Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Що змушує людей стати маніяками та серійними вбивцями?

20 листопада 2015, 23:47
Дата ефіру/події: П’ятниця, 20 листопада 23:47

Рівно 25 років тому оперативникам Ростовської міліції вдалося затримати серійного маніяка, радянського Джека Патрач - Андрія Чикатила. За 12 років він убив 53 людей, й ця кількість лише офіційно доказана. Найменшій його жертві було лише 7 років. Чикатило був порядним сім'янином, вчителем і легко знаходив спільну мову з тими, кого потім жорстоко вбивав. За його злочини затримали й вибивали зізнання у більше ніж десятьох невинних людей, одного навіть розстріляли. Чи можливо розпізнати в рідних, друзях та у простому перехожому маніяка?

Його називали скаженим звіром, ростовським різником, убивцею з лісосмуги, сатаною та навіть радянським Джеком Патрачем. Сотні тисяч людей складали легенди про холоднокровного вбивцю, що жорстоко розправлявся з маленькими хлопчиками, дівчатами та жінками на території колишнього Радянського союзу. 12 років він спокійно розгулював на волі. Доброзичливий сім'янин, вчитель російської мови та літератури, комендант гуртожитку - Андрій Чикатило виявився серійним убивцею, маніяком-некрофілом.

- 21 мальчика в возрасте от 8 до 16 лет, 14 девочек в возрасте от 9 до 16, девушек и женщин, также он совершил разратные действия с малолетними детьми.

Його затримали чверть століття тому. 20 листопада. Того дня він відпросився з роботи, аби піти до поліклініки. Йому потрібно було зробити рентген пальця, який під час боротьби прокусив Вітя Тищенко - одна з останніх жертв убивці. Палець виявився зламаним. Засмучений маніяк повернувся додому, взяв трилітрову банку та пішов по пиво. Дорогою вирішив познайомитися з маленьким хлопчиком. Саме тоді його й затримали оперативники, що останні кілька днів стежили за вбивцею.

Він ґвалтував своїх жертв, виколював їм очі, аби на сітківці не залишилося відбитка його обличчя. Усі вбивства мали один мотив - сексуальний. Чикатило був певен, що ніколи не спіймається на гачка, адже вважав себе дуже розумним і талановитим.

Андрій Чикатило, серійний вбивця:

- Я мук, сколько мук я пережил, если описать. Я прошел все круги ада, я был на том свете не раз, в любой момент я готов, я уже смирился.

За 12 років Чикатила затримували кілька разів за підозрою в убивствах, але аналізи його крові не збігалися з тими, що були в оперативників. У Андрія була друга група, а у невловимого - четверта. Пізніше виявилося, що експерти помилилися - неправильно встановили групу крові. Вже згодом затриманий Чикатило сам зізнався у 53-ох убивствах. Йому присудили найвищу тоді міру покарання - розстріл.

Та якщо Чикатило вбивав заради сексуальних утіх, то найстрашніший маніяк вже незалежної України так і не зміг пояснити своїх мотивів. Анатолій Онопрієнко вбив 52-є людей. І так само жорстоко. В інтерв'ю журналістам він казав, що так і не пізнав цей світ, а після своєї смерті він потрапить до раю, навіть попри те, що на ньому стільки крові.

Анатолій Онопрієнко, серійний вбивця:

- Свобода сейчас - это свобода души, когда ты понимаешь, что за убийство Бог тебя не осуждает, и ты знаешь, что Богу надо меня клонировать в космических существах.

За вбивства український різник дістав довічне ув'язнення. У 2013-му, провівши за ґратами 17 років, він помер у Житомирській в'язниці від зупинки серця. І так і не розкрив таємниці - навіщо вбивав своїх жертв. Що змушує людей стати маніяками та серійними вбивцями? На це запитання досі не можуть відповісти найліпші психологи-криміналісти.

Юрій Ірхін, психолог-криміналіст:

- До сих пор на данный момент феномен маниакальной насильственности не раскрыт. Маньяком человек может стать в любой момент своей жизни, причем до этого ведя абсолютно социально приемлемый образ жизни.

Маніяками не народжуються, а стають. Це аксіома. Юрій вважає, що серійного вбивцю формує суспільство. Та людину, що якоїсь миті захоче вбивати, неможливо розпізнати за обличчям чи статурою.

Юрій Ірхін, психолог-криміналіст:

- Почитайте "Собор парижской богоматери" - Квазимодо по внешноститипичный маньяк, но это ведь совсем не так, добрейшей души человек.

Валерій Кур - засновник управління кримінальної розвідки МВС України. Під час роботи він не раз мав справу з серійними маніяками. Знає про них чи не все. Експерт запевняє, що опинившись із таким убивцею віч-на-віч, доросла людина може вижити. Якщо відкине позицію жертви і домовлятиметься. Але в групі ризику - діти. Вони більше довіряють незнайомцям, саме це й грає на руку холоднокровним катам.

Валерій Кур, колишній керівник Управління кримінальної розвідки:

- Только мама, папа, бабушка и братишка могу предложить тебе куда-то пойти, могут что-то дать, нельзя брать с чужих рук, не спросив у нас, нельзя идти с человеком, который предлагает тебе куда-то пойти.

Експерти-криміналісти запевняють, що маніяків все ж часто підводить самовпевненість, і врешті вони опиняються на лаві підсудних. А вирок для серійних убивць єдиний - довічне ув'язнення.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.