Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 24 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Помер український штангіст Леонід Жаботинський

14 січня 2016, 20:06
Дата ефіру/події: Четвер, 14 січня 20:06

У Запоріжжі помер легендарний спортсмен Леонід Жаботинський. Український штангіст, якого Арнольд Шварценеґґер називав своїм кумиром? пішов з життя сьогодні, на 78-му році. Заслужений майстер спорту здобув і військову спеціальність. Працював радником міністра на Мадагаскарі. У рідному Запоріжжі на його честь відкрита спортивна школа й щорічно проводили турніри на приз Леоніда Жаботинського.

Серце Леоніда Жаботинського, легенди важкої атлетики, зупинилося. На 78-му році життя. Після важкої хвороби. Леонід Іванович пішов тихо, вночі.

Борис Лобко, генеральний секретар Федерації важкої атлетики України:

- Такая новость - как ушат холодной воды. Он умер с 13 на 14 в Запорожье, в больнице, к сожалению, он в последнее время болел, Леонид Иванович.

Він лишив по собі віру в надлюдські можливості. Українського штангіста знала вся планета. Леонід Жаботинський здобув два олімпійські золота: у 64-му в Токіо та в 68-му в Мехіко, ставши найсильнішою людиною планети. 

- Вагу взято!

Леонід Жаботинський:

- Возвращаюсь домой, в город Запорожье, со второй наградой, я в этом городе живу, меня встречали земляки очень тепло.

Жаботинський чотири рази ставав чемпіоном світу. Виступаючи у надважкій вазі, він встановив 19 світових рекордів, 20 рекордів Радянського Союзу та 58 - України. Та не все в його блискучій кар'єрі було гладко. Леоніда Івановича не нагородили орденом Леніна. Таким було покарання від партійних босів за те, що на Олімпійських іграх в Токіо, коли ніс прапора, Жаботинський не вклонився тамтешньому імператору.

Борис Лобко, генеральний секретар Федерації важкої атлетики України:

- Я думаю, кто для меня такой император Японии, шоб я пред ним склонял и кланялся, и пошел дальше, и после этого он и два года был невыездной, и так далее, и так далее. Потому что все двухкратные олимпийские чемпионы, это я уже как специалист спорта - все имеют орден Ленина, а ему нет. Вот как он идеолога не послушался.

Сам Жаботинський рахував свої нагороди не на кількість, а на вагу. Він пишався, що його стрічка з медалями важить аж 26 кілограмів. А кубки якось змусила поприбирати з квартири дружина: настільки їх було багато.

Леонід Жаботинський:

- Призов тоже много, они в гараже, жена ремонт сделала, не хватит, вот те, которые я скажу, а все остальные - туда.

Токар третього розряду, полковник військово-повітряних сил, радник міністра на Мадагаскарі, проректор, тренер, батько двох синів - про це мало хто говорив, але це теж Леонід Жаботинський. Секрет успіху чемпіона відкривав його власний тренер Юхим Айзенштадт: це - сталевий характер і невпинна праця над собою. В дитинстві майбутній рекордсмен займався спочатку легкою атлетикою. Але в тяжкі післявоєнні роки він став за токарський станок і навіть не мріяв про спортивні здобутки. Живучи на неспокійній пролетарській околиці Харкова, Леонід записався в секцію боксу. І вже там знайшов свою справжню пристрасть - важку атлетику.

Юхим Айзенштадт, тренер Леоніда Жаботинського:

- Во-первых, природные качества, координация, техника, сила, мощность, и желание работать много. И он этого добился!

Після гучних перемог Леонід Іванович мав безліч прихильників по всьому світу. 1965-го його запросили на святкування до Австрії, і за автографом до відомого радянського чемпіона підійшов молодий місцевий спортсмен. Його ім'я - Арнольд Шварценеггер. Згодом зірка Голівуду й губернатор Каліфорнії розповість, що в дитинстві Жаботинський був його кумиром, зустріч з яким суттєво вплинула на життя Залізного Арні. Майже 40 років по тому Шварценеггер неочікувано запросив Жаботинського в гості до США на власний спортивний турнір. 

Борис Лобко, генеральний секретар Федерації важкої атлетики України:

- Леониду Ивановичу понравилось, но, мне кажется, еще больше - Шварценеггеру, даже потом и в Ютубе была эта фотография - вдвоем подошли к одной штанге.

В рідному й улюбленому місті Леоніда Жаботинського, Запоріжжі, його іменем названо спортивну школу і щорічно проводять турніри на його честь. Тут, у Запоріжжі, видатного чемпіона й поховають. Прощання з Леонідом Івановичем пройде 16-го січня. Провести його в останню путь приїде збірна України з важкої атлетики й закордонні друзі. Бо ж разом із Жаботинським в історію пішла ціла епоха всесвітнього спорту.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.