Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 9 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

В лікарні Конотопа пацієнта рятували просто в лифті, що обірвався

16 листопада 2015, 21:08
Дата ефіру/події: Понеділок, 16 листопада 21:08

У конотопській лікарні до підвалу впав ліфт із пацієнтом, якого везли на термінову операцію. Чоловіку з раною в грудях на очах ставало гірше. Під рукою в лікарів - жодних медичних інструментів, лише розуміння, що гаяти не можна ані секунди. І вони впоралися - врятували життя звичайною канцелярською ручкою. А ось чи врятує хтось лікарняного підіймача від аварій?

35-річний чоловік, ножове поранення в район серця, стан тяжкий - попередили лікарню зі швидкої допомоги майже опівночі. На порозі хірурги вже чекали на пацієнта. Операційна готова. Відлік життя йшов на секунди. До ліфта скривавленого чоловіка вкотила вся реанімаційна бригада. І тут - шок!

- Жесткий удар, зупинка. І він перестав підніматися наверх.

За мить кабіна почала падати й різко зупиняється між першим поверхом та підвалом. Часу на роздуми в медиків не було.

Олександр Півень, завідувач хірургії Конотопської районної лікарні:

- Состояние больного ухудшалось, при нарастающем пневмотораксе он просто мог умереть в этом лифте.

Пневмоторакс - це стан, коли повітря не виходить з легень і буквально розриває їх зсередини. Примітивний, але дієвий аналог медичного інструмента лікарі знайшли в кишені медсестри - звичайну ручку, що коштує близько гривні. 

Олександр Півень, завідувач хірургії Конотопської районної лікарні:

- Ребром долоні я зламав звуження у ручки, і по ходу раневого канала ввів ручку в плевральну порожнину, тим самим розгрузив напружений пневмоторакс і перевів його із закритого у відкритий, зразу пішло повітря, кров.

Поки чекали на рятувальників, працівники лікарні самотужки намагалися відчинити двері ліфта.

Євген Дарочкин, лікар-анестезіолог Конотопської районної лікарні:

- У нас не хватало ни людей, ни рук, ситуация на той час була дуже критичною, вирішували, як можна достати хворого, тому що в любий момент ліфт мог спуститися і придавити хворого.

За кілька хвилин приїхали надзвичайники. Вони швидко впоралися з металевими дверцятами. Через метровий отвір спочатку витягли пацієнта з ручкою у грудях, потім з кабіни повиповзали й лікарі.

Євген Дарочкин, лікар-анестезіолог Конотопської районної лікарні:

- Це було на протязі 20 хвилин, але для нас це шли години, тому що хворий був дуже тяжкий.

Пацієнта прооперували. Нині він у реанімації, але він житиме.

Юлія Зайцева, кореспондентка:

- Це єдиний підйомник у лікарні для перевезення тяжкохворих. Він працює з дня відкриття, а це вже понад півсотню років. Наразі його знову відремонтували та знову  запустили, та чи надовго?

Працівники лікарні скаржаться, що останнім часом ліфт дедалі частіше став раптово зупинятися.

Олександр Шерудило, лікар-анестезіолог Конотопської районної лікарні:

- ЧП - это когда случайно, у нас регулярно это, ломается лифт, регулярно, сремонтировали, поехали, потом опять сломался. 

Втім, у компанії, що обслуговує ліфти, ситуацію в лікарні вважають штатною. Переконують, що старого підіймача регулярно обстежують та ремонтують. Чому ж кабіна останній раз зірвалася? Кажуть - просто була перевантажена. Разом із пацієнтом там було ще четверо медиків.

Олександр Сиса, директор товариства Експерт-ліфт:

- Відбувся елементарний перегруз кабінки, в якої зайшло дуже багато людей разом з потерпілим, який був на каталці. Сам стан уже моральний ліфтів застарілий, і можливо, їх уже пора поміняти на більш сучасні, це я згоджуюсь з цим, але цей ліфт був в робочому стані. Якби був сучасний ліфт, то при перегрузі він би просто не поїхав.

Майже в усіх лікарнях Сумської області проблема зі старими ліфтами. Підіймачі працюють другий чи третій термін своєї експлуатації.

Сергій Бутенко, керівник управління охорони здоров'я Сумської облдержадміністрації:

- 18 районних лікарень, в усіх лікарнях є ліфти, всі лікарні не нові. То якщо говорити про капітальний ремонт, то їм всім потрібний цей ремонт. Ціна одного ліфта поремонтувати приблизно коштує 80-90 тис гривень.

- Це якщо поремонтувати, а якщо замінити, чи про це навіть в планах нема?

- Про це немає в планах. 

У планах лише ремонт однієї кабіни в діагностичному центрі, який побудували... увага - три роки тому! В усіх інших закладах і надалі возитимуть пацієнтів в аварійних та старих ліфтах. Тож наступного разу тяжкохворого можуть і не врятувати, навіть канцелярською ручкою.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.