Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Українські тюрми - народжені за гратами

9 грудня 2015, 22:17
Дата ефіру/події: Середа, 9 грудня 22:17

Народження за колючим дротом. Мами-злодійки та тюремні малюки. В Україні при колоніях працює лише два Будинки дитини - в Чернигові та Одесі. Виховують там 36 дітей. І материнська любов - це все, на що можуть розраховувати малі. Як розплачуються вони за помилки своїх неньок і що на них чекає далі.

-Мы находимся на территории дома ребенка. Сейчас начинается прогулка.

Їх 28. Вони маленькі та геть беззахисні. Дитячий майданчик у дворі, купа іграшок і яскраві малюнки на стінах. Усе, як у звичайному садочку. Тільки навколо - паркан і колючий дріт. Адже їхні мами - арештантки.

- Здравствуйте.

- Привет. Как тебя зовут?

- Бодя…

- А как маму зовут?

- Света…

Богдан - найстарший із дітей. Йому вже три. І він невдовзі вийде на волю. Хоча хлопчик не розуміє, що це таке. Він народився в тюрмі.

Світлана, мама Богдана:

- На столе лежал нож. Я ударила ножом мужа.

Про те, що завагітніла - Світлана дізналася в СІЗО. Одразу вирішила: буде народжувати. Аборти на зоні заборонені, а на волі в неї ще двоє дітей. Їх виховує тітка. Малюкам кажуть: Мама з братиком у лікарні.

- Я не считаю себя хорошей матерью, потому что я здесь.

Для багатьох матусь на зоні дитина - це можливість вирватися на волю.

Тетяна, керівник Чорноморської колонії:

- Женщина, которая забеременела в местах лишения свободы или родила, может быть освобождена.

У таких засуджених багато привілеїв: вони можуть не працювати. Її професія тут - мама.

- Вот здесь у нас самые маленькие детки. Два месяца отроду.

Їх не можна переводити у штрафний ізолятор та чіпляти кайданки. І живуть вони в ліпших умовах, ніж інші тюряжниці. Позбавити їх материнських прав ніхто не має права.

Ув'язнена мама свого малюка бачить лише по дві години на день - вранці та ввечері. А через три роки дитину взагалі забирають. Віддають або родичам, або - найчастіше - в інтернат.

Микола Кулеба:

- Є сегодня много думок: давайте заберемо, раз вона попала в місця позбавлення волі - нічого гарного з неї не вийде. Знаєте, це не нам вирішувати.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Неужели это не понимают наши великие генералы с пенитенциарной службы и минюста? Надо менять подход.

Малюка розлучати з матір'ю не можна, впевнений правозахисник Едуард Багіров. А будинки дитини в колоніях взагалі треба вивести з тюремної системи й передати, приміром, міністерству соцполітики. І ще він радить подивитися на Європу.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Если и папа попал в тюрьму, то им позволяют жить вместе с семьей. Потому что это для ребенка.

А психолог Наталя Швець взагалі категорична: заради жінок із дітьми треба переглянути Кримінальний кодекс.

Наталя Швець, психолог:

- Мне кажется, что женщин, у которых маленький срок - можно дома, под домашним арестом. 

Світлана:

- Случайно получилось… Мы дралися. Сильно. Он перепил сильно. И пришлось мне нанести ножевое ранение. И попала прямо в сердце.

Її звуть Світлана. Живе вона в Полтаві. В реабілітаційному центрі. Нещодавно вийшла на волю. Вдруге. Якщо вперше сиділа за справу, то вдруге - заради своєї дитини. Дізналася, що вагітна, і взяла на себе чужий злочин.

- Думала, отдохну от пьянки. Сильно я пила. Лиля появилась чисто случайно. Был у меня человек в Харькове. Правда, наркоман.

П'ятирічна Ліля вже майже знає абетку, навчилася рахувати до 20-ти і трохи писати.

- Умничка. Браво, моя ласточка.

У головному документі дівчинки вписана графа: "Місце народження - Чернігів". Там жіноча колонія, в якій і зростала Ліля. Коли їй виповнилося три - разом із мамою вийшла на волю. Дівчинка зараз ходить у садок, мама знайшла роботу. Щоправда, такі історії радше виняток. За статистикою лише одній мамі з десяти вдається влаштувати своє майбутнє. Порятунок для них - недержавний реабілітаційний центр.

- Жилье, документы, працевлаштування. Если этого нет и вас нет, что происходит? - происходит рецидив. Ему нужно садиться в тюрьму, чтобы не умереть от голода и холода.

Світлана:

- Очень часто отказывают таким людям, как я. Я люблю своего ребенка, я готова была даже на любую работу. Я эту крошку никому не отдам.

У жінки ще четверо дочок. Вони вже дорослі і живуть в Росії з родичами. А Лілю тільки доведеться ставити на ноги. І розраховує жінка лише на саму себе.

Світлана:

- Она спрашивала: где папа. Я ей говорю, он на заработках. Когда маленькая - я не рассказывала. Подрастет - расскажу.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.