Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 14 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Фукусіма - п'ять років після трагедії

12 березня 2016, 00:09
Дата ефіру/події: Субота, 12 березня 00:09

Вони втратили найрідніших і пройшли крізь пекло. В Японії вшановують пам'ять жертв однієї з наймасштабніших і найстрашніших катастроф сьогодення. Березень 2011-го - руйнівні цунамі знищили Північний Схід країни. Тоді загинули 18 тисяч! А на АЕС-Фукусіма-1 сталася аварія. Чи може повторитися страшний сценарій? І як японці відновлюють свою країну?

Годинники в усій Японії сьогодні тривожно завмерли на позначці 14:46. Рівно 5 років тому у цей час північ країни пережила неймовірний природний апокаліпсис. 11 березня 2011-го у Тихому океані на схід від острова Хонсю стається землетрус магнітудою 9 балів. Не минає і 30 хвилин - й велетенські цунамі змивають все - від Охотського моря до островів Рюкю. Стихія знищує цілі міста! Вбиває 18 тисяч людей.

Масако Сугавара, мешканка м. Рікудзентаката:

- Я знаю, що це не моя провина, втім, не можу забути й змиритися.

Ця жінка під час землетрусу втратила чоловіка й трьох онучок - 5-річний двійняток Ю та Є та 9-річну Казукі. Дідусь як раз пішов забирати дітей зі школи. Втім, вони так і не повернулися.

Масако Сугавара, мешканка м. Рікудзентаката:

- Я досі плету їм іграшки, так розраджую себе. Вірю, що мої дівчатка бачать мене з небес. Вірю, що вони у раю.

У цих тимчасових контейнерах після цунамі люди живуть доволі комфортно. Втім, важко прогнозувати, коли ж тут відновится звичайне життя. Руйнівні хвилі знищили просто неосяжну територію - три провінції присипані 7 мільйонами кубічних метрів землі. Утім, японці поволі відновлюють інфраструктуру, прокладають дороги. Влада обіцяє людям воскресити країну.

Такаїто Сакурай, інженер:

- Це нове місто зможе встояти перед будь-яким цунамі.

Вся країна і світ сьогодні моляться разом зі спустошеною японської нацією. Щоб таке жахіття ніколи не повторилося.  

- 5 років - це занадто мало, щоб втамувати біль і заглушити страх.

Ось вона - Японія до та після цунамі. Знімки інтерактивних мап до болі нагадують моторошні кадри українських міст-привидів - Прип'яті та Чорнобиля. Найстрашніше і найголовніше завдання для японців - утилізувати ядерні відходи.

Березень 2011-го у Японії став страшних відлунням Чорнобиля. Землетрус і цунамі спровокували аварію на АЕС Фукусіма1 - донедавна це одна з найпотужніших атомних електростанцій світу. Об'єкт знеструмило, вийшли з ладу резервні генератори й системи охолодження. У реакторах поплавилось паливо. Все навкруги заполонила радіація.

Іко Юкіо, власник рибного магазину:

- Щодня ми вимірюємо рівень радіації в рибі. Люди досі з острахом купують продукцію, кожен перевіряє власним дозиметром.

Японці досі бояться їсти улюблені морепродукти. А рибалки та експортери зазнають неймовірних збитків. Води поблизу Фукусіми вже очистилися відсотків на 60. Утім, випромінення досі дуже високе. Ще не відкачана вода з реакторів і не охолоджені усі розпечені ядерні стрижні. І ніхто точно не знає - як утилізувати отруту. Ядерного відстійника в Японії немає. Побудувати його планують на морському дні. Екологи б'ють на сполох - це стане катастрофою! Нині в Японії зберігають таку кількість ізотопів радіоактивного цезію з Фукусіми, що ним можна заповнити 8000 басейнів! 

- Минуло 5 років. Це тільки початок хвороб від радіації. Станції знищать нас.

- Але уряд приховує ці факти, мовчать про онкохворих дітей, про наслідки аварії. Лише відновлювальна енергетика й відмова від атомної може врятувати нас!

За прогнозами, цунамі й землетрус такого масштабу може повторитися в Японії через 300 років.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.