарні №4:

- Вот смотрите, что она делает, мы сейчас хватаем, подлаживаем, если он точно так же заворачивает сюда ногу, и что-то так же лежит, и каждый раз будет лупить себя ногой - что будет? Если он невменяемый.

Втім, натерти так ногу спереду фізично не можливо. На запитання, чи прив'язують пацієнтів - старша медсестра відповідає категоричним "ні".

- В принципе эта практика есть, но у нас их не вяжут. Дядь, вас вяжут? Вас завязывают? А вы спросите сами.

Їхні пацієнти мовчки лежать, немає сенсу їх прив'язувати, зізнається медсестра.

- Зачем нам их вязать, когда они спокойные?

Запитати самого Степана Юхимовича про травми зараз змоги вже немає, за два тижні після переведення до хоспісу психлікарні дідусь помер. У закладі, де він доживав свої останні дні, йому вдвічі зменшили дозу психотропоного препарату. Тут старенького згадують як тихого та спокійного пацієнта.

- Він тут був буйним?

- Епізодів психомоторного збуждення у нас не було. Жодного разу.

Лікар-психіатр не має права коментувати дії своїх колег, натомість визнає: завелика доза кветиксолу може перетворити пацієнта на рослину.

- Завелика доза - це і рухові порушення, скутість в рухах, і загальмування свідомості, може все це бути.

У міліції поки досліджують усі документи та вирішують, чи відкривати кримінальне провадження. Адже без самого постраждалого довести щось дуже складно. Сусіди ж дідуся налаштовані рішуче:

Наталя Григорівна, сусідка:

- Может быть, Ефимовичу уже не поможем ничем, но мы хотя бы поможем тем старикам, которые попадут в руки тех людей, которые давали клятву Гиппократа.

Тим часом місцеві бабусі тепер бояться хоспісів наче пекла. І сподіваються - свої останні дні доживатимуть вдома.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.