Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 2 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Легалізація проституції - шанс поповнити бюджет та подолати корупцію

17 серпня 2015, 23:56
Дата ефіру/події: Понеділок, 17 серпня 23:56

Якщо проституцію в Україні не можна подолати, то її треба легалізувати. Такого висновку дійшли навіть ті, хто з нею має боротися - правоохоронці. За легалізацію роботи нічних метеликів виступає й керівник столичної міліції Олександр Терещук. Що чекає на Україну, якщо проституцію узаконять, і як це зробили у світі.

Столичний Броварський проспект. З вікна машини добре видно, як з узбіччя спритно тікають дівчата, що ще хвилину тому розкуто тут проходжувалися, чекаючи клієнтів. Причина сполоху зрозуміла вже за хвилину - вони побачили патрульних і вирішили прикинутися відпочивальницями. Правоохоронці з ними говорять і йдуть собі. Дівчата на дорогу так і не повертаються.

Руслан Шунін, патрульний полісмен:

- Реагують, ми їм робимо зауваження, попереджаєм. Поки реагують нормально. Ми не можемо нічого доказати, самі розумієте, докажемо ж, чим вони займаються, ми їх попередили і вони пішли із зупинки.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Як бачимо, поки неподалік ходять патрульні поліцейські, дівчат біля дороги справді немає. Так само вони ховаються, коли поруч проїжджає машина поліції. А от як реагують на правоохоронців у звичній синій формі, перевіримо.

Одягаємо нашого асистента у міліційну форму і йдемо з ним на той же Броварський проспект - улюблене місце роботи столичних повій. Перевіримо, як дівчина відреагує на такого клієнта. На наш подив, чоловік у формі, що хоче купити повію, саму жрицю кохання не дивує взагалі.

- Добрый день!

- Такие люди и без охраны!

- Вы нас не боитесь?

- Нет, абсолютно, боялась бы - ушла. Все по 300 грн.

- В машине по 300?

- Да, по времени 15 минут и в презервативе.

- А скидки бывают?

- Лапочка, всем одинаково.

Людей у формі повії не бояться, адже правоохоронці давно інтегровані у цей бізнес. Керівник столичної міліції Олександр Терещук зізнається: кохання за гроші дівчата з траси пропонували навіть йому.

Олександр Терещук, керівник ГУ МВС м. Києва:

- По окружній дорозі я їхав на вбивство в Святошинському районі ночью, біля 2 часов ночі, стоять, голосують, навіть мене зупиняють, треба говорити про ці речі. Ну я ж чоловік тоже, ну це не значить, шо треба зупинятися.

Все через те, що повії в країні є суттєвим джерелом доходів для самих правоохоронців. Їх кришують майже офіційно. У квітні в Києві викрили схему, яка щомісяця приносили керівництву управління, що покликане боротися з незаконною торгівлею людьми, 350 тисяч доларів щомісяця. Тоді з посад полетіли всі керівники, а частину високопосадовців затримали. Втім, ніхто не гарантує, що нові люди, які прийдуть на місце корумпованих, не очолять добре налагоджений бізнес.

Олександр Терещук, керівник ГУ МВС м. Києва:

- Важко з цим явищем, воно настільки там корупції багато, повірите мені, при зарплаті 3-5 тисяч вони прямо падають на це, і виходу немає. Я про те, що я не заявляю, що потрібно легалізувати, я бачу один із виходів зробити доход до бюджету.

Змін до законів, що легалізують роботу повій в Україні, поки навіть не розробляли, адже тема доволі суперечлива. Офіційної інформації про обіг ринку інтимних послуг не існує. Втім, неофіційно соціологи підрахували - повій в Україні від 50 до 80 тисяч. І за рік українські торгівці коханням зароблять приблизно 13 мільярдів гривень. Якщо держава поки не готова зробити їх професію легальною, то є інший шлях - декриміналізувати роботу. Тобто за торгівлю своїм тілом жінок не штрафуватимуть.

Тетяна Мазур, виконавчий директор Міжнародної амністії в Україні:

- Дуже часто вони страждають від таких порушень, як зґвалтування, побиття, вони стають жертвами торгівлі людей, і маса інших, якщо іще є якесь кримінальне покарання за їхню діяльність, то, звичайно, вони дуже рідко звертаютсья до працівників правоохоронних оргнанів.

У Міжнародній аміністії кажуть - це найліпший шлях для держав, що не готові легалізувати роботу повій. В більшості ж європейських країн робота жриць кохання є важливою статтею доходів бюджетів, а самі жінки працюють цілком офіційно. Так, наприклад, у Нідерландах та Німеччині повії мають статус приватних підприємців, дозволені будинки розпусти, у Великій Британії жриці кохання працюють легально, хоча їм заборонено пропонувати послуги на вулиці, у Греції повії працюють за ліцензією, будинки розпусти заборонені, Італія - проституція заборонена як основний вид заробітку, будинки розпусти поза законом. Ще в частині європейських країн до відповідальності притягають не повій, а лише їхніх клієнтів. Така практика існує в Швеції та Норвегії. Тобто зрозуміло, що секс-бізнес регульований по всій Європі. І лише в Україні просто воліють не помічати проституції. І поки заплющують очі на секс-бізнес, збагачуються не держава та самі повії, а підпільні торгівці людьми та корумповані правоохоронці.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален
Комментарий удален
Комментарий удален

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.