Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Дитина в небезпеці - ризики динамічної гімнастики

17 листопада 2015, 21:32
Дата ефіру/події: Вівторок, 17 листопада 21:32

Зламані руки та ноги, вивихи та розірвані м'язи - це травми, які мами випадково завдають своїм крихітним діткам під час динамічної гімнастики. На акробатичні трюки з немовлятами дивитися спокійно неможливо. Втім, популярність таких вправ серед молодих батьків зростає з кожним днем. Як не нашкодити улюбленому малюку?

Хотіла як ліпше, але зламала одномісячному сину руку та ногу. На Тернопільщині молода мама вирішила зробити з дитиною популярні нині серед батьків фізичні вправи для немовлят.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Після купання матуся поклала крихітку на стола й почала робити йому гімнастику. Лікоть однієї ручки підтягувала до коліна протилежної ніжки і навпаки. Жінка так захопилася, що не помітила, як зламала дитині обидві кінцівки.

І лише за три дні, коли ручка та ніжка розпухли, немовля привезли до лікарні. Там зробили рентген - обидва переломи були ще й зі зміщенням. В інтернеті зараз багато відео, за якими мами починають самостійно тренувати динамічною гімнастикою малюків. Показуємо ці кадри з ненькою-аматором ортопеду-травматологу. Лікаря шокують окремі вправи.

Сергій Шихов, лікар ортопед-травматолог дитячої клінічної лікарні м. Києва №2:

- Ребенок полностью делает опору на конечности. Не нужно это. Мы даже на травмпункте встречаем часто такие подвывихи в локтевом суставе после таких динамических гимнастик.

Загалом же ставлення медика до таких вправ суперечливе.

Сергій Шихов, лікар ортопед-травматолог дитячої клінічної лікарні м. Києва №2:

- Ребенок начинает определяться в пространстве, начинает садиться, потом он становится в кроватке, природу не опередить. Тут идет опережение природы, это с точки зрения доктора.

Втім, чи потрібна динамічна гімнастика дитині, вирішувати повинні лише батьки. Медики забороняти чи, навпаки, пропагувати не можуть.

- Это ребенок мамы, маме решать, но как доктор - неее.

Як розвивати немовля, не нашкодивши, знає Євгенія. Вона вже 25 років професійно працює з крихітками. Своїх маленьких клієнтів називає спортсменами. Сьогодні її клієнт - 4-місячний Марк.

Євгенія Поляк, тренер із динамічної гімнастики:

- Мы начинаем с самого рождения, начинаем с самых простых упражнений, и потом добавляем сложные. Ну Марк уже занимается второй месяц, и он уже освоил.

Основна  мета динамічної гімнастики - ранній фізичний розвиток немовлят: укріпити м'язи, зробити дитину гнучкою.

Євгенія Поляк, тренер із динамічної гімнастики:

- Лучше делать эти упражнения не подолгу, но чаще. Поэтому так можно 10-15 минут. От 5 до 15 минут. Но если часто делать, то можно делать меньше. Чтобы не перегружать ребенка.

Марку вправи подобаються, адже він усміхається. Задоволена й мама хлопчика.

Ірина, киянка:

- Естественно, мышцы развиваются, тонус, чуть быстрее, может быть, идет развитие ребенка.

Але сама Ірина робити такі вправи синочку боїться, адже один непрофесійний рух може дуже нашкодити дитині. Ось на цьому відео ортопед оглядає новонароджене немовля. Одразу попереджаємо, в жодному разі не повторюйте його рухів. Лікар із шаленою швидкістю згинає крихітці спочатку руки, потім малесенькі ніжки. Здається, немовляті такі вправи не подобаються, воно починає плакати. Але дивіться, що далі робить ортопед. 

Головна ж порада від лікарів - якщо хочете самі робити дитині динамічну гімнастику, спочатку йдіть на курси. Адже мама-аматорка може випадково покалічити улюблену крихітку.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.