Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 16 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Найдовший в України міст перебуває в аварійному стані

6 травня 2016, 22:26
Дата ефіру/події: П’ятниця, 6 травня 22:26

Тріщини, провалини і перенавантаження. У Черкасах взялися обстежувати міст, який проходить через Кременчуцьке водосховище і є важливою транспортною артерією області. Ця гребля - найбільша в Україні: разом із мостом її довжина сягає майже 17 кілометрів. Якщо залізобетонну конструкцію терміново не відремонтувати, їздити там стане небезпечно.

Легковики й вантажівки, мотоцикли й автобуси. 12 тисяч тон щодоби. Таке навантаження кожного дня лягає на Черкаській міст. Вага, що вдесятеро більша від запланованої проектною документацією, руйнує споруду.

Геннадій Андреєв, заступник керівника управління служби доріг у Черкаській області:

- Дане пошкодження виникло в результаті проїзду негабаритного вантажного транспорту, сам міст має габарит сім, а повинен мати десять при другій категорії.

За більш ніж півстоліття цей міст не бачив капітального ремонту. Обстежити конструкцію й оцінити загрози взялася спеціальна комісія. Фахівці шокували висновками - споруду вже й ремонтувати запізно, треба замінити величезні її частини.

Віталій Полтавець, керівник управління цивільного захисту Черкаської облдержадміністрації:

- Стан жахливий, тут простим ремонтом не обійдеться, там є необхідність в заміні майже двох тисяч плит, потрібно буде замінювати деякі конструкції, класти нове дорожнє полотно, це дуже великий обсяг робіт.

Востаннє міст латали ще у 2009-му. Тоді замінили лише частину плит, бо грошей з бюджету виділили лише п'яту частину від запланованого. З того часу проблема лише загострюється - транспорту на шляху дедалі більше, а вантажівки все важчі.

Юрій Настенко, керівник служби автомобільних доріг у Черкаській області:

- Міст розрахований, в свій час був розрахований на інтенсивність руху в 2,5 тисячі тон на добу, зараз близько 12 тисяч, більшість грузового транспорту, десь 60% ідуть з перевантаженням, тобто більше 40 тон.

Відремонтувати міст лише силами обласного бюджету - нереально, кажуть чиновники. Якщо сім років тому на це потрібно було майже 90 мільйонів гривень, то нині в рази більше. І зволікати вже неможна!

Юрій Ткаченко, голова Черкаської облдержадміністрації:

- Це сквозна діра, в яку може потрапити будь-яке авто, і може трапитись ДТП, як і було на мосту вже не раз. Ситуація вкрай є надзвичайною, і тому ми зараз спеціальною комісією зафіксуємо надзвичайний стан, і коли буде проект і проведена експертиза, ми звернемось до держави за відповідними коштами з резервного фонду.

Нині спеціалісти щодня моніторять стан черкаського мосту. І запевняють: якщо виникне хоча б найменша загроза масштабного руйнування - проїзд одразу ж закриють. Тоді весь транспорт спрямують на інший берег Дніпра - в кількагодинний об'їзд.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.