Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 10 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Сезон вбивчих блискавок розпочався

16 квітня 2016, 02:11
Дата ефіру/події: Субота, 16 квітня 02:11

Молнія - убивця. Весняні грози в Україні почали свій відлік жертв. Вже кілька людей загинули після зустрічі з потужним розрядом! Як вберегтися від стихії? І як надати першу медичну допомогу ураженому?

Неймовірні вогняні  списи, що летять із неба. Блискавиці вражають красою і жахають. Щороку нашу планету пронизують вісім мільйонів блискавок! Їхні удари неможливо передбачити. Вони влучають у космічні ракети, в літаки та височезні башти, в будинки та в людей. Розряд блискавки у п'ять разів перевищує температуру на поверхні сонця.

Грімниці щороку вбивають сотні людей по всьому світу. Так, днями в Запоріжжі блискавка вбила чоловіка. Нещасний пас корів, як його посеред поля заскочила гроза. Родичі кажуть, 41-річний Сергій любив слухати музику по телефону. Імовірніше, ґаджет і притягнув лихо.

Любов, падчериця загиблого:

- Був на роботі, він любив по телефону музику слухать, і гроза началась, і йому, наверное ж, через телефон...

Приблизно половині людей вдається вижити після зустрічі зі смертю з небес. Ось приголомшливе відео з Китаю. Чоловіка двічі поспіль б'є блискавка. Перший електричний розряд збиває перехожого з ніг. Він піднімається і йде далі, як раптом його наздоганяє ще один. Китаєць знову встає і продовжує свій шлях. Видно, як блискавка залишає по собі чорні сліди горіння на асфальті. Те, що перехожий вижив - диво. Адже в більшості випадків після удару блискавки в тих, хто вцілів - страшні опіки. 

Сергій Стаскевич, заступник головного лікаря Київської міської клінічної лікарні №2:

- Такой силы удар и ток, что мышцы сокращает до такой неузнаваемости, до таких пределов, что человек не может ни повернуться, ни сделать ни движения, только молния выходит, человек расслабляется и теряет сознание, потому что погибли мышцы. Возникает ожоговая болезнь, страдают легкие, сердце, почки, печень, все то, что хорошо снабжается кровью.

Містянам блискавиці не такі страшні, бо ж більшість будинків обладнані громовідводами, а ось селянам треба бути напоготові. Правил, які б стовідсотково захистили від вогняної стріли, не існує. Утім, є перестороги.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Якщо гроза застала вас зненацька на вулиці - в жодному разі не ховайтеся під деревами, адже вони притягують блискавку. Та навіть якщо електричний розряд омине дерево, все одно - це небезпечний сховок, адже його може зламати вітер.

А ще обов'язково позбудьтеся металевих прикрас, парасольок і мобільних телефонів: на них також реагує блискавка. Не можна й просто бігти, бо так ви утворюєте теплі повітряні потоки, за якими розряд переслідуватиме вас.

Олег Ставолос, заступник керівника Управління ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій Києва:

- Якщо ви перебуваєте на водоймі, то треба покинути водойму, знайти місцину, яка має углиблення, сісти, піджати коліна і нахилити голову, щоб ви на відкритій місцевості не були на возвишеності.

Навіть удома в разі грози варто подбати про безпеку. Зачиніть вікна й вимкніть електричні прилади.

Олег Ставолос, заступник керівника Управління ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій Києва:

- Якщо починається блискавка в сільській місцевості, ми рекомендуємо відключити електоромережі, не знаходитись поблизу металевих предметів, відключити мобільні та загасити вогонь, якщо є пічне опалення.

Якщо ж у людину таки влучила блискавка - то зазвичай це смертельний удар. Врятувати ж постраждалого можливо, але діяти потрібно дуже швидко - в перші дві хвилини зробити масаж серця і штучне дихання. І терміново викликайте лікарів.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.