Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 7 жовтня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Автоугон - методи профілактики та лікування

28 лютого 2016, 16:03
Дата ефіру/події: Неділя, 28 лютого 16:03

В Україні справжня епідемія викрадень автомобілів! Машини цуплять із гаражів, приватних дворів і парковок. Крадіям не стає на заваді ні охорона, ні відео-спостереження. І якщо раніше брали найдорожчі та найдешевші моделі, то тепер забирають все, що можна відкрити. Правоохоронці практично безсилі, а статистика злочинів вже захмарна. Тому люди самі шукають свої викрадені авто. І це їм вдається.

В Україні за останній час крадіжка автомобіля стала буденною справою. Лише у столиці щодня автозлодії викрадають з десяток машин. Полюють як на елітний, так і на старий  транспорт.

Якщо порівняти з минулими роками - цифри виросли в кілька разів. У 2013-му відкрили 555 кримінальних проваджень за фактом автовикрадень, із них лише 186 машин знайшли. У 2014-му таких злочинів стало втричі більше - 1662 крадіжки, і лише 138 автівок повернули господарям. У 2015-му ситуація тільки погіршилась. Правоохоронці зареєстрували 1951 автовикрадень, знайшли лише 238 машин. 

Невтішна статитистика для автовласників і за два місяці нового року - 145 машин викрали і лише дванадять знайшли. Однією з жертв автокрадіїв стала Тетяна Гриньова. Свою червону Хонду жінка припаркувала на подвір'ї біля будинку. Але ні камери спостереження, ні охоронці не помітили, як і коли зникла машина.

Тетяна Гриньова, постраждала:

- Багато охорони, яка чомусь не бачила цього, машина була запаркована поруч з десятками машин.

Тетяна звернулася до поліції, утім, вирішила шукати свою "Хонду" і самостійно. Дівчина розмістила оголошення про викрадення машини в соціальних мережах.

Тетяна Гриньова, постраждала:

- Пять з лишним тисяч перепостів на фейсбуці, якісь дії моїх друзів і знайомих, але я не дуже розумію, які дії відбуваються у поліції.

Часто аферисти, побачивши такі оголошення, починають телефонувати жертвам автовикрадачів і вимагати викуп за поцуплену машину. На гачка таких шахраїв мало не спіймався Сергій. У нього також нещодавно викрали Мітсубіші.

Сергій, постраждалий:

- На мои вопросы, как доказать, что это мой автомобиль, никто никаких обязательств никто не предоставлял. Просто бросалась трубка.

Автокрадії діють бандами. Одні полюють за старими моделями, інші ж спеціалізуються на викраденні елітних та дуже дорогих машин - такі цуплять "на замовлення".

Микола Жукович, речник ГУ Національної поліції у Київській області:

- Є групи, які по елітним іномаркам працюють, там дійсно є спеціальні сканери і зчитуючі пристрої, а також пристрої, які навіть можуть глушити GPS-сигнал, тому кожна група працює у свої групі діяльності.

Та знайти викраденого автомобіля можна. Тетяна після трьох днів самостійного пошуку й масового відгуку небайдужих людей у соцмережах виявила свою Хонду, ще й неподалік власного помешкання.

Тетяна Гриньова, постраждала:

- Каждий вечер мы з другом колесили по всех дворах, смотрели на парковки, смотрели на дворы, которые плохо просматриваются. Машина нашлась на своих номерах с наклеечкой сзади, и со всеми вещами, и в том состоянии, в котором она была оставлена.
 
Утім, забрати власну машину дівчина не може! Через бюрократичну тяганину правоохоронців, ця процедура може затягтися до місяця.

Тетяна Гриньова, постраждала:

- Потом уже как-то мне обещают вернуть машину, но это может занимать и до месяца времени. На мои аргументы, что у меня там в машине детское кресло и у меня ребенок, вы поймите, что мне нужно передвигаться, а в ответ милиция мне: вы поймите, такая процедура.

Та аби не стати жертвою автокрадія, правоохоронці радять залишати машини на паркованнях, де є камери спостереження. Навіть якщо автомобіль поцупили, завдяки кадрам полісмени можуть з'ясувати, в якому напрямі поїхали злодії. Саме таке відео днями допомогло викрити банду автозлодіїв у Києві. Двоє чоловіків спеціальним обладненням відкривали іномарки.  

- Не пам'ятаю, автограбер, чи якось так називається.

Викрадені машини відвозили за місто. Там у гаражах знайшли п'ять дорогих іномарок. Усі автомобілі вони збували на чорному ринку.

Олександр Пивовар, заступник керівника ГУ Національної поліції в м. Києві:

- Выясняются все ихние связи, возможные сообщники. А также установление всех тех предметов, которые они использовали для совершения данных преступлений.

Один зі злочинців був колишнім працівником Кобри, інший - вже сидів у в'язниці саме за крадіжку автівок.

Олександр Пивовар, заступник керівника ГУ Національної поліції в м. Києві:

- Среди этих задержанных лиц - также и бывший сотрудник правоохранительных органов, который перешел на другую сторону баррикад и теперь занялся совершением преступлений. Ихними жертвами стали лица, владеющие далеко не дешевыми транспортными средствами.

Затриманим загрожує до 12 років ув'язнення. А ось знайдені машини вже повернули власникам.

Постраждала:

- Мне позвонили сотрудники внутренней безопасности и сказали, что моя машина найдена. Честно говоря, я не надеялась, потому что много машин угоняют, но мою машину нашли.

Втім, правоохоронці певні - у столиці діє не одна банда автовикрадачів, адже машини й далі зникають.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.