Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 28 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Вітчизняна трансплантологія - досягнення та проблеми

29 березня 2016, 12:36
Дата ефіру/події: Вівторок, 29 березня 12:36

В Україні щороку роблять менше двох сотень операцій із трансплантації. А треба - учетверо більше! Знімальна група "Свідка" побувала на операції з пересадження печінки. Та поспілкувалася з хірургами. Чому українці їдуть по допомогу за кордон? Що може запропонувати вітчизняна медицина?

Бабуся тримає в руках маленьку долоньку трирічної Насті - й читає молитви. Сьогодні у жінки найтяжчий день у житті - вона проводжає на операцію двох своїх онучок. Юлія віддає частину печінки своїй маленькій двоюрідній сестрі Насті. Бабуся від хвилювання не може вимовити й слова. Про біду, яка трапилася в родині, розповідає мати дівчинки. 

Олена Кузнєцова, мати хворої дівчинки: 

- Комиссия больничная не пропускала нас, нужна была бабушка, чтобы подтвердить, бабушка подтвердила, что одна внучка отдает часть своей печени другой, как бы ни было ей тяжело.

У Насті крептогенний цироз печінки. Без пересадки дівчинка була би приречена. На щастя, її сестра підійшла як донор і зголосилася віддати частину печінки. Юлія - вже в операційній. Маленьку Настю привезуть за кілька годин.

Олена Кузнєцова, мати хворої дівчинки:   

- Я очень ей благодарна, очень, что она спасет моего ребенка. Я буду за нее молится. Я хочу благословить их руки, ум их за то, что они такую работу делают, дай Бог им всем здоровья.

Трансплантація печінки - операція надскладна. Щоб пересадити частину органу від однієї людини іншій, треба провести надзвичайно ретельні розрахунки.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Тут, в клініці Інституту Шалімова, відбувається оерація по пересадженню печінки. Тут знаходиться 23-річна дівчина, і зовсім поруч, лише за кілька метрів, готують до операції її хвору трирічну сестричку.

Триває операція щонайменше 12 годин! Весь цей час медперсонал не відходить від пацієнтів. Працюють під музику.

- Когда шьем артерии - Вивальди, а так - слушаем блюз, рок.

Олег Котенко - хірург зі світовим ім'ям. Всі пересадження печінки в інституті Шалімова робить саме він. Трансплантолог каже: в Україні такі операції роблять якісно, утім - нечасто. Бракує і місць у лікарні, і кадрів, і головне - фінансування.

Олег Котенко, керівник відділу Національного інституту хірургії та трансплантології ім. Шалімова:

- В прошлом году мы сделали 17 трансплантаций, обычно 13-15 в год. Можно увеличить количество трансплантаций, но обеспечить больных на сегодня нечем, все больные сегодня покупают сами, за свой счет, и иммуносупресии, и нити, и все. Это программа дорогостоящая.

Яні пересадили печінку ще 2014-го. Частину органу їй віддала мама. Та оперували дівчинку не в Україні, а в Бельгії.

Олена Помігалова, донор:

- Очень здорово все проходило. Первый месяц мы пролежали в клинике, потому что у нее были осложнения. После выписки из клиники мы там гуляли.

Яна Помігалова, колишня пацієнтка:

- Уже все забыла. Был большой живот. Мне было тяжело ходить. Я долго не могла - минут 20. А сейчас я и бегаю, и физкультурой занимаюсь, и с мальчиками дерусь.

Українські хірурги запевняють - роблять операції не гірше. Просто люди їм чомусь не довіряють.

Олег Котенко, керівник відділу Національного інституту хірургії та трансплантології ім. Шалімова:

- Сегодня каждая семья выбирает место, где им удобней делать, и большинство деток делают у нас. Едут туда те, кто может оплатить. В Швейцарию или Германию едут.

Киянка Вікторія віддала частину печінки ще в далекому 2005-му. Жінка рятувала свого синочка.

Вікторія Білик, донор:

- Я отдала печень, вопрос не стоял, что кто-то другой будет, у нас закон так устроен, что от трупной нельзя.

Вікторію та її сина Георгія оперував Олег Котенко. А от за кордоном у пересадці печінки жінці відмовили. Бо син мав дуже низьку вагу! Тож Георгій став одним із перших пацієнтів, якому трансплантували печінку в Україні. Відтоді минуло одинадцять років, і Жора зараз - геть не схожий на хворого. Ходить у школу, займається спортом і гуляє з улюбленою Зарою.

Кожні батьки мають право обирати, де робити операцію дитині. Однак в Україні це можливо лише від рідного донора. Від неродинних у нас пересадки заборонені законом.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.