Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Волині продовжуються війни за бурштин

24 вересня 2015, 20:13
Дата ефіру/події: Четвер, 24 вересня 20:13

Справжня бурштинова лихоманка на Волині. За кілька днів мафія перекопала більше 15-ти гектарів лісу в Маневицькому районі, де - начебто - знайшли покладі дорогоцінної смоли. Нелегали не пускають до лісу навіть місцевих мешканців. А напередодні, коли правоохоронці та нацгвардія намагалися припинити незаконний видобуток, копачі перекрили міжнародну трасу Київ-Варшава. 80 осіб вже заарештовані. Охочі збагатитися поводять себе зухвало та агресивно і погрожують знову перекрити трасу, якщо їм заважатимуть копати. Далі - про ситуацію на Волині, яка перетворюється на дикий Захід.

80-х затриманих, чотири автомобілі на штафмайданчику та кілограм бурштину-сирцю. Так напередодні у маневицькому районі Волині завершилася спецоперація правоохоронців по затриманню нелегальних копачів бурштину. Тих, кого спіймали на гарячому, змусили назад закопувати ями. Серед таких - Анатолій із сусідньої Рівненщини. Свою вину заперечує.

Анатолій, затриманий:

- Ні, таким не займаюсь. Для мене екологія - це саме основне. Приїхав з другої області, щоб спеціально зарити яму.

У затриманих нелегальних копачів вилучені великі суми грошей, а в сільській раді - карти видобування бурштину, а також рації.

Петро Шпига, керівник УМВС України у Волинській області:

- В одній із машин, яка безпосередньо прямувала з цього місця скоєння злочину, було вилучено близько 200 тисяч гривень, які були передбачені для купівлю бурштину в осіб, які займалися незаконним видобутком.

Напередодні тут була справжня бійня! Місцеві мешканці вимагали дозволу на право видобування сонячного каменю. Люди переконані: позаяк вони тут живуть, то мають право копати біля домівок бурштин. Але їх до лісу не пускають заїжджі копачі. А таких тут більше тисячі.

Олександр, мешканець с. Вовчицька:

- Бандити видобували, а як люди почали лопатами - то вже не дають. Міліції по 20-30 місцевим в Маневичі дзвонили, ніхто не приїжджав.

Утихомирювати сторони приїхали силовики. На допомогу правоохоронцям прибули й нацгвардійці. Із копачами намагалися домовитися. Голова облдержадміністрації переконував - незаконного видобування каменю на Волині не допустить.

Володимир Гунчик, голова Волинської облдержадміністрації:

- Я ще раз спробував пояснити людям, що сьогодні є закон про роботу з надрами, є документ, схвалений Волинською обласною радою про поводження з надрами, і всі їхні дії - всупереч Закону.

Аби покласти край незаконному видобуванню, в район приїхали півтисячі правоохоронців. Адже копачі за кілька днів перерили 15 гектарів лісу!

Дмитро Чепіжак, прокурор Волинської області:

- Зараз ми контролюємо ситуацію, і протиправних дій у лісі не відбувається щодо незаконного видобування

На сполох б'ють екологи - камене-шукачі вбивають навколишнє середовище. Тепер на відновлення земель потрібно більше 20 років.

Олександр Ткачук, керівник Волинської обласної державної екологічної інспекції:

- Вартість рекультивації 1 гектара, який тут порушений, - приблизно 125 тисяч гривень. А якщо вже 15 га порушено земель. а ще сьогодні є багато земель, які порушили торік. у середньому в нас порушено земель близько 60 гектарів, це дуже велика сума, це мільйонні збитки

Та максимальне покарання, яке можуть понести копачі-нелеГали, 9 тисяч гривень штрафу. Проте для бурштино-шукачів це копійки, адже в день один робітник може заробити до тисячі доларів.

 

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Боже, спаси и сохрани благословенную Волынь, Маневиччину. Люди, опомнитесь! Как можно так бездумно уничтожать лес. Душа болит, плакать хочется.
Евгения 28.07.2018, 00:40 ответить
Комментарий удален
Ходим по золотому дну !!. А у запада стоим с простянтой рукой.!Такие деньги моём ,вся Украина наблюдает!!! Где же наши щири Украинцы (Соболев,Ляшко,Пашинский,)Наш всеми любимый Аваков?? .Вот там нужно прыгать.СЛАБО!, а не пустой Ленинопад устраивать кстати никому не жнужный .КогдаДеньги за добычу бурштына пойдут в казну???Почему неузаконят на Раде?? Или сами все там отмываются?Стыдно стыдно и больно за УКРАИНУ ,которую разворовуют разрывают на части.Моют бурштын вырезают леса снемают пластами чернозем и вывозят в Европу.И это называется ЛЮБОВЬ К УКРАИНЕ .Плакать хочется.РЫДАТЬ?Где же вы щирые Украинцы ????
нина 21.03.2016, 02:37 ответить
Когда дно золотое твоё закончиться ты свое будешь рвать бо не грибов не черники больше не собиреш бо такие как ты убили природу власть такая же как ты все про рать и деру дать только ты останешься
Сергей 17.11.2021, 04:34 ответить
и етим уродам мы сбрасывались на броники и калаши чтоб они нас грабили и били машины? сначала Донбасс разграбили а щас простых трудяг грабят. почему айдар не гоняли который там все лето рил?
андрей 03.11.2015, 17:07 ответить
Бурштин.субота.завтра вибори..нас туда запустили але назад ніхдумав.почалась стрілянина мародерство з боку влади.навіть у жінок в штанах шукали бурштин
Побили до ста машин.били нааіть за 10кил.від видобутку бурштину
Хлопців роздягли до гола
Стояли в одних трусах..побили іх .буса,роздягли іх.самі хлопці із сарн
Коля 28.10.2015, 09:25 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.