Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 11 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Березовий сік - заборони та правила збирання

12 квітня 2016, 00:44
Дата ефіру/події: Вівторок, 12 квітня 00:44

Сік за... тисячу гривень! У Києві діє заборона на збір березового напою. Та попри чималу суму покарання, це не зупиняє людей. І вони щовесни масово б'ють дерева.  Порушників мають ловити лісники та полісмени.

Із порожньою пляшкою вона крокує серед беріз. Шукає підходящу.

- Очень люблю березовый сок с детсва.

Олена, як і завжди навесні, виїжджає до березового гаю - збирати сік. І так із самого дитинства. Цьому її навчив батько. Тепер вона самостійна.

- У меня с собой есть такие приспособления, как бы это смешно не выглядело! Но это лучше, чем долбить каким-то ножом...

Дівчина бере справу до своїх рук, кілька вправних рухів... І прозорий сік починає сочитися...

- Видите, идет сок! 

Вона робить ще кілька отворів та вставляє до них трубочки, обережно кріпить пляшечку до дерева й - чекає. Весняний напій крапля за карплею починає падати на дно ємності.

Та більшість дерев у цьому березовому гаї - побиті. На деяких глибокі сліди від сокир, в інших - і досі стирчать цвяхи. Саме так дехто збирає сік. У стовбурах вони роблять не обережні маленькі отвори, а дірки. Зібравши ж сік, залишають дерево стікати... Саме після такого збору береза гине.

Збирати березовий сік у Києві заборонено. За це карають штрафом від трьохсот до майже двох тисяч гривень.

Дмитро Рахматулин, керівник відділу КО Київзеленбуд:

- Мало того, что это может быть небезопасно - употрбление сока, собранного в экологически опасной среде, но и наносится вред дереву, оно гибнет.

Дмитро запевняє, що саме лісник разом із полісменом може зловити порушника. І скласти адмінпротокол. Та чоловік зізнається, що зазвичай із охочими до березового соку проводять лише роз'яснювальну роботу. А потім - відпускають. Про те, що збирати сік у столиці заборонено, Олена навіть не знала. Та дівчина зізнається, що й далі збиратиме сік, адже робить це правильно й не шкодить дереву.

Олена, киянка:

- Я замажу после себя маленькие дырочки, и она будет жить, а карать надо тех, кто делает большие надрезы, тех, кто с топорами! 

Лісники впевнені, що збирачів соку - не зупинити. Тому просять бодай не калічити дерев. 

Павло Прядко, кореспондент:

- Зібрали сік - не забудьте про березу. Необхідно тепер позбутися отворів, які ви зробили. Для цього достатньо помістити туди ось такі маленькі гілки. Вони спрацюють наче корок.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Лесхозы гектарами воруют,уничтожают лес и все вроде как законно,а с простого народа можно и содрать.

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.