Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 12 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Небезпечні професії - дресирувальник

21 березня 2016, 23:43
Дата ефіру/події: Понеділок, 21 березня 23:43

Ця професія занесена в книгу рекордів Гіннеса як одна з найбільш небезпечних. Щороку гинуть десятки людей, які працюють із хижаками. Леви та тигри, що живуть у неволі, не забувають своїх звірячих інстинктів і можуть будь-якої миті накинутися на своїх доглядальників. Свідок розпочинає цикл сюжетів про небезпечні професії.

2010 рік, Львівський цирк. Родзинка програми - атракціон зі львами. Та під час номеру стається страшне: цар звірів Персей накинувся на дресирувальника. Здавалося б, приборкувач заспокоїв тварину, та за хвилину лев нападає вдруге. Олексій Пінко тоді дивом вижив. Мало того, в нього лише кілька подряпин! Після того виступу професію не покинув. Займається дресурою по цей день.

- Ричи, иди давай! Пошли. Ричюня - давай. Вот умничка!

Чоловік каже - з хижаками пустощі небезпечні. Постійно треба демонструвати лідерський характер.

Олексій Пінко, приборкувач левів:

- Мы должны быть в любом случае выше их. В этой цепи иерархии дрессировщик должен быть выше, иначе они перестанут подчиняться и выполнять команду. Дожна быть жесткая сила духа, не должно быть истерик, психовать, нервничать.

Тому приборкувач має бути і ватажком, і вчителем, і психологом. Тоді звірі поступово почнуть слухати й виконувати накази. Якщо лев визнав дресирувальника лідером, то дозволить виробляти з собою навіть таке.

Та не зважаючи на дружні стосунки, завжди треба бути напоготові. На репетиції навколо арени натягують сітку, а по периметру чатують помічники з палицями. Обов'язковий елемент захисту приборкувачів - брансбойт.

Олексій Пінко, приборкувач левів: 

- Должны быть факелы подготовлены, всевозможные вилы, чтобы прикрыть дрессировщика в случае нападения хищника. Ну такая профессия, издержки профессии.

Поруч з Олексієм в арені завжди його дружина - Вероніка.

- Мальчик мой любимый. Иди ко мне, Слешка, ты мой зайчик. Ты мой хороший мальчик.

Та попри свою тендітність, у жінки суворий характер. Саме вона першою кинулася на львівській арені боронити чоловіка від пазурів та іклів лева.

Вероніка Пінко, приборкувачка левів: 

- Лев никогда не будет никого бояться, потому что у меня 50 кг, у него - 250. Чего ему меня бояться? Только силой характера, но не агрессией и физическим наказанием, а характером.

Майже всіх своїх чотирилапих акторів подружжя  виховує змалечку. Усіх звірів називають своїми дітьми. Цезар - найстарший. На перший погляд - він найагресивніший, та Вероніка тлумачить це по-іншому.

Вероніка Пінко, приборкувачка левів:  

- У него большой артистический опыт. Он не возмущается - он играет на публику таким образом. Все думают, что он самый агрессивный, а на самом деле - это игра актерская.

А це артист з Угорщини. Бенджамін дресирує 8-річну бегимотиху Ліну.

- Вот так большая!

Хлопець переконує, що навіть така неповоротка тварина може бути дуже небезпечною.

Бенджамін, дресирувальник:

- Это сложно, опасный очень.

- Чем опасный, может укусить?

- Да, укусить может.

Та наражаються на смертельну небезпеку не лише приборкувачі звірів, які беспосередньо контактують з ними. Лише за останній рік у зоопарках по усьому світу від лап і пазурів хижаків загинули та поранилися десятки доглядачів. Україна - не виняток. На початку березня у звіринці в селищі Сартані на Донеччині від лап лева Самсона постраждав 43-річний Едуард. Звір схопив чоловіка, коли той прибирав у сусідній клітці. Лев вчепився жертві в голову. Лікарі встигли врятувати пацієнта. Ігор працює з хижаками у столичном зоопарку вже 12 років. Каже - це кохання з першого погляду.

Ігор Довгий, керівник відділу хижаків Київського зоопарку:

- Они сразу меня восприняли, расположили к себе, и никакого комплекса, ни страха не было. Поэтому сразу понимал, что есть какая-то связь.

Одна з причин трагедій, каже Ігор, це коли людина втрачає пильність і починає ставитися до 200-кілограмових хижаків, як до домашніх котенят. 

Олександр Храпач, кореспондент:

- Попри те, що звірі поводяться спокійно і неагресивно, вони - хижаки. І тому навіть кіпери, які доглядають за котячими, поводяться дуже обережно.

Сам Ігор і його підопічні намагаються не порушувати правил, які можуть коштувати їм життя. Тому і прибирання у вольєрах з хижаками, і їхнє годування проводять тільки удвох і без контакту з чотирилапими.

- Открываю окошечко, кладем нашу вкусняшку. Тигр уже ждет, знает. Открываем дверь, осталось только забрать.

Головне в роботі з хижаками - в жодному разі не показувати страху перед звірами.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.