Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 25 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

В США засудженому на смерть подарували життя

1 жовтня 2015, 19:10
Дата ефіру/події: Четвер, 1 жовтня 19:10

Приголомшливий випадок у Сполучених Штатах - там страту засудженого на смерть злочинця, відклали буквально за кілька хвилин до моменту введення смертельної ін'єкції. Тобто, якщо образно, - про те, що засуджений не помре, йому сказали буквально на ешафоті! Покарання скасувала прокурор штату Оклахома. Чому? Дізнаєтеся з матеріалу Ірини Борсук.

Його просив помилувати в листі до губернатора штату Оклахоми сам Папа Римський. І виконавці смертного вироку ніби почули молитви понтифіка.

Роберт Паттон, директор управління з виконання покарань:

- Після переговорів з прокуратурою, губернатором штату ми вирішили відкласти страту Річарда Юджина Глоссіпа. Були проведені експертизи і далі ми маємо вивчити весь протокол щодо препарату для ін'єкцій.

Один зі складових вбивчого коктейлю, який американці застосовують під час такого методу покарання злочинців, міг призвести до кількох годин страждань арештанта. За законом - це заборонено. Все має відбуватися швидко. Хоч і болісно. Чи не вперше в історії США помилувати в'язня вирішили за годину до страти.

Американці легалізували смертну кару шляхом ін'єкцій у 32 з 50-ти штатів. Три основні препарати для вбивчих уколів - содіум тріопентал, панкуроніум і потасіум або хлорид калію. Перший - майже миттєво вводить людину в стан коми поступово блокуючи роботу органів і систем, другий - паралізує тіло й мускулатуру діафрагми, третій - зупиняє серце.  Такий коктейль є надзвичайно болісним і саме через муки, яких зазнають ті, кого страчують під час процедури, чимало разів американці вимагали заборонити метод. Або замінити компоненти.

Та у випадку Річарда Глоссіпа - вирок треба просто скасувати, - твердять активісти й адвокати. Ще 1997-го його звинуватили в убивстві роботодавця Беррі Ван Трісі - власника готелю, де Глоссіп працював менеджером. Сам убивця - сидить довічно. А ось Глоссіпа через свідчення Джастіна Сніда - на думку громадськості утримують за Гратами незаконно.

Мері Фоллін, губернатор штату Оклахома:

- Слухання у справі, суди, апеляції тривають уже два десятиріччя. Його страту тричі відкладали з різних причин.

Родичі підсудного, якому або таланить, або він дійсно не винен і провів половину життя за Гратами - без реальних на те підстав, сподіваються, що феміда все ж стане на користь Річарда Глоссіпа. І за 37 днів, коли запланована наступна страта - вирок скасують знову і назавжди.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.