Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Хворі на гемофілію залишилися без ліків

8 жовтня 2015, 01:13
Дата ефіру/події: Четвер, 8 жовтня 01:13

Троє людей, хворих на гемофілію, померли цього року на Львівщині - про таке заявляють громадські активісти. А все тому, що в лікарні немає ліків. Виявляється, Міністерство охорони здоров'я в 2015-му не закупило їх взагалі! І це при наданих коштах!

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Смертники поневолі. Ці люди, ризикуючи власним життям, прийшли до мінохорони здоров'я просити ліків. Це хворі на гемофілію, це коли не згортається кров. Їх може вбити найменша травма.

Удар - і кров без зупину потече в суглоб, наприклад, колінний. Заповнить увесь вільний простір й почне випирати назовні. Люди виють від дикого болю. Або кров поллється в черевну порожнину. І тоді найімовірніше - смерть. Це страшні реалії життя хворих на гемофілію - невиліковне генетичне захворювання. Аркадію - вісім років. Він, як і всі діти, дуже любить гратися з однолітками. Уподобання сина - головний біль і переживання мами Анжели. Ганяти м'яча хлопчику категорично заборонено.

Анжела Хорошун, мати хворого на гемофілію: 

- Бывает, нагружает сильно ноги, у всех по-разному - у него голеностопы сильно текут, в футбол поиграет, вот за ним не усмотрю, с мальчишками поиграет, все, это кровоизлияние пошло.

Зараз таке стається десь двічі на тиждень. Вже й спонтанно. Допомагати сину стає тяжче - рятувальні ін'єкції в лікарнях закінчуються. Хоча раніше уколи давали навіть профілактично!

- Не могу ступать, когда сильно болит. 

Анжела зітхає - мабуть, доведеться сина ставити на милиці. Із палицею вже давно ходить Дмитро. У нього тяжка форма гемофілії. Крововиливи знищили чоловікові обидва колінні суглоби.

Дмитро Мішустин, хворий на гемофілію:

- Любой удар - и будет внутреннее кровотечение, это может быть кровотечение в суставы, в брюшную полость.

Попри великий біль і незручності, Дмитро приїхав із Херсона у столицю, щоб тут заявити чиновникам, що ліків для його порятунку немає!  

- У нас немножко детям дают, взрослым вообще не дают.

Голова асоціації хворих на гемофілію розповідає, що в лікарнях і дійсно залишилися по кілька флаконів препарату, який допоможе крові згортатися. Але цих доз не вистачить навіть одній людині.

Олександр Шміло, голова правління Всеукраїнського товариства гемофілії:

- Элементарно - аппендицит, сейчас человек приезжает, и его оперируют, и как бы это не называли - несколько флаконов на экстренный случай - это 95% смерть во время операции.

Брак ліків настільки явний, що рятувати людей нічим навіть на цій акції!

Любов, лікар: 

- Один флакончик "Фактор" есть.

- Явно не хватит?

- Нет, если поранятся двое - все. Мы можем просто взять, зажать артерию и держать человека за руку.

Хворим, а також їхнім родичам вже несила терпіти. Звуть чиновників з Міністерства охорони здоров'я. Звідти виходить ціла делегація. 

- Прикладаємо максимум зусилля, щоб їх вирішити, коштів в бюджеті не хватить, щоб покрити всі потреби.

- У меня больной ребенок! Государство взяло на себя обязательство его обеспечивать!

- Препаратов нет на данный момент!

- Объясните - когда будут препараты.

Аж тут виявляється, що Міністерство проводитиме тендери тільки в середині жовтня. І це ліки, які мали б бути закуплені на 2015-й рік! Тож коли реально життєвопотрібні ін'єкції з'являються в медзакладах, чиновники прогнозувати не можуть. Розпливчато кажуть - десь наприкінці року.

- До кінця року залишився листопад і грудень.

- Нет, это для вас очень близко - а для нас это 5-6 кровотечений, поверьте, для меня это будет 16 ноября или 20-го - это уже принципиально.

В Україні найгірша ситуація з ліками на гемофілію в Європі. Але статистику смертності в МОЗі не оголошують. Хворі покинуті напризволяще. І мусять жити чи не в ізоляції - в оббитій подушками квартирі, щоб зайвий раз не травмуватися. І це тоді, коли в Європі та навіть деяких країнах колишнього радянського союзу гемофілію давно приборкали. Хворим двічі на тиждень профілактично вколюють спеціальний препарат, якого вдосталь!

Олександр Шміло, голова правління Всеукраїнського товариства гемофілії:

- Это абсолютно здоровые граждане страны, абсолютно здоровые, например, в Израиле 2 человека в армии служат, во Франции больной тяжелой формой гемофилии, 27 лет - профессионал-велогонщик, участвовал в Олимпийских играх, не в параолимпийских, а в обычных Олимпийских играх.

Ось він, А́лекс Да́усетт - 27-річний шосейний велоперегонець. Кілька років тому він навіть потрапив у книгу рекордів - за одну годину хлопець проїхав майже 53 кілометри! То коли ж для українців із гемофілією це стане здійсненою мрією?

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Прошу если можно связаться со мной Александр Шмило, председатель правления Всеукраинского общества гемофилии:
9108
Edward USA 14.07.2017, 21:46 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.