Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У Чорноморську через безграмотну забудову вулиця сповзає в море

14 квітня 2016, 00:03
Дата ефіру/події: Четвер, 14 квітня 00:03

Точно відомі причини глобального зсуву в Чорноморську (це колишній Іллічівськ). Там цілий елітний квартал просто сповзає в море! В дорогих будинках вже ніхто не живе. Бо це - смертельно небезпечно. Мало того - в зоні ризику й сусідні вулиці.

Марія Тарасова, кореспондент:

- Цей будинок стоїть на вулиці Морській. Ще два роки тому його власники били на сполох: оселі загрожує зсув ґрунту, який розпочинається просто за їхніми воротами. Тепер воріт немає. Так саме намає і вулиці Морської. І взагалі: тут навіть стояти лячно.

Тепер у цих елітних будинках майже ніхто не живе. Раніше тут була так звана санітарна зона. Та 20 років тому генплан міста переглянули. І виділили землю на схилі під забудову. І це при тому, що дачникам, які мешкають поблизу, через постійні зсуви ґрунту не дали навіть приватизувати свої будинки.

Надія Змірлі, мешканка вулиці Приморської:

- Нам не разрешали строить большие дома, потому что была санитарная зона. Они это нарушили, выдали людям. Люди купили участки, строили, как хотели.

Перші великі тріщини тут пішли 6 років тому. Тепер - перед загрозою обвалу не тільки перша лінія котеджів. З'їхати може весь елітний мікрорайон і старий приватний сектор - на сусідній вулиці. Крім того, під котеджами пролягає міський каналізаційного колектор. Тож якщо через зсув станеться аварія - наслідки будуть катастрофічні.

Василь Бугайчук, депутат Чорноморської міської ради:

- Сейчас уже не может никто предсказать: ни геологи, ни геодезисты, ни сейсмологи, когда, как скоро может случиться катастрофа с прорывом нашего коллектора водяного, с прорывом газопровода, который проходит здесь.

І геологи, і будівельники кажуть: земля суне, бо через зведення котеджів різко піднялися ґрунтові води.

- Осьо русло річки. І все звідти закривають, і та вода, що туди сходила, тепер вона йде сюди.

Натомість у чиновників - своя правда. Кажуть: місцевий порт повинен був закріпити берег палями. Утім - цього не зробив. Тому все й повалилось.

А в 10-му році мерія зробила новий проект укріплення берега - за 25 мільйонів державних гривень. Та поки чекали зі скарбниці грошей - почали самі будувати стіну вздовж моря.

Сергій Биченко, заступник Чорноморського міського голови:

- За 2 года мы туда 10 миллионов гривен наших налогоплательщиков вложили. Государство не дало ни копейки.

Проте ті мільйони фактично пливуть у море. Адже вода змиває і берег, і палі.

Володимир Вінник, мешканець вулиці Приморської:

- Начали делать сваи. А здесь столько воды, что она толкает. И поэтому их сваи согнуло, и они идут в море.

Рік тому всі роботи з укріплення згорнули. Мовляв, природу не зупинити. І зміцнювати схил при таких зсувах - немає сенсу. Та й геологи кажуть - жодні палі руху землі не стримають. Треба відводити підземні води. І створювати земляний бар'єр у морі.

Євген Черкез, декан геолого-географічного факультету Одеського національного університету:

- В морской части создавать дополнительную территорию, которая будет пригружать и удержать вот эту активную часть.

Та поки чиновники вирішують, що робити - перші так звані заколи з'явилися на вулиці Приморській. І вже сповзає дорога, за якою стоять будинки.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.