Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 8 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Резонансний скандал з харківськими полісменами

20 січня 2016, 23:56
Дата ефіру/події: Середа, 20 січня 23:56

У Харкові набирає обертів скандал із патрульною поліцією. Юристи громадської організації звинувачують керівницю служби - Ольгу Юськевич - у... некомпетентності. Активісти та патрульні не порозумілися через дріб'язковий на перший погляд інцидент. Копи затримали та доправили до райвідділку неповнолітнього хлопця. У кайданках. Без видимих підстав.

Історія про те, як 17-річний Анатолій провів ніч у райвідділку поліції, не мала шансів потрапити до новин. Хлопця затримали за дріб'язкове порушення, якого не скоював.

- Машина стояла, да, под знаком. Никто этого не отрицает. Подъехали инспектора.

Анатолій сидів в автомобілі, припаркованому під знаком із забороною. Водій відійшов, а на машину звернули увагу патрульні. Підійшли, попросили в парубка документи. Та називатися він відмовився.

Анатолій Карась, харків'янин:

- Переспросил еще раз, будут ли меня ознакамливать с правами. С правами меня никто не ознакомил. И потребовали выйти из машины. Я, как законопослушный человек, есть протокол, я подчинился законному требованию, вышел, мне сказали развернуться, положить руки на машину, провели поверхностный осмотр и надели наручники.

Анатолій Кизима, заступник командира батальйону Патрульної поліції м. Харкова:

- Для доставления граждан в отдел полиции и для собственной безопаности полицейских применяются спецсредства - наручники.

Хлопця не мали права затримувати, а тим більше - надівати кайданки - наполягає адвокат Іван Невинний. Тієї ночі він приїхав до райвідділку, щойно дізнався про інцидент. Анатолія тримали там кілька годин.

Іван Невинний, адвокат:

- По сути здесь усматривается даже уголовная ответственность. Либо незаконное лишение свободы, либо неправомерное задержание.

Юристи громадської організації пішли скаржитися до керівниці Харківської патрульної служби - Ольги Юськевич. Розмову активісти знімали на відео. І пізніше виклали в youtube. Ролик уже зібрав десятки тисяч переглядів. Пані Юськевич не могла відповісти на елементарні запитання.

- Скажите, задержание - это процессуальное действие? В статусе кого был молодой человек? И задержание - это процесуальное действие?

- Возможно, правонарушителя.

- Это процесуальное действие? Задержание? Доставление в райотдел?

- Это необходимость.

Ольга Юськевич не визнала вини підлеглих і впевнена, що вони діяли за законом.

- Вам известна статья 27?

- Возможно, да, я не знаю их на память.

- Так а на основании чего вы требуете? Если вы не знаете?

- Я не требую. Это вы хотите опять процитировать.

Іван Невинний, адвокат:

- Мы ей показывали этот закон, мы ссылались на нормы закона. Мы просили: вот, написано черным по белому. Выполните, пожалуйста, как здесь написано. И не больше. Но ее, похоже, это не интересовало. Все, что мы слышали в ответ: продолжайте, мне очень нравится, как вы цитируете закон.

Кілька годин суперечок - і сторони розійшлися. В патрульній службі вважають, що повністю задовільнили заявників.

Анатолій Кизима, заступник командира батальйону Патрульної поліції м. Харкова:

- Это была какая-то провокационная ситуация. Чем не удовлетворил ответ руководителей наших. И почему они продолжили дискутировать по поводу этой ситуации. Так как ситуация явно была уже исчерпана на тот момент.

Юристи заперечують - їм навіть не надали протокол про затримання хлопця. Хоча закон ґарантує доступ до документа.

- Я могу ознакомиться? Или не могу?

- Ознакомиться - да.

- Будьте добры дать мне. 

- Вы же с ним знакомы. У меня есть даже видео. Я наблюдала в youtube, где вы ознакамливались с данным протоколом.

- Я не спорю. Закон мне не запрещает несколько раз ознакамливаться.

- Вы уже с ним знакомились. Ничего там не изменилось.

Анатолій Кизима, заступник командира батальйону Патрульної поліції м. Харкова:

- Служебная проверка показала, что инспектор при составлении протокола допустил ошибку. Согласно пункта 4.6. заполнения админ.материалов. И для него применены наказания.

- Дисциплинарные?

- Дисциплинарные.

Інспектора було покарано - не за затримання без підстав та надівання кайданків, а за неправильний протокол. Мовляв, не вказав даних "невідомого" - імені та прізвища.
Одночасно в офіційному листі-відповіді, який отримали від патрульної служби активісти, сказано, що покарати інспектора неможливо - з огляду "відсутність нормативних підстав, а саме - дисциплінарного статуту". Особу ж "невідомого" поліція не з'ясувала й досі.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.