Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 28 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Тернопільщині служителі Київського Патріархату і "Правого сектора" захопили храм

24 вересня 2015, 11:11
Дата ефіру/події: Середа, 23 вересня 21:30

Бійня біля храму. У селі Катеринівці (це Тернопільщина) - Свято Різдва Пресвятої Богородиці перетворилося на побиття вірян православної церкви. Вже кілька місяців тривають суперечки навколо храму, який належить УПЦ. Представники Київського патріархату, позиваються з метою відсудити споруду. Місцева влада встановила, що молитися в церкві віряни двох конфесій будуть по черзі, хоча храм споконвіку належав саме Українській православній церкві. Певний час все було мирно. Але напередодні дійшло до крові. Просто під час богослужіння парафіяни Київського Патріархату за допомоги озброєних людей спробували захопити храм.

Спокійний ранок понеділка. У селі Катеринівка віряни української Православної церкви святкують Різдво Пресвятої Богородиці. Під храмом людно триває богослужіння.

Але вже за кілька годин подвір'я перед церквою перетворюються на справжнє криваве побоїще. Вірян починають штовхати, і бити, намагаються відібрати ключі від храму.

За що так жорстоко били? Начебто парафіяни Української Православної Церкви не передали ключі від церкви іншій конфесії. Тому у селі з'являються люди з символікою "Правого сектору", у балаклавах та бронежилетах. Починається не бійка - саме побиття, постраждали, навіть журналісти і правоохоронці.

У пані Зої - помітний синець на обличчі, лікарі поставили діагноз: струс мозку та забої. На ту службу, що скінчилася побиттям, вона  разом з усією родиною.

Загалом постраждало більше двох десятків людей. Найбільше саме жителів села, віряни Української Православної Церкви.

Олена Козицька, жителька села Катеринівка:

- Вони щось бризнули, я почала задихатися. Я вийшла на двір, бо мені було тяжко дихати. В мене почався приступ.

Гергій Казмірук, протоієрей УПЦ:

- Це були страшні побої, коли бійці просто кийками били наших людей, наших жінок  дітей і в цих сутичках постраждало 15 чоловік, які були госпіталізовані. Були переломи рук, ніг, розбиття голови, гематомами. Я також постраждав в мене взяли за бороду, вирвали частину бороди.

До цього представники обох конфесій за розпорядженням керівника області користувалися храмом почергово. Але чому під час релігійного свята біля храму з'явилися озброєні люди, які вчинили побиття - поки без відповіді.

Єпископ Климент, Голова інформаційного відділу УПЦ:

- Це жахливо, це неприпустимо, ні в якій європейській країні, ні в якій цивілізованій спільноті. Релігійний конфлікт, який був, в принципі, організований місцевою владою дістав уже свого завершення за допомогою втручання грубої сили з боку радикалів.

Поки що місцева влада домовилася - богослужіння знову будуть відправляти по черзі. Між іншим саме рішенням облради було змінено статус церкви. Водночас, по закону державні чиновники позбавлені права втручатися у релігійні розбірки конфесій і спроби залагодити конфлікт виглядають сумнівними. Нині побиттям вірян під церквою займаються правоохоронці.

Олександр Богомол керівник, УМВС України в Тернопільській області:

- Зараз збираємо весь відеоматеріал, свідчення осіб для того, щоб розібратися хто спровокував, хто правий, хто винен в нанесені тілесних ушкоджень.

Між тим парафіяни Київського патріархату, які захопили церкву, звільняти храм не збираються, мовляв мають усі необхідні документи на проведення богослужінь. 

Примирити односельців пробує сільська рада. Там пропонують одній з конфесій  проводити службу в музичній школі. Вирішити це питання мають вже на наступній сесії. Водночас настоятель Української православної церкви - Онуфрій - просить втрутитись у ситуацію президента України. Настоятель стурбований застосуванням сили до віруючих і закликає зробити усе можливе задля недопущення силового вирішення релігійних конфліктів.

Ігор Шумик. НТН

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
журналіст брехло каже що хоче а не правду
василь 25.09.2015, 11:38 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.