Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 7 жовтня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Про чорний ринок зброї

17 березня 2016, 23:18
Дата ефіру/події: Четвер, 17 березня 23:18

Нелегальну вогнепальну зброю рекламують та продають просто на вулиці! У столиці на стінах будинків з'явилися графіті з рекламою інтернет-крамниці, яка продає незаконний товар. Як таке можливо?

Ствол без питань! Ось такі написи стали помічати мешканці спальних районів у Києві. Ми вирішили перевірити, чи справді працює такий сайт. Виявилося - таки існує. Загадковий продавець називається найвпливовішим торгівцем зброєю в Україні. Вибір на інтернет-сторінці здивував. Травматичні пістолети по 250 американських доларів за штуку. Є і  вигадливі зразки - шпигунська ручка, яка стріляє дрібнокаліберними набоями. Найдорожча зброя, представлена на сайті - справжній пістолет Макарова! Коштує прибизно 20 тисяч гривень. Громадські активісти б'ють на сполох, адже тепер зброю можна отримати без жодних дозволів та медкомісій.

Юрій Когут, керівник асоціації захисту персональних даних:

- Наличие таких каналов поставки оружия неконтролированных приведет рано или поздно к тому, что в обществе люди, которые не имеют права и соответствующих навыков, получат оружие.

В асоціації захисту персональних даних та протидії кіберзлочинності кажуть, що такі сайти з нелегального продажу зброї не рідкість. Та в більшості випадків - це просто шахраї, які наживаються на довірливих людях.

Юрій Когут, керівник асоціації захисту персональних даних:

- Разорвана цепочка между продавцом, покупателем и перевозчиком. Перевозчик не знает, что он перевозит, к сожалению. Продавец знает, что он посылает. Покупатель знает, что он заказал, но не знает, что ему привезут.

Та схоже, що цей продавець не жартує і таки приторговує зброєю нелеґально. Аби з ним зв'язатися та замовити пістолет, треба добряче попрацювати. Щоб себе убезпечити, торговець ввів хитру систему замовлення через анонімні браузери, онлайн-оплату та доправлення товару так званими закладками. У департаменті кіберполіції про цей сайт знають. Правоохоронці переконують - за цим стоїть не одна особа, а організоване угруповання.

Геннадій Дубок, заступник керівника департаменту кіберполіції України:

- Працює декілька, дві-три, декілька осіб. Це цілі злочинні групи. Одні створюють такі сайти, інші завозять незаконну зброю, треті передають у вигляді закладок, і загалом всі скоюють злочин.
 
З кожним роком інтернет-злодії стають дедалі хитрішими та розумнішими, вигадують нові схеми шифрування.

Геннадій Дубок, заступник керівника департаменту кіберполіції України:

- Проблемою в документуванні цих злочинів є те, що дані сайти розміщуються на хостинг-провайдерах зарубіжних країн, насамперед тих країн, які не дуже співпрацюють з європейськими країнами і з нашою по видачі інформації.

Та кіберполісмени переконують, що вирахувати і спіймати інтернет-злочинців - це  лише справа часу.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.