Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Коста Конкордія - чотири роки після катастрофи

22 січня 2016, 22:10
Дата ефіру/події: П’ятниця, 22 січня 22:10

Унікальні, красиві та моторошні одночасно. У мережі з'явилися фото найбільшої у світі морської катастрофи - загибелі лайнера Коста Конкордія. Велетенський круїзний корабель сів на мілину у січні 2012-го - біля західного узбережжя Італії. Тоді через погано організовану евакуацію загинули більше тридцяти людей. Фотограф Джонатан Данко Кіелковскі зробив усе можливе, аби світ запам'ятав ті страшні події.

Нові фотографії Costa Concordia вражають. Це справжній розділений світ. Адже одна частина судна була під водою протягом чотирьох років, інша на поверхні. Усередині лайнер покритий яскраво-зеленими і блакитними коралами й мохом. Морські рослини тепер на стінах і стелі одного із залів, в якому колись розважалися тисячі людей. Предмети інтер'єру перебувають у стані гниття і покриті іржею. Сотні фішок казино, які зараз нічого не варті, розкидані по підлозі поряд з судновим роялем.

Світлини оприлюднив фотограф Джонатан Данко Кіелковскі. Після того, як судно підняли і відбуксирували в італійський порт Геную, лайнер опинився в його полі зору. Коли він уперше спробував пробратися на Косту-Конкордію, його зловила берегова охорона. Друга спроба, зроблена за два тижні, виявилася більш вдалою.

Лайнер, що входить до десятки найбільших круїзних суден у світі, зазнав аварії 13 січня 2012 року. У вересні 2013 року біля берегів італійського острова Джильо успішно пройшла унікальна операція з підняттЯ 300-метрового затонулого гіганта завважки понад сто тон. Costa Concordia стала найбільшим в історії пасажирським судном, що зазнала катастрофи. Так, Титанік був на 30 метрів коротшим і взяв на борт вдвічі менше пасажирів.

Вважають, що аварію Коста Конкордія спричинила зміна капітаном первісного маршруту та наближення судна до берегових скель острова Джиліо. За п'ять років біля штурвалу Коста Конкордії Скеттіно заробив репутацію бабія й порушника субординації. Подейкують, що він хотів похизуватися перед своєю коханкою молдовського походження Домнікою Чемортан у вправності керувати лайнером. У момент трагедії дівчина була з ним. Вже після аварії вона визнала, що в неї були стосунки з капітаном. 

За багатьма свідоцтвами, 52-річний капітан Франческо Скеттіно одним з перших втік з судна і висадився на берег. Його та першого помічника затримала прокуратура округу Гроссето. Їм інкримінують ненавмисне вбивство, передчасне залишення лайнера та спричинення аварії. Скеттіно засудили до 16 років вязниці.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.