Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Через страх перед наркотиками українців лишили знеболюючих

28 жовтня 2015, 00:47
Дата ефіру/події: Середа, 28 жовтня 00:47

Їх видають за суворою звітністю, продають лише за рецептом лікаря, але через посилення контролю за їхнім обігом не всі українці можуть їх купити. Поступово знеболювальні кодеїновмісні препарати стають дефіцитом в Україні, особливо це стосується маленьких містечок та селищ. МОЗ організовує нові системи легального обігу наркомістких препаратів.

Ігор Шумик, кореспондент:

- Такий нестерпний та жахливий зубний біль. Справитися з ним, окрім стоматолога, може хіба що кодеїновмісна пігулка. Вона миттєво, а головне - дієво усуває подразнення нервової системи. Але знайти такі препарати в Україні - справжня проблема.

- Сейчас очень сложно приобрести эти таблетки, целая эпопея.

Для Наталії саме кодеїнові ліки допомагають при недугах. Каже, користуються ними рідко, лише в крайньому та безвихідному випадку.

Наталія Печеная, пацієнтка:

- Одна-две таблетки, и на ночь успокаивается и кашель, и спит человек спокойно, и наутро просыпается, и нету никаких осложнений. То есть таблеточек одна выпивается, и нагрузки нет ни на печень, ни на желудок.

Але тепер Наталія вже кілька тижнів не може придбати ці пігулки. В аптеках просто не знайти кодеїновмісних препаратів.

Наталія Печеная, пацієнтка:

- Вот осталось вот, один блистер и одна таблеточка, я ее просто держу на всякий случай.

Наразі всі нарковмісні препарати в Україні продають виключно за рецептом лікаря. Але через намагання посилити контроль над ними аптеки відмовляються мати справу з такими пігулками, бо це, мовляв, ризиковано.

- Аптеки отказываються от реализации и не имеют в ассортименте этих препаратов. Пристальное внимание со стороны проверяющих складывает такую ситуацию, что больной не получает лекарств, аптека не берет эти лекарства себе в ассортимент, тем самым страдает пациент, аптека по-другому работать не может.

Кодеїновмісні препарати вітчизняного виробництва дешевше імпортних аналогів. Але прийнятна ціна не гарантує їх доступність на ринку - навіть в столичних аптеках знайти їх не так легко.

- Зараз його немає, немає таки! Іменно з кодеїновмісних нема! 

- З кодеїновмісних у нас зовсім немає ніяких.

В пошуках цих препаратів СВІДОК обійшов з десяток аптек, але в більшості кодеїновмісні таблетки відсутні. Купити їх можна лише під замовлення. Призначення кодеїновмісних препаратів - усунення болю чи непродуктивного кашлю. Вони не лікують причину хвороби, але суттєво поліпшують її перебіг, особливо у критичних моментах. На українському ринку є більше 10 вітчизняних видів таких препаратів.

Олександра Павленко, перший заступник міністра охорони здоров'я України:

- Дійсно, спостерігається ситуація недостатності цих ліків в аптечних закладах.

Скільки аптек в Україні продають наркотичні препарати, які їх обсяги та скільки українців потребують таких ліків? У МОЗ поки не знають відповіді і самі. Там якраз розробили стратегію, за якою порахують усіх хворих і визначать аптеки, які торгуватимуть кодеїновмісними препаратами. Ще одна ідея відомства: аби стати ближче до маленьких міст і селищ - дозволити розповсюджувати ці ліки сімейним лікарям.

Олександра Павленко, перший заступник міністра охорони здоров'я України:

- Розробили методику підрахунку, за якою можна встановити таку потребу, це базова дія, щоб далі виробляти державну політику, оскільки ми не знаємо остаточно, яка цифра в Україні людей потребує цих препаратів. В невеликих містах зараз, як окремий крок, обговорюється можливість розповсюдження цих препаратів через первинну ланку меддопомоги, наприклад, через сімейних лікарів.

Порахувати потенційних хворих, яким необхідні препарати, має спеціальний моніторинговий центр до квітня 2016 року. Саме тоді, обіцяють у МОЗ, і запрацює система, що гарантуватиме доступність ліків.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.