Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 27 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Контрабанда цигарок - креативні злочини

20 серпня 2015, 12:13
Дата ефіру/події: Четвер, 20 серпня 12:13

У колодах, автомобільних сидіннях та навіть цілих тунелях - найчастіше у таких схованках митники знаходять контрабанду. Головно - це цигарки. І не дивно - у нас вони найдешевші з-поміж європейських країн-сусідок. Як далеко заходить вигадливість українців у прагненні заробити на нелегальному бізнесі?

Україна є найбільшим постачальником контрабандних цигарок у держави ЄС. Про це неодноразово наголошували представники Всесвітньої митної організації. А причина проста. Ціни на цей товар у нашій країні - сміховинні проти європейських. Експерти Українського центру контролю над тютюном проаналізували вартість цигарок середнього цінового сегменту в державах-сусідках.

Найдорожче пачка сигарет коштуватиме в Угорщині - 80 гривень. У Польщі така ж - 76 гривень, у Румунії - 74, а в Словаччині - 73. Чи не найдешевші тютюнові вироби в Європі саме в Україні. Тут у середньому за пачку віддасте 19 гривень. Завезти ж до країн ЄС легально можна лише 10 пачок цигарок. Але продавши їх, приміром, в Угорщині, можна вторгувати лише 800 гривень. Значно спокусливіша ціна від більших обсягів. Сто пачок вдасться збути за 8 тисяч гривень, а тисячу - аж за 80 тисяч гривень.

Значно більше могли заробити власники ось цього товару. Днями прикордонники спіймали на гарячому чергових заробітчан на нелегальних цигарках. 57 тисяч пачок, які ті сподівалися реалізувати саме в Угорщині, замаскували просто в соснових дошках, котрі перевозили вантажівкою. Згодом перевірили ще й склад, з якого відправляли товар. Там знайшли ще одну таку саму вантажівку з нелегальним товаром.

Це теж перевезення промислового маштабу. Утім, у цьому випадку зловмисники поставилися до справи креативніше. Замаскували контрабанду на славу. Нелегальні цигарки запхали в дерева. Колоди ж з бонусом розмістили всередині вагона. Так намагалися перевезти 25 тисяч пачок.

Пачками цигарок у буквальному сенсі фарширують і легкові машини. Тютюновими виробами забивають простір у сидіннях, дверцятах та панелі з приладами. З надією - прикордонники не помітять.

Примудряються українці ховати цигарки і в книжках. Не шкодують заради тютюну зіпсувати навіть солодощі.

Та все це квіточки проти винаходу закарпатців. Вони будують до європейських країн кількасотметрові підземні тунелі, обладнані за останнім словом техніки. Один з таких ще у 2012 році викрили словацькі спецслужби. 700-метровий тунель проіснував три роки. За цей час ним до Словаччини переправили лише контрабандних цигарок на 150 мільйонів євро.

Щоб заробити легких грошей, українці ладні творити навіть дива. У цьому переконалися румунські прикордонники. Вони чи не щодня в горах перехоплюють цигаркові каравани з України. Нелегали обмотуються тютюновими виробами. Подекуди вантаж кожного сягає 50 кілограмів. Це ж яку треба мати силу, аби тягти це горами. А тим паче, якщо це ще й бабуся.

Вочевидь, для контрабандистів прибутки від такого бізнесу на шальках терезів переважають цілком реальну перспективу втратити дорогий товар та опинитися за ґратами аж на 12 років. Тож і не дивно, що правоохоронцям досі не вдалося бодай зменшити нелегальний тютюновий потік з України. А розбірки між перемитниками забирають життя людей. І роблять мешканців прикордоних регіонів заручниками ситуації, як це нещодавно сталося в Мукачевому.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.