Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 8 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Нові штами грипу насуваються на Україну

10 вересня 2015, 23:48
Дата ефіру/події: Четвер, 10 вересня 23:48

Грип наступає. Українцям загрожує два нові штами вірусу - швейцарський і Пхукет. Вони атакуватимуть вже з початку зими. Через слабкий імунітет під загрозою здоров'я мільйонів українців. Чи готова вже вакцина?

Червоне горло, закладений ніс, загальна слабкість і висока температура. Киянка Юля ледь тримається на ногах, діагноз лікаря - грип. Де саме підхопила вірусну інфекцію, дівчина не знає, але каже - дуже замерзла, коли раптово похолодало. 

Юлія, хвора на грип:

- Похолодало, еще не успела одеться, такое обычное - горло, насморк, кашель слегка. Доктор выписла нос полоскать, горло полоскать, буду лечиться.

Поки хворих на грип в Україні - одиниці. Але ще не сезон, кажуть медики. Справжній аншлаг у лікарнях буде, щойно вірус почне лютувати, а це кінець листопада - початок грудня.

Віра Куцева, лікар-вірусолог:

- Это укрытие, которое позволяет обрабатывать инфекционный материал, и он защищает оператора, то есть меня, при работе с инфекционным материалом.

Саме цей апарат в центрі грипу та ГРВІ виявляє нові штами небезпечного вірусу. А їх цього року очікують одразу два  - швейцарський H3N2 і Пхукет. Та загрожує українцям і добре знайомий старий - каліфорнійський - H1N1. Медики вже підрахували - недуга може вкласти в ліжко 8 мільйонів людей.

Тетяна Дихановська, керівник центру грипу і ГРВІ:

- Мы ожидаем некоторое повышение заболеваемости. Швейцарский вирус  и Пхукет - это новые для Украины. Произошла смена штаммов вируса, которые не были на нашей территории, население не имет того иммунитета, который бы смог защитить от заболевания.

Вірус грипу діє швидко й підступно. З легкістю проникає в організм через верхні дихальні шляхи і спричиняє запалення. У хворого піднімається температура. Пацієнт кашляє, і саме тому в повітря викидає велику кількість збудника. Так інфікуються довколишні. Втім, не такий страшний грип, як його ускладнення.

Олена Шаповалова, сімейний лікар:

- Основные осложнения со стороны верхних дыхательных путей, то есть это трахеиты, бронхиты, воспаления легких, в тяжелых случаях могут быть и менингиты, различные невриты.

Найбільш убивчим в історії, який у своїй летальності навіть перевершив світові війни, залишається іспанський грип. Інфекційна чума у 1918 році стартувала саме на Піренеях, а далі розповзлася на весь світ. Тоді вірус убив, за підрахунками науковців, щонайменше 50 мільйонів людей. Майже через 100 років іспанка воскресне знову, і називатиметься свинячий грип H1N1. Нині з невідомими штамами воюють щепленнями.

Віра Куцева, лікар-вірусолог:

- Да, тот, у кого нет иммунитета, действительно заболеет, да, действительно, надо прививаться, и прививаться актуальными штаммами, которые заложены в новую вакцину.

В аптеках має з'явитися сироватка, яка матиме антигени до нових штамів, котрі й загрожують українцям цієї зими.

Наталія Миколаївна, аптекарка:

- Є у вас вакцина від грипу? 

- Еще не получили.

- А коли планово маєте отримувати?

- Вот сезон начинаеться, и будем отримувати. Сколько бы ни брали, столько и покупают, у нас практически не остаеться...

Коли саме з'явиться вакцина, в МОЗ пообіцяли розказати лише наступного тижня. Водночас, якщо ви вже захворіли на грип або ж ГРВІ, медики категоричні: ніякі гомеопатичні засоби, народна медицина і антибіотики не здатні здолати недугу.

Олена Шаповалова, сімейний лікар:

- При вирусной инфекции антибиотики не имеют точки приложения, то есть на вирус они не действуют. Гомеопатические имеют место, но это только как дополнительная медпомощь при лечении и борьбе...

А боротьба з вірусом дуже проста: лікуватися противовірусними препаратами, сидіти вдома, аби не розносити інфекцію, пити якнайбільше теплого. І обов'язково - за перших же симптомів - одразу викликати лікаря.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Сейчас болеем всей семьей,а у них грипп в дороге и минздравовские планы сколько людей должно переболеть
Таня 27.12.2015, 23:45 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.