Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 19 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На гачку в магів - як протистояти ворожкам

20 жовтня 2015, 00:50
Дата ефіру/події: Вівторок, 20 жовтня 00:50

Порча та родове прокляття. Містичні аферисти чіпляють на свого гачка схильних до навіювання українців. Швидко зцілитися, дізнатися майбутнє та притягти до себе гроші - за окрему винагороду гарантують маги-гастролери. І особливо жертвами таких ділків стають безробітні. "Свідок" розпочинає цикл сюжетів - як не дати пошити себе в дурні.

Надія Василівна знай плаче - на старості років обібрали, та ще й у власній хаті!

Надія Чернак, постраждала:

- Ніколи не подумала, що так може в жизні зробитися.

Вона була на подвір'ї, коли раптом біля неї з'явилася чорнява жінка. Одразу заявила: бачу - хворієте, а я допоможу!

Надія Чернак, постраждала: 

- Каже: в мене дід хворів - заснув на 3 дні! Потом проснувся і став людей лічити, і то всьо передав мені. Треба свічечку - взяли свічечку і води священної, треба заплатити пару гривень.

Господиня уважно слухала гостю. Навіть не замислюючись над тим, що її хвороби помітні неозброєним оком - вона з палицею ледь пересувається! Та Надія таки відчула недобре.

Надія Чернак, постраждала:  

- Я бачу на стіні тінь, і думаю - з двора не може бути тіні, дивлюся - другий раз тінь, думаю - може мені в очах. Я кажу - з ким ти прийшла? - а тута звідси виходить дівчина молода, вона її за руку хапанула і каже: пішли - тут немає чого робити.

Три тисячі гривень - всі заощадження самотньої пенсіонерки! Усе забрали шахрайки! Як кричала Надія Василівна, чуло все село. Сусіди побачили машину, якою тікали аферистки.

Володимир Галевич, керівник Кременецького РВ міліції:

- При в'їзді в місто Луцьк було затримано даний автомобіль, в якому знаходилися ці особи.

Ось вони - ворожки! Все заперечують, мовляв, примарилося пенсіонерці. Натомість правоохоронці шукають інших постраждалих від такого псевдо-зцілення!

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Ворожіння, зняття порчі й неймовірне зцілення займають третю сходинку у топі афер від МВС. Попереду тільки оборудки з документами, наприклад, оформлення кредитів на вкрадені паспорти, й так званий телефонний тероризм. Гадалкам люди віддають як останні копійки, так і великі гроші, прикраси, одяг й навіть техніку! Чим же чіпляє фраза типу: позолоти ручку - усю правду розкажу!

Соціологи виявили зв'язок між статтю, освітою, соціальним станом та вірою в містичне. Бояться порчі головно жінки, люди з неповною вищою освітою, мешканці сіл, а також малозабезпечені громадяни.

Наталя Лопушанська, психолог:

- Это факт, который исследовали в тех странах, где уровень социального обеспечения меньше - ритуалов всевозможных, гадалок, таких представителей лечащих магов - их всегда больше. Это усиливается в том случае, такое мистическое мышление, когда человек хватается за последнюю соломинку.

Люди шукають відповідей - а що буде далі? Намагаються почути позитивний прогноз. І так потрапляють на ґачка аферистів.

Наталя Лопушанська, психолог:

- Они видят, какому человеку можно внушить, а какому нельзя, это зависит от очень многих показателей индивидуальных, воспитания, образования, опыт предыдущий - все это влияет.

Ворожка не причепиться до людини з цупким поглядом та впевненою ходою! А до тих, кому легко на вуха локшину повісити - залюбки. Ще й загіпнотизують.

Оксана Чекстере, психолог:

- Идет забалтывание, когда много и со всех сторон дают много ненужной информации, идет подстройка под человека, под  дыхание, под позы, повторяет последние слова.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Не дивіться в очі, не дайте себе чіпати. Стрибніть, плесніть долонями, засмійтесь - це зіб'є ворожку з пантелику! Й просто продовжить, не слухаючи прокльонів й погроз, свій шлях далі.

Коли ж цілительки стукають у двері - подумайте, чи відчиняти.

Володимир Поліщук, експерт з безпеки:

- Ми маємо ще таку історію пострадянську, і для нас, якщо людина приходила додому, то вона навряд чи сприймалася як шахрай потенційний. Часто-густо саме люди похилого віку пускають до себе додому шахраїв. Якщо прийшли комунальники - хочуть щось замінити - телефонуйте своїм дітям, радьтеся.

У квартирі не можна залишати непроханих гостей поза увагою. Якщо ж почули або вже бачите крадіжку - кричіть! Такі шахраї розраховують на невеликий, а головне - тихий вилов, тому просто втечуть.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.