Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 15 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Літак, що розбився в Єгипті, вже потрапляв у аварію

2 листопада 2015, 20:16
Дата ефіру/події: Понеділок, 2 листопада 20:16

Літак російських авіаліній, який впав у Єгипті, розвалився ще у небі. У літака відвалився хвіст. Виявляється, борт мав темне минуле. 14 років тому при посадці з ним сталася аварія - тоді в Каїрі літак зачепив хвостом смугу. І саме цей випадок, що стався у 2001, міг спричинити катастрофу цього ж літака у Єгипті вже в 2015. Тим часом до Санкт-Петербурга прибувають родичі загиблих, серед них і українці, аби впізнати своїх близьких. В Пулково вранці приземлився спецборт з першими тілами жертв трагедії. Чи могли запобігти катастрофі?

Їх нарешті повертають додому. Літак з першими тілами росіян, загиблих в страшній авіакатастрофі на Синаї, вранці приземлився в Санкт-Петербурзі. Там на борт чекали безліч людей - знайомих і незнайомих родин жертв. 

- Сердце разрывается, у меня у самой ребенок. Я очень часто летаю.

- У жены одноклассница разбилась в самолете. Полетела первый раз и вот не вернулась. 

З устеленого квітами, свічками й іграшками аеропорту Пулково домовини везуть до моргу й крематорію. Туди з'їзжджаються близькі тих, хто не дочекався з відпустки найрідніших людей. Людям доведеться провести чи не найстрашніші в своєму житті хвилини й опізнати частини тіл і дізнатися, чи є їхні родичі з-поміж тих, кого доправив спецборт. Зі 144 тіл опізнати вдалося лише вісьмох. Біля крематорію Санкт-Петербурга є й українці. Четверо наших співвітчизників - Ірина та Кирило Усатови - родом з Северодонецька, Володимир Сачук, Лілія Молчанова з Чернівецької області. Консульство допомагає родинам, які втратили найдорожчих людей.

Леся Лозинська, генеральний консул України в Санкт-Петербурзі:

- До Санкт-Петербурга прибули перші родичі загиблих громадян України. Співробітники установи їх зустріли, розмістили в готелі, супроводжували, надавали всебічне сприяння. Були проведені відповідні слідчі дії, та взято у них аналіз ДНК. Приїхали родичі однієї загиблої громадянки. Їх приїхало троє. Вони в абсолютно жахливому стані, абсолютно жахливому.

Основне запитання згорьованих рідних - як сталася катастрофа? Чи можна було врятувати пасажирів і екіпаж? Виявляється, так! Вже є основні версії.

Олексій Смирнов, генеральний директор компанії Когалимавіа:

- Да, при трагическом стечении обстоятельств, при отказе многоуровневом, когда отказывает несколько систем, когда, как правило, этому сопутствуют какие-то еще факторы, это может закончиться катастрофой. Но самолет в этом случае разрушится в момент удара об землю. В воздухе самолет разрушиться от каких-либо отказов не может.

Та виявляється - може. Слідів вибухівки на уламках не знайшли, але й версію про теракт поки не спростовують. Втім, з'явилися інші сенсаційні деталі! Хвостова частина лайнера відвалилася ще на висоті 9 тисяч метрів - кажуть в Росавіації. Частина пасажирів просто повипадали з салона. Саме тому тіла знаходили на відстані кілометрів від місця падіння Ейрбаса.

Олександр Нерадко, голова Росавіації:

- Место происшествия представляет из себя очень большую площадь, более 20 квадратных километров. В целом зона разбросов элементов конструкций самолета представляет из себя  вытянутый эллипс, длиной около 8 километров и шириной около 4 километров. Все признаки свидетельствуют о том, что происходило разрушение конструкций самолёта в воздухе.

Ейбас 321-й здали в експлуатацію в 1997-му. Його купила ліванська компанія Middle East Airlines. В листопаді 2001-го під час посадки в Каїрі повітряна машина зачепила хвостом землю. Ось звіт про інцидент у авіаційній базі. Жоден з 88 пасажирів не постраждав, судно відремонтували. Але де гарантії, що після того інциденту через півтора десятиліття мікротріщини не призвели до того, що лайнер розвалився у повітрі? Адже історія знає приклади таких катастроф.

В серпні 1985-го неподалік Токіо Боїнг 747-й розбився у горах. Жертвами неймовірної за масштабами катастрофи стали 520! людей. І як виявилося - якби не мікропошкодження фюзеляжу, всі пасажири й екіпаж залишилися б жити. Аварія сталася через сім років після того, як ремонтні бригади провели недбалий техогляд. Під час польоту відкололася частина хвоста літака.

Cтрашна доля спіткала і пасажирів рейсу китайських авіаліній у травні 2002-го. Боїнг з 225 людьми на борту розпався на шматки над Тайванською затокою. Цей літак так само був пошкоджений мікротріщинами, але цього чомусь ніхто не помітив. Можливо, саме так сталося із російським лайнером.

Микола Марченко, пілот першого класу:

- Нужно сделать, глубочайший анализ сделать, была ли вероятность террористического акта, особенно с применениям каких-то взрывчатых веществ непосредственно в самолете, через пассажиров, через работников аэропорта - это вопрос номер один.

Магомед Толбоєв, президент Міжнародного аерокосмічного салону:

- Как обычно, на российский рынок попадают старые самолеты, которые были в Бразилии, в Турции, Индонезии - где-угодно. В России, вы знаете, суровый климат. Это не тропики. И самолеты теплых краев для России не подходят.

Туристи після страшної катастрофи відмовляються їхати до курортного Єгипту.

Ірина Тиуріна, речник Асоціації Ростуризму:

- Агентства ожидают резкой активизации этого процесса, во-первых, с точки зрения аннуляций, а в смысле спроса они ожидают торможения, то есть будет падение спроса на Египет. Это обычно так бывает после происшествий на любом направлении. Такое шоковое торможение продолжается обычно недели две.

Оминають Синайський півострів і міжнародні авіаперевізники. Літаки - як видно з карт сервісу Flightradar - обирають альтернативні маршрути.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.