Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 12 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Вінниччині браконьєри розстріляли зграю лебедів

22 грудня 2015, 20:39
Дата ефіру/події: Вівторок, 22 грудня 20:39

На Вінниччині люди третю добу шукають поранених лебедів. У селі Новій Греблі браконьєри заради розваги вночі розстріляли велику зграю птахів, які зимували на місцевому ставку. Скільки лебедів убили - досі невідомо. Селяни намагаються врятувати уцілілих - забирають поранених по хатах, а стрільцям погрожують самосудом.

Це - Тишко. Так ласкаво називає пораненого лебедя пан Ігор. Чоловік підібрав його неподалік від свого будинку. Птах ледь дихав і кульгав. 

Ігор Федорчук, мешканець с. Нової Греблі:

- Позвонив до нашого ветеринарного лікаря. Я приїхав, привіз його до нього. Він його обдивився, обслєдував з усіх боків - поранень немає. І лапка вродє би ціла. Перелому немає. Вирішив, що це сильний ушиб.

У Новій Греблі люди третю добу ходять по селу - шукають поранених птахів. Ушкоджених забирають до себе. Тих, які вціліли - відносять до озера. 

Євген Йосипович, мешканець с. Нової Греблі:

- Вони розбіглись - розлетілись по всьому селі. Понімаєте? Люди, які обнаружують їх на городі і так далі - допомагали усіляко їх спасти. Бо вони зайшли на цю ріллю, набрали повні лапи цього болота і не взлетіти, ні ходити не можуть. То люди їх брали, полоскали їм лапки й приганяли сюди го.

Ось на цьому сільському ставі вже не перший рік зимує зграя з двох сотень лебедів. Селяни про птахів завжди дбали. Тієї ночі люди чули постріли, але подумали, що то хтось підриває петарди. І лише вранці стало зрозуміло - сталася трагедія... Нелюди розстріляли лебедів!

Євген Йосипович, мешканець с. Нової Греблі:

- Ну якщо даже стріляли. Ну ви ж його не достанете! Бо ж ні лодки, нічого не було. А вони знаходились на середині ставу. То хто це зробив таку гадость…

Валентина, мешканка с. Нової Греблі:

- Ми носили по два лебеді. По одному, вони такі, знаєте, були, як то їх оглушили. Невміняємі. Вони на провода летіли, їх там багато біля церкви поранених було. Ми їх туди носили, там, де водоспад у нас.

Зараз у ставку дев'ятеро врятованих лебедів. Ще трьох селяни тримають у хатах. Скільки птахів загинуло тієї ночі - люди не знають. Та тіло одного на експертизу вже забрали правоохоронці.

Анатолій Андріюк, Новогребельський сільський голова:

- На ньому є рвані рани, і рани є підстрілені. Однозначно визначитися, що відбулося - ми на сьогодні ще не можемо.

Зате в поліції чітко визначилися зі статтею. І вже відкрили кримінальне провадження.

Максим Рижов, керівник слідчого відділення Калинівського відділу поліції:

- За ч.1 ст.248 кримінального кодексу України. Це стаття - незаконне полювання, яка передбачає максимальне покарання - до трьох років позбавлення волі.

Чи розшукають нелюдів, які розстріляли червонокнижних птахів? І чи постануть вони перед судом?

Микола, мешканець с. Нової Греблі:

- Це таке - я б за це не знаю шо б зробив. На кожній гіллякі їх би вішав…

А ось як піклуються про лебедів в Англії. Тут кожен птах - власність Її Величності. І є офіційною окрасою країни. Тож зазіхати на його життя -  рівноцінно злочину проти Монаршої родини. Щороку у Великій Британії проводять перепис лебединого населення. Це урочиста церемонія, що збирає натовпи туристів.

Девід Бабер, королівський маркувач лебедів:

- У 12 сторіччі лебеді були їжею для королівської родини. Звісно, нині іх ніхто не їсть. Нині ця церемонія має радше природоохоронний характер. Кожного птаха дістають із води, маркують та повертають назад.

У країні навіть є посада офіційного доглядача. Її обіймає шанований професор Оксфордського університету.

Крістофер Перінс, доглядач лебедів:

- Найбільша загроза для цих птахів - риболовне начиння. Якщо лебідь дістав поранення, ми терміново доправляємо його до реабілітаційного центру, лікуємо, і лише після остаточного видужання повертаємо до водойми.

Тим часом в Україні щороку браконьєри вбивають десятки лебедів. І зазвичай злочинці лишаються непокараними. Тож аби вберегти Тишка від людської жорстокості та холодів, пан Ігор залишить птаха у себе принаймні до весни.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.