Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У Києві хочуть знищити частину лісу у Голосіївському парку

2 жовтня 2015, 19:05
Дата ефіру/події: П’ятниця, 2 жовтня 19:05

У Києві може зникнути частина Голосіївського парку! Урочище Бичок віддали під будівництво. Тут планують звести автозаправку. Вже навіть дерева позначили, які вирубатимуть. Цього прагнуть не допустити адміністрація парку, екологи й місцеві мешканці. Як можна зберегти унікальний ліс?

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Мешканці корчуватого в цьому лісі гуляють кожного дня, насолоджуються природою, дихають свіжим повітрям, але зовсім скоро цієї живописної місцини може просто не стати, майже три гектари лісу - в національному природному парку віддали під будівництво заправки і автосалону.

Мешканці Охотського провулка живуть, задихаючись, посеред промислової зони - асфальтний, пивний та сміттєспалювальний заводи, тютюнова фабрика. За будинками - залізниця. А перед ними - величезне й завантажене Столичне шосе. Цей клаптик лісу єдиний фільтр повітря.

Олександр Соколенко, еколог:

- Люди які мешкають отут по вулиці, це 300 метрів від шосе, вони відділені цією зоною від шосе, якщо це вирубати, то люди будуть дихати тим, що продукують вантажівки.

Вихлопні гази, в яких зібрана ледь не вся таблиця Менделєєва, дуже токсичні. Приміром, оксид азоту вдесятеро небезпечніший за чадний газ. У продуктах згорання ось ще скільки отруйних речовин! А тепер уявіть - скільки за день їх виділяють машини, що тисячами їдуть надзавантаженим Столичним шосе. Уражається дихальна система - рак легенів, бронхіти й астма. Болять й сліпнуть очі. Може навіть параліч настати через порушення роботи головного мозку. Та чи думали про це столичні депутати, коли надавали ділянку приватній фірмі? Це було на сесії Київради ще 2009-го році. Більше двох з половиною гектарів землі. Не зупинило депутатів навіть те, що це територія - Національного природного парку, створеного указом президента в 2007-му!

Борис Дробот, директор Національного природного парку Голосіївський:

- З нацпарком це ніхто не погоджував - ось я показую купу запитів з цього приводу, найбільш кричущий факт київська прокуратури - ця ділянка не надана природному парку, у звязку з тим, що її надали ПП.

Урочище Бичок - унікальна територія. Єдиний ліс, який зберігся у первинному стані на заплаві Дніпра. Тут ростуть вікові дуби.

Олександр Соколенко, еколог:

- Він може жити до тисячі років, деякі екземпляри доживають. Це екземпляри років 180-200 ясень ми бачимо великий, граби, це дереві рідкісні для Києва, зустрічаються в Голосіївському парку і на цій ділянці.

Днями на цих унікальних деревах з'явилися зарубки - це позначають територію під розчищення. Будівельників замахнулися більш як на два з половиною гектари землі. Саме на стількох розташоване урочище Бичок. Це як вирубати третину Маріїнського парку Або розчистити всю територію на Майдані незалежності, Європейській площі й дотичних вулицях!

Борис Дробот, директор Національного природного парку Голосіївський:

- Зараз ми бачимо спробу забудовників звести дерева під знесення, за моєю інформацією тут планується будівництво заправки і автосалону.

Такі наміри опубліковані компанією в комунальній газеті міста. Пишуть про соціальну потребу в заправці. І про те, що, мовляв, людям не вистачає якісних нафтопродуктів. Прокоментувати таку досить сміливу заяву "Свідок" хотів попросити представників самої компанії, в оренду якій надана ділянка. Але навіть контактів підприємства знайти - неабияка проблема. Нині питанням урочища зацікавилася екологічна комісія Київради. Спробують скасувати рішення своїх попередників.

Руслан Андрійко, голова комісії Київської міськради

Тут є абсолютні підстави для скасування цього договору проект рішення має пройти дві комісії - екологічну і земельну, далі - завірений в Юрдепартаменті Київради і тоді заходить на сесію, теоретично воно може встигнути зайти на наступну сесію як не відкладне.

Напиратимуть на порушення законодавства під час виділення землі на території Національного парку! Та про всяк випадок місцеві мешканці вирішили в урочищі цілодобово чергувати, щоб не дати забудовнику тишком-нишком зрубати ліс.

Олена Ткаченко, Олександр Стратійчук

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.