Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Різдво та Новий рік по-грузинськи

6 січня 2016, 19:00
Дата ефіру/події: Середа, 6 січня 19:00

Колоритна кухня та особлива гостинність. Шоба-Ахаліцелі - грузинською це означає Різдво та Новий рік. Як святкують його у Батумі. Традиції, страви та неперевершені емоції від Ірини Вінокурової.

Потрапити до великої грузинської родини на свята - виявилося дуже просто. З Оленою ми познайомилися на канатній дорозі в Батумі - випадково. Жінка наполовину українка, хоча народилася в Грузії. Тож одразу гостинно запросила нас додому. І от ми вже на порозі.

Зустрічає нас мама Олени - Віра. 40 років тому вона - українка з Житомирщини - вийшла заміж за грузина та переїхала до Батумі. Тут народила двох дітей, уже має чотирьох онуків. Тож на столі в родини і традиційні українські страви, і грузинські. На плиті - вже шкварчить.

Утім Віра каже - це не святкові частування, а те, що любить родина. Кілька хвилин, і святковий грузинський стіл - накрито. При нім збирається вся родина. Господиня розповідає, що наготувала.

Віра, мешканка м.Батумі:

Это бажа, это острое, это поросенок, салаты разные, вот это грузинское батерджаны с орехом, чады грузинское и очма. Это грузинское.

Утім, є і особлива різдвяна страва - ґвезелі.

Віра, мешканка м.Батумі:

На Рождество обязательно гвизели, это хачапури с яйцом, это в каждой семье, это вспоминают ушедших. Сколько у тебя в роду, столько ты делаешь этих, как полумесяцем печется, и вареные там яички и сыр.

Є в грузинів і страва, схожа на українську кутю. Та якщо в нас вона завжди солодка, то тут - може бути й гостра.

Віра, мешканка м.Батумі:

Пшеница, добавляется, если хочешь сладкую - значит варишь с медом и с орехом, а если не сладкую - орех, чеснок, и будет острая.

П'ють у Грузії на свята біле домашнє вино, воно є в кожній родині. А ось чачу, яка нагадує горілку, вживають дуже обережно. Аби швидко не сп'яніти.

Зураб, мешканець м.Батумі:

Или чача или вино, но желательно вино пить, чача градус много, но в такое время можно и чачу. Когда хочешь чтобы наслаждался, надо вино пить. С вином вместе можно и петь, и веселиться, у нас грузинские обычаи такие, что у нас вино святое.

Родина, в якої ми в гостях, мешкає у так званому італійському дворикові Батумі. Такі будинки в місті поступово зносять, а на їхньому місці зводять висотки. А разом із цим - зникає неповторний колорит. Бо свята в батумських двориках справляють усі сусіди гуртом.

В этом маленьком доме приблизительно 30 семей жило, и армяне, и азербайджанцы, и украинцы.

Раді тут усім. Зураб - сусіда родини, бере гітару, бо застілля у Грузії - це не лише їжа.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.