Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 28 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Дитина в небезпеці - як уберегти крихітку від опіків

16 листопада 2015, 21:38
Дата ефіру/події: Понеділок, 16 листопада 21:38

Щороку в Україні близько 58 тисяч дітей дістають опіків. Вони бувають різні - термічні, електричні та хімічні, втім, найчастіше малюки ошпарюються окропом. Варто лише на мить відвернутися - і найдорожча кровинка вже перекинула на себе гарячу воду. Травми від опіків жахливі, тіла постраждалих часто залишаються спотвореними на все життя.

Півторарічний Євгенчик корчиться від нестерпного болю. Його малесеньке тільце вкрили жахливі рани. Мало не до кісток малюк обварився в окропі. Трагедія сталася на Рівненщині. Батьки на мить залишили синочка самого.

Олена Ткачук, мама обпеченого малюка:

- Хотіла дитини покупати. Налляла гарячої води. Хотіла повернутись по холодну, і дитина задом поточилася і в воду сіла. Почали одежу знімати, а вона знімалася разом з кожою.

Доки їхала швидка, лікарі телефоном порадили обливати дитину холодною водою. Так - обмотаного мокрим рушником - Євгенчика й привезли до опікового центру. Малюку вже зробили кілька операцій з пересадки шкіри. Але реабілітація ще триватиме довгі місяці.

***
А це вже Харківщина. Трирічна Наталочка мало не згоріла живцем! Дівчинка знайшла у хаті сірники і почала ними гратися. Синтетична сукня, що була на дитині, спалахнула вмить. Те, що відбувалося потім - шокує! До обгорілої донечки батьки вирішили не викликати швидкої допомоги! Дівчинку, з якої у буквальному сенсі відпадала шкіра, вони просто поклали спати! У страшних муках дівчинка пролежала вдома довгих 7 годин! Медиків викликали сусіди, які випадково довідалися про лихо. Лікарі ледь встигли врятувати життя дитині. 

***
А це - Київ. У міському опіковому центрі маленьких пацієнтів більше, ніж ліжок. Майже половина з них - діти, яким ще немає і трьох років. І ось чому:

Сергій Стаскевич, заступник головного лікаря опікового центру:

- До трех лет - познавание, познавание электричества, познавание высокой температуры, познавание низкой температуры, познавание какой-то бытовой химии.

Сюди привозять дітей з різними опіками - термічними, електричними та хімічними. Однак найбільше постраждалих від гарячих напоїв та їжі. Один із них - півторарічний Грігорій.

Дарина Нескоромна, мама обпеченого хлопчика:

- Опрокинул на себя горячую чашку кофе. Кофе стояло на столешнице на кухне. Я зашла - он на столе, весь красный, плачет и везде волдыри.

Гаряча кава обпекла дитині половину обличчя. Сліди від окропу є і на грудях хлопчика. Без пересадки шкіри йому не обійтися. Дитячі сльози - наче докір матері: чому не вберегла?

Дарина Нескоромна, мама обпеченого хлопчика:

- Я не представляла себе, что для маленького ребенка горячая чашка кофе может обернутся вот такой травмой.

Саме недогляд батьків найчастіше стає причиною страшних опіків у дітей.

Світлана Федик, кореспондентка:

- Маленька дитина в квартирі - ходяча катастрофа! Тому, аби вберегти її від опіків, думайте на сотню ходів уперед. Найнебезпечніше місце в оселі - кухня. Не підпускайте малюка до гарячої плити. Готуйте їжу на дальніх комфорках. Кружки з гарячими напоями та інший посуд залишайте подалі від краю стола.

Якщо поруч бігає маленький непосида - ніколи не несіть над ним каструлю з гарячою стравою. Дитина може вас штовхнути. На кухонному столі краще обійтися без скатертини. Тоді малюк не потягне її на себе разом із тарілками та гарячим чаєм.

Якщо ж ви таки не вгледіли за малюком і він обпікся, не панікуйте. І в жодному разі не займайтеся самолікуванням!

Сергій Стаскевич, заступник головного лікаря опікового центру:

- Не надо ни крахмал, не надо ни яйцо, не надо ни белок, не надо, не дай бог моча, как соседи советуют. Не надо потусторонних мазей, пчелиных ядов и всего остального.

Лікарі також акцентують - найнебезпечніше мазати опіки оліями. Цього не можна робити!

Сергій Стаскевич, заступник головного лікаря опікового центру:

- Олия оставляет пленку. Пленка не снижает термический фактор, а усиливает. Под пленкой действие высокой температуры только продолжается и усугубляется. Поэтому если у ребенка был поверхностный ожог и он зажил бы в течении двух недель, то этот ожог будет глубоким и заживет только оперативным путем.

Обпечену дитину терміново потрібно везти до лікарні, але вдома можете зробити наступне:

Сергій Стаскевич, заступник головного лікаря опікового центру:

- Устранить термический фактор. Если это горячая вода, горячий суп, горячая каша - холод. Холодная проточная вода. Закутывание ребенка и консультация врача. Мы дежурим круглосуточно.

В жодному разі не можна здирати з обпеченої дитини одяг. Після загоряння тканина може прилипнути до шкіри малюка. Віддирати її небезпечно, адже можна ще більше травмувати тільце.

А от у випадку з хімічними опіками, навпаки, терміново роздягніть дитину, аби небезпечна речовина не просочилася через тканину на тіло. Промивайте вражену ділянку великою кількістю прохолодної води та везіть малюка до лікаря.

У випадку електричного опіку першочергово відключіть струм. Якщо у постраждалого відсутнє дихання та пульс - до приїзду швидкої робіть непрямий масаж серця та штучне дихання.

Бережіть своїх дітей. Не залишайте їх без нагляду. Адже п'ять хвилин тиші, коли малюк грається сам в іншій кімнаті, можуть обернутися страшною трагедією.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Хочу посоветовать всем родителям на случай ожогов у детей (да и у взрослых тоже) - иметь всегда под рукой в домашней аптечке гелевые салфетки Опикун (их выпускают в Украине). Очень недорогое,и просто удивительно эффективное средство. Это пропитанная специальным гелем салфетка, которую можно и нужно прикладывать сразу же после ожога. Реально даст фору по удобству и лечебным результатам многим народным средствам и всяким мазям и спреям. Кроме того, эти салфетки вообще заживляют любые раны, говорят, даже трофические язвы. Купить их можно в аптеках, но если не найдете - можно заказать и прямо у фирмы, что их выпускает. Фирма Зентекс (Украина) Гелевые салфетки Опикун - погуглите и легко найдете.

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.