Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Восьмирічній Богдані потрібен потужний слуховий апарат

1 жовтня 2015, 19:20
Дата ефіру/події: Четвер, 1 жовтня 19:20

Як воно - жити в суцільній тиші - знає восьмирічна Богданка з Рівненщини. Дівчинка від народження не чує, втім, прагне бути повноцінною дитиною, спілкуватися з однолітками, відвідувати звичайну школу. Щоб бодай почути автомобіль, який проїжджає повз, або мамин голос, глухонімій дівчинці потрібен потужний слуховий апарат. Придбати його в рідних коштів немає. Тож, можливо, історія про те, як для повноцінного дитинства не вистачає лише 700 євро, сколихне наших глядачів. Мама Богданки буде вдячна за будь-яку допомогу.

Про те, що Богданка ніколи не почує її голосу, Ніна Харківець дізналася через чотири місяці після народження маленької. 

Ніна Харківець, мама дівчинки:

- Діагностували, що дитина не реагує на брязк ушку, на хлопки не реагувала, ні що не реагувала і направили нас в ЛОР - інститут провірить слух. Ми провірили слух - п'ята ступінь - втрати слуху.

Ця звістка спантеличила маму дівчинки. В кого просити допомоги, як лікувати? Тато покинув родину на п'ятому місяці вагітності, а після народження Богданки особливо не допомагав їм. Тим часом малеча росла, нормально розвивалась, утім глухота давалася взнаки.

Ніна Харківець, мама дівчинки:

- Вельми нервова. Вона не чує, що її гукаєш, вона вельми нервується.

Коли Богданці виповнилося три рочки, мама почала вивчати жестову мову.

Ніна Харківець, мама дівчинки:

- Я возила її в Київ до логопеда, займалась з нею логопед і мені дали книжку, щоб я на жестах вчилася. Я вивчила жестову мову, вивчила букви і зараз спілкуюсь з нею. Мені сказали, що ще одну книжку допоможуть дістати, щоб я всі жести добре вивчила.

Та навіть попри це мамі з донечкою інколи тяжко порозумітись. Складно спілкуватися Богданці й з однОлітками. За кілька років ледь-ледь навчилися розуміти онучку бабуся та дідусь. Та найстрашніше те, що глухота, а звідсіля й німота, в дитина - на все життя. Допомогти відновити хоч частину слуху може слуховий апарат - лише з ним дівчинка зможе навчатися.

Ольга Купецька, завідувачка центру реабілітації дітей з порушенням слуху й мови:

- Для повноцінного її навчання і занять у школі для дітей із втратою слуху, де дитина навчається, необхідно бінауральне слухопротезування. 31.15. Слухові апарати повни просто посилюють, бо в дитини важка втрата слуху. В подальшому вона все-таки буде спілкуватись дактилем, на мові слабочуючих і глухих.

 За державною програмою Богданка свого часу отримала два слухові апарати. Один з них невдовзі зіпсувався і ремонту не підлягає. Інший - дівчинці не підходить.

Ніна Харківець, мама дівчинки:

- Вона в ньому реагувала, вчителька каже, що вона ходила на слухопротезування добре і ловила вона букви, а зараз як її гукають, там вона гуляє, як є вільна хвилинка, грається, то поки не прийдуть на штовхнуть. Я захожу, гукаю: Богдана! - вона не обертається.

Вартість апарата 700 євро. Ця порівняно невелика сума - справжній тягар для самотньої мами з невеличкого поліського села. Пенсії з інвалідності дитини - 960 гривень не вистачає навіть на прожиття. Роботи в сільській місцевості катма. Тож додатковий заробіток родини - підсобне господарство.

Ніна Харківець, мама дівчинки:

- Вожу продавать молоко, сир, сметану, масло, картошку, моркву, буряк. Виходить за місяць тисяча.

Та й із тих заробітків відкласти гроші неможливо, крім того дівчинка повсяк час хворіє. Останні кілька місяців у неї температура, пухнуть ручки та ніжки. Лікарі Рівненської обласної дитячої лікарні діагностували поліартрит. Малій тяжко ходити, та попри це вона хоче повернутися до навчання в спеціалізовану школу. Адже більш за все на світі хоче почути голос мами.

 

Номер телефона Харковець Ніни 098-997-00-38

Номер картки 5168-7572-9808-6291

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.