Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Київщині жінок намагаються залишити без пологового будинку

2 березня 2016, 01:39
Дата ефіру/події: Середа, 2 березня 01:39

У Макарові, що під Києвом, хочуть закрити пологове відділення місцевої лікарні. Вагітні обурені, адже їхати народжувати до сусіднього будинку неблизько. Закрити відділення - пропозиція головного лікаря Макарівської районної лікарні. Та він киває на наказ Міністерства. За яким має скоротити кількість ліжко-місць. Куди діватися пацієнтам?

Солодко сопуть та ліниво потягаються. Ці крихітки вперше побачили світ кілька днів тому.

Наталя, породілля:

- В мене це перші пологи, були дуже тяжкі. Мені дуже допомогли лікарі.

Та щасливі усмішки породіль вже швидко можуть стати лише приємною згадкою в Макарові. Адже пологовий відділ у селищі хочуть закрити!

Тетяна Лукашенко, вагітна:

- Закривають повністю гінекологію із березня місяця. Уже даже сказали людям, які там працюють, щоб вони шукали собі інші місця, або їх попереводять по інших відділеннях. А із травня місяця закривається повністю роддом.

Наталя також очікує на свого первістка. Жінка на четвертому місяці вагітності, але майже не встає з лікарняного ліжка.

Наталя, вагітна:

- В мене тяжка вагітність, майже всю вагітність на збереженні проводжу. Тому не хочу, щоб закривали наше відділення, бо мені не буде більш куди дітися.

Саме тому обурені жінки прийшли під будівлю міської ради. Та місцеві урядники лише розводять руками. Нічого не можуть удіяти, це рішення Кабміну.

Олександр Гулак, голова Макарівської районної ради:

- Була постанова Кабміна, яку отримав головний лікар, і він виявив ініціативу, проект зробити скорочення. І подав його на адміністрацію. Є цей лист за його підписом, як він бачить районну лікарню.

А ось і сам лист. У документі чорним по білому написано - скоротити двадцять ліжок пологового. Тобто - усі! Тож мовиться про його повне закриття.

Марина Ільченко, вагітна:

- Чутка про те, що закривають роддом, мене шокувала. Це получається, вони закриють гінекологію і роддом, а жінки - прошу вас на вихід.

Приголомшені цим рішенням і медпрацівники. Тридцятеро лікарів можуть залишитися без роботи. Але найбільше переймаються долею своїх пацієнток.

Наталя Ноздря, завідувачка акушерсько-гінекологічного відділу Макарівської районної лікарні:

- Якщо вони мають їхать в інший район, це тридцять кілометрів в одну сторону, тридцять кілометрів в іншу сторону. А якщо взяти до Фастова, то це будуть всі сорок кілометрів.

А туди можна й не доїхати. Це добре знає молода мама Анастасія. Перейми їй розпочалися раптово, на сьомому місяці.

Анастасія Степанян, мешканка Макарова:

- Якби не наш Макарівський роддом, то не знаю, чи було б у мене це щастя і чи довезли б мене кудись далі, тому що хотіли відправляти на Київ, але так як роди були дуже бистрі, я думаю, що мене не встигли б довезти нікуди абсолютно.

До обурених мешканців виходить головний лікар, який і рекомендує закрити відділок.

- А вы не хотите в отставку?

- Я можу піти в відставку. А що це поміняє?

- Поміняє, дуже багато чого поміняє.

Кілька хвилин гарячої дискусії, присутність знімальної групи Свідка - і керівник лікарні швидко ввімкнув задню.

Петро Сидоренко, головний лікар Макарівської районної лікарні:

- Ми з людьми говоримо, дискутуємо. Можливо, лаємся коли, можливо, не розумієм. Но поки йде дискусія. Про скорочення не йде ніякої мови.

Різка зміна поведінки керівника медзакладу приголомшила й посадовців.

Олександр Гулак, голова Макарівської районної ради:

- Сьогодні у нас вже головний лікар змінив свою точку зору. Він вже розказує, що такого не було. В зв'язку з тим, що соціальний такий нарив пішов, він вже каже, що не збирався закрити, хоча є лист його офіційний.

Скорочення кількості ліжко-місць у лікарнях - це умови медичної реформи, що її запровадив Кабінет Міністрів. Усі медзаклади України, які мають стаціонарні відділи, повинні на чверть скоротити місця для пацієнтів. Однак у жодному документі не йдеться про закриття цілих відділків! Під тиском громади керівник Макарівської лікарні обіцяє не зачиняти пологового, а прибрати лише кілька ліжок. Але чому не запропонував такого рішення людям раніше, до того, як вони вийшли з протестом на вулицю? "Свідок" і далі стежитиме за долями макарівських жінок при надії. Вони ж, своєю чергою, попередили: якщо зачинять пологовий будинок, прийдуть народжувати просто в кабінет головного лікаря.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Это старая информация роддом уже закрыт.
Инна 19.06.2020, 15:19 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.