Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 19 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Телефонний тероризм - модне шахрайство

23 жовтня 2015, 00:22
Дата ефіру/події: П’ятниця, 23 жовтня 00:22

Шахрай на дроті! Дзвінки посеред ночі із залякуваннями, повідомлення про неймовірні виграші та багато чого іншого заради наживи готові вигадати телефонні аферисти. І попри розголоси у суспільстві та застереження жертв злодіїв - українці все одно стають на граблі.

У родині Василя Петровича з Тернополя - переполох. Фінансовий. Днями у квартирі задзвонив міський телефон. У трубці дідусь почув голос онука.

Василь Петрович, постраждалий:

- Каже, я зробив аварію! - Да як? - Збив дитину! Ти мені поможи. Маєшь пару рублів? Той міліціонер мені допомогає пом'якшити ту справу.

Людина, яка назвалася правоохоронцем, повідомила: аби онука не посадили до в'язниці, потрібно аж три тисячі доларів. Але таких грошей у дідуся не було. Сторгувалися до двох тисяч гривень. По гроші приїхали просто під будинок пенсіонера. Лише коли незнайомець зник, Василь Петрович вирішив зателефонувати до онука.  

- Я за пару мінут звоню до свого… а він каже: Да я сплю в хаті. Ті не міг позвонити в міліцію? Я не знаю… в мені розум…

Історій, коли телефонні шахраї видурюють за такою схемою з людей гроші - сотні. Але впіймати злодіїв дуже тяжко. Правоохоронці можуть визначити місце перебування та номер, з якого дзвонили аферисти. Але складно з'ясувати особу, яка саме телефонувала. Артем - юрист, але навіть його рідних так само намагалися обдурити шахраї. Втім, батьки були пильними. Тому Артем радить якомога швидше повідомляти міліцію про злочин.

Артем Сидоров, юрист:

- Успех раскрываемости подобных дел - это оперативное реагирование со стороны потерпевшего.

Тож оперативникам щастить, коли злочинців затримують під час передавання грошей. Саме так спіймали трьох аферистів у Черкасах. Вони кілька місяців тероризували мешканців п'яти областей. Вночі затримання встигли видурити 50 тисяч гривень! 

- Был водителем, возил людей.

- Вам платили за це?

- Ну да, водителю третью часть.

Вони - добрі психологи. Шахраї телефонують ввечері або вночі, коли люди втомлені або ж взагалі сплять. Голос у слухавку описує жахливі тюремні перспективи, які загрожують вашому родичеві найближчі кілька років. Часу на роздуми не дають, тому жертва - в паніці. Люблячі близькі віддають будь-які гроші.

Володимир Поліщук, експерт із безпеки:

- Цей злочин з'явився десь 8 років тому назад. Вперше про такий злочин читали в інтернеті, що існує в Санк-Перебурзі, Москві, а потім шахраї з'явилися у нас.

В Україні з початку року телефонних шахраїв побільшало вдвічі, ніж торік.

Вктор Бугира, керівник управління УМВС України в Житомирській області:

- Економічна криза, у народа матеріальне становище стало гірше, а довіра у людей є і була. Народ наш щірий і довіряє.

Такі шахрайства дуже популярні, адже покарання не суворе, кажуть юристи.

Артем Сидоров, юрист:

- Штраф или исправительные работы, это относится к категории легких преступлений. Поэтому это и популярно.

У міліції навіть склали рейтинг найпопулярніших схем. У лідерах - шахрайство "наосліп" - це дзвінки чи СМС про надання доброчинної грошової допомоги або "ви виграли приз". Лише потім - дзвінки від імені родича, який нібито потрапив у біду. І наостанок - телефонують продавці лікувальних препаратів, які зціляють від найтяжчих хвороб.

Геннадій Стамбула, кореспондент:

- Шахраям не так вже й складно знайти довірливу жертву. Потрібна інформація є в телефонному довіднику або ж в інтернеті, наприклад, в соціальних мережах. Там, якщо уважно подивитися, то можна дізнатися, як звуть вас і вашого родича. Тому будьте уважні - за вами стежать.

Отже, якщо на мобільний або міський телефон подзвонив невідомий і сказав, що ваш родич ускочив у халепу, вислухайте і - увага! - погодьтеся віддати йому потрібну суму. А ось коли аферист покладе слухавку, наберіть свого родича або його друзів. Переконайтеся, що з ним все гаразд. А лише потім повідомте міліцію, що вас намагалися обдурити.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
5168 7420 2274 6345 ПІДВАЛЬНИЙ ОЛЕКСАНДР ІЛЛІЧ Один из них !Приват карту блокировать отказывается! Ментам насрать!
стас 20.12.2015, 18:29 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.