Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Винахідливі українці замість бензину їздять на дровах

11 грудня 2015, 23:29
Дата ефіру/події: П’ятниця, 11 грудня 23:29

Кілька кілограмів дров - і в дорогу! В Україні нова мода - автомобілі на дровах. Уже більше десяти автовласників відмовилися від дорогого палива та вирішили заправляти свої машини сухими полінами і друзками. Технологія не нова, але дуже практична. На якій деревині краще їде? Та у скільки обійдеться переобладнання залізного коня?

Він підкидає сухеньких дрів - і вже за кілька хвилин його старенький Опель мчатиме дорогами Чернігівщини. Євген Коливан - сучасний українській Кулибин. За освітою він учитель фізики, та давно покинув професію й зараз працює автомайстром. 

- Значок хондовський, тільки відломана дужка, вже не Хонда, буква д и буква н. На дровах!

Торік у грудні Євген власноруч змайстрував газогенератора для своєї старенької іномарки. Тепер його 30-річний Опель мчить на дровах, а про дорогий бензин можна забути.

Євген Коливан, автомайстер:

- Після подорожання трохи почав думать, щоб його удешевить. Трохи почитав книжок! Зробив з того, що було під ногами, обійшовся він мені гривень 50.

Діжка, бідон, охолоджувач із тирсою - і газогенератор готовий. Уже рік не підводить.

- Горять дрова, виділяється газ, газ цей горючий, я на ньому їду. Під капотом ніяких переробок немає, звичайний мотор!

Тепер у багажнику в Євгена завжди мішок із дровами. Каже: головне, щоб були сухі. Елітним паливом називає шовковицю - тоді машина може розганятися до ста кілометрів. Шматок паперу, сірники й кілька хвилин на розігрівання.

- Розпалить! Завел машину!

Опель прогрітий і виїжджає на трасу. Євген каже, що за цей рік зекономив більше десяти тисяч гривень. На кожні сто кілометрів йому потрібно двадцять кілограмів дров.

- Різниця є, на бензині їде на 30 відсотків краще, це їдем на дровах.

Уже більше восьми тисяч кілометрів Євген проїхав на дровах. Каже, цей газогенератор він невдовзі подарує знайомому. А собі вже змайстрував новий - охайніший.

А це вже Сергій Лагунов. Він теж має машину на дровах, але на це інтерв'ю в середмісті Києва приїхав на громадському транспорті. А все тому, що його улюблена четвірка залишилася в Донецьку. Згадки про неї лише на відео.

Сергій Лагунов, автомайстер:

- Закроем крышку и начнем сам процесс завода автомобиля, и сейчас поедем, оставайтесь с нами.

Свій перший газогенератор чоловік вирішив зробити після перегляду програми по телевізору. І так захопився, що нині, каже, зробив на замовлення вже більше десяти таких приладів.

- Поехал, поехал!

Сергій Лагунов, автомайстер:

- Мы на ней ездили по центру города, нам все сигналили, подбаривали, можете себе прелставить - здоровенный самовар висит в хвосте машины, это было очень весело!

Євген та Сергій повторюють наче мантру: нічого абсолютно нового не створили. Лише зробили свої версії давно відомих газогенераторів. Під час другої світової війни через нестачу палива майже кожна друга машина в Європі їздила на дровах. А в Північній Кореї, де, здається, час зупинився, й досі такі установки на автомобілях дуже популярні.

Сергій зізнається - мріє розвиватися й удосконалювати газогенератор. До того ж, сподівається, що йому таки вдасться своєю улюбленою четвіркою влаштувати автопробіг: від Луганська до Львова.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
лучше очищать газ чрез воду" аквапылесос".Хочу заказать газогенератор 0677556658
Николай 16.07.2016, 17:05 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.