Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Потяг із золотом рейху засипаний у тунелі під польським містечком

27 серпня 2015, 22:22
Дата ефіру/події: Четвер, 27 серпня 22:22

Його 70 років шукали золотошукачі усього світу, й ось нарешті одна з таємниць Третього рейху може бути розкрита. У Польщі знайшли легендарний броньований потяг із золотом нацистів. Сенсаційну новину кілька днів тому оприлюднили двоє чоловіків - француз і німець. Вимагали 10 відсотків від вартості скарбів за інформацію про місцеперебування коштовностей. І ось влада міста Валбжих підтвердила - знає, де нацисти сховали 300 тон золота. Але, щоб розкопати його, знадобиться півроку. І це може бути смертельно небезпечно.

Золотошукачі з усього світу нині з'їжджаються до замку Ксьонж у польcькому місті Валбжих. Саме тут виявили потяг із золотом Третього рейху. В 1945 німці під час наступу Червоної армії вивозили ним скарби з окупованих земель. У вагонах начебто було до трьохсот тон коштовного металу. Потяг зник на шляху з Вроцлава, неподалік міста Валбжих. Заїхав у тунель, і відтоді жодному з шукачів скарбів не вдавалося віднайти дорогі вагони. Легенда цього броньованого поїзда за 70 років обросла деталями, так само як історія славетної царської бурштинової кімнати, котра зникла з Царського села.

Йованна Лампарська, історик:

- Особисто я ніколи не зустрічала документального підтвердження його існування.

Скептиків переконали німець і француз, які минулого тижня відшукали скарби. Вони вимагали від влади 10 відсотків від вартості золота в обмін на координати знахідки. Урядники скликали прес-конференцію і підтвердили - щасливці не збрехали. 300 тон золота нацистів дійсно зовсім поряд, хоч тунель і засипаний землею. Кажуть, щоб відкопати його, знадобиться щонайменше півроку.  

Збігнев Новачек, мер м. Валбжих:

- Скарби дійсно сховані на території Валбжиха, в адміністративних межах міста. Сказати конкретніше поки не можу. Йдеться про скарби, і ми мусимо вберегти їх від чорних археологів. Адже, з огляду на вартість знахідки - сотні людей давно полюють на координати цього потяга.

Масштаби знахідки неймовірні. Адже, у вагонах у перерахунку на сучасні реалії 1/35 частина золотого запасу всього Євросоюзу. Кількість коштовного металу зі зниклого потяга втричі перевищує весь золотий запас Польщі, Швеції, Румунії. 300 тон золота, які перевозив загадковий поїзд Третього рейху - майже еквівалентно всім запасам дорогоцінного металу, які нині є, наприклад, у Великій Британії. Звісно, до найзаможніших за резервними запасами золота країн - Сполучених штатів Америки, Німеччини, Італії, Франції, Росії, Китаю й Міжнародного валютного фонду - потяг не дотягнеться. Втім, усе ж скарби вартістю мільярди доларів - нині просто мрія для золотошукачів. Лише приблизна вартість коштовностей - 11 мільярдів доларів. 

Анджей Гайк, історик:

- Німці везли ним усе вкрадене золото з банківських рахунків, відібрані в приватних осіб коштовності. Там були скарби з усієї Європи. Досі ніхто не бачив цих вагонів, і лише відкопавши їх, ми на власні очі побачимо масштаби знахідки.

Втім, зробити це може виявитися непросто. Потяг перевозив не лише золото, а й вибухонебезпечні матеріали. Німці могли замінувати свої скарби. А отже, пошукові роботи стають смертельно небезпечними. Й польський уряд радить шукачам не проводити робіт самотужки, адже можна підірватися. Тож, чи ризикне хтось життям заради майна вартістю майже 11 мільярдів доларів та як скоро вдасться остаточно розгадати одну з найбільших таємниць 20 століття - залишається загадкою.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален
Комментарий удален
Комментарий удален
Если Вы бы знали польский язык, перевелибы правилнее. Никто из чиновников пока не сказал, что "поезд" найден на 100%, никто не сказал что именно там находится 300 тонн золота и никто не скзал, что надо полгода, чтобы проверить что внутри тунеля. Не говоря об этом, что эти 2 человека то какой там Поляк и Немец. Откуда Вам Француз взялся??? Пока что то там нашли, надо проверить. Чиновники скептические пока так как легенда об "золотом поезде" пока остается легендой.
Mariusz 28.08.2015, 21:26 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.