Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 2 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Безпечний Новий рік - ялинка

16 грудня 2015, 21:52
Дата ефіру/події: Середа, 16 грудня 21:52

В Україні вже розпочали працювати ялинкові базари. Цього року за живу зелену красуню правлять від ста гривень. Ціни на штучні новорічні дерева майже такі самі. Але яку ялинку обрати, щоб свято не перетворилося на лихо? Де не потрібно ставити штучну зелену красуню і за скільки хвилин може згоріти популярна серед українців жива сосна?

Живі, штучні, зелені й блакитні. Із неймовірним запахом або ж із токсичним випаровуванням. Вони сяють сотнями вогників, але за кілька хвилин можуть перетворити свято на трагедію!

Ялинкові базари вже запрацювали по всій країні. За маленьку живу сосну цьогоріч доведеться викласти мінімум сто гривень. За ялинку - від 200. Ціни на штучні дерева стартують від ста гривень. Та як обрати, щоб і безпечно, й красиво?

Юлія Солодченко, киянка:

- Вот елочка такая нам оброщлась в 650 вместе с доставкой.

Цього року в родині Юлі буде одразу дві новорічні красуні на Новий рік. Й обидві живі. Для квартири жінка придбала маленьку блакитну ялинку в горщику, а ось поряд із під'їздом разом із чоловіком та донькою вирішила посадити сосну. 

- Ура, нашая первая елочка, Викуся, давай закапывай!

Юлія розповідає: від штучних ялинок відмовилася, спиляну купувати не захотіла, саме тому й обрала ялинки з корінням. Та що робити, якщо вам до вподоби звичний роками варіант - зрубане дерево? Сосна звичайна - саме їй віддають перевагу більшість українців. Та вибирати її треба правильно. Обов'язково має бути чіп. Це означає, що вона потрапила на базар легально й не привезена, наприклад, з Чорнобильської зони.

Павло Прядко, кореспондент:

- Головне: дерево повинно бути свіжозрубаним. Тоді ялинка простоїть набагато довше. Спробуйте зламати нижню гілку. Якщо миттєво тріснула- таку красуню ліпше не брати. Гнеться- купуйте. І ще один простий спосіб визначити свіжість новорічного дерева - візміть кілька голок, розітріть їх між пальцями. Якщо тепер ваші руки липкі й неймовірно пахнуть - беріть!

Та якщо ви хочете зелену на довгі роки, то вам підійде штучна. Але вона може бути небезпечною. Чим саме? Озброївшись такою ялинкою, ми вирушили до Інституту екогігієни та токсикології.

Людмила Горцева, старший науковий співробітник відділу Інституту екогігієни та токсикології:

- Искусственные елки тоже разные. В основном она изготавливается из поливинилхлорида. А он сам по себе не опасный пластик, но из других полимерных материалов он неблагоприятный.

Таку ялинку не варто ставити поблизу батареї та обігрівачів. Бо саме через високу температуру з цих маленьких зелених голочок можуть виділятися токсичні речовини.

- Естественно, они на нервную систему, могут вызывать аллергические заболевания.

Безпечні штучні дерева повинні бути з якісного поліетилену. А купувати їх варто лише у спеціалізованих крамницях.

Людмила Горцева, старший науковий співробітник відділу Інституту екогігієни та токсикології:

- Покупать елки в супермаркетах, потому что на стихийных рынках вы не получите от продавца подтверждения, что эта елка прошла какие-то исследования, что она обеспечена сертификатами соответствия качества.

І попри те, що кожна штучна ялинка повинна бути просочена вогнезахисною речовиною антипіреном - горить вона дуже швидко й жахливо. Подивіться: за кілька хвилин ваше свято може перетворитися на трагедію. Жива та штучна ялинки палають, наче сірники. А причиною пожеж можуть стати неякісні гірлянди, свічки та гілках та бенгальські вогні.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.