Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 25 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Гадюки прокинулися - як не стати жертвою змій

28 квітня 2016, 23:45
Дата ефіру/події: Четвер, 28 квітня 23:45

Степова гадюка атакує. Ця змія дедалі ближче підповзає до людей. І це підтверджують фахівці. Плазун небезпечний, бо від його отрути можна померти. Тож, як розпізнати отруйну змію від звичайного вужа. І що робити, якщо отруйні зуби вп'ялися в тіло.

Особливо небезпечна зустріч із гадюкою навесні та на початку літа. Саме цієї пори отруйні плазуни шукають пари. Через те - нервові й агресивні. Щороку в Україні фіксують по кількасот нападів гадюки на людей.

Ігор Беребеня, герпетолог:

- Их найти в лесах, болотах, на Закарпатье их очень много. Они высоко не кусают, обычно кусают в голень, в икру. И тоже советоваться с местными. Местные обычно подсказывают, когда у них брачный период, особенно в болотах, на кочках их много.

Інколи плазуни можуть опинитися у зовсім несподіваних місцях. Ось, приміром, на початку тижня чоловік рубав дрова, аж раптом побачив у колоді вже розрубану змію.

Вивчають змій герпетологи. Ігор працює ним уже п'ять років. Його і самого неодноразово кусали. Жодного разу протиотруйною сироваткою хлопець не користувався. Каже, що від укусу екзотичних видів змій вакцини в Україні немає.    

Ігор Беребеня, герпетолог: 

- Ну их в принципе в природе так и не встретишь. Это тот случай, если где-то как-то сбежала. Но такое бывает очень редко и обычно ядовитые не сбегают. У них очень часто яркий окрас.

Найпоширеніші змії, яких можна зустріти в лісі - гадюки. Вони чорні та невеликі. Їхня довжина сягає трохи більше півметра. Тож на природі не слід нехтувати елементарними заходами безпеки.

Єгор Бабак, кореспондент:

- У високій траві маленьких навіть непомітно. Та якщо на відпочинок вдягти щільні штани та високе взуття, укусу плазунів можна уникнути.

Якщо змія таки вкусила, фахівці радять насамперед не панікувати. Зайвий адреналін одразу піднімає тиск, і організм швидше засвоює отруту.

Станіслав Лісунов, завідувач травмпункту міської лікарні №1:

- Самое главное - это обездвижить пациента, в первую очередь и как можно раньше вывать скорую помощь. Любые мышечные  сокращения - они усиливают действие яда. Поэтому нужно, чтоб пациент находился в полном покое.

Якщо ж до найближчої лікарні далеченько, треба спробувати самостійно вивести отруту.

Станіслав Лісунов, завідувач травмпункту міської лікарні №1:

- Постараться всё-таки отсосать из ранки яд, потому что это уменьшает концентрацию яда в крови. Сплёвываем при этом, промываем рот водой. Риск заразится самому помагающему - минимальный.

Станіслав у травматології працює вже 16 років. За цей час із укусом змії до нього звертались лише двічі.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Это хуйня я думал што там будет говориться например как одедцта
Ярик 28.03.2018, 20:35 ответить
Я абажаю вужів но як я дізнався пару днів назад чо є гадюка схожа на вужа такшо відео мені може знадобитись

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.