Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Порятунок від безхатніх собак - в руках самих українців

9 лютого 2010, 13:48
Дата ефіру/події: Вівторок, 9 лютого 13:48

Собака - добрий друг, коли він доглянутий, нагодований і, бажано, весь час поруч з хазяїном. Коли ж кращі друзі людини з різних причин опиняються на вулиці і збиваються у зграї, тут вже бережись. Вони втрачають страх і все частіше нападають.

Любов, мешканка м. Києва:

- Ось на цьому горбочку, біля дерева.

Ось на цьому горбочку пані Любу щось цапнуло за ногу.

Любов, мешканка м. Києва:

- Раптом ні з того ні з сього ці собаки заходять з однієї сторони, хватає за штани, а інші починають гавкати. І якби не сторонні люди, які відігнали цих собак, то я навіть не знаю, чим би закінчилась ця історія.

Під час нападу пси порвали жінці штани та куртку. А ще вона дістала кілька подряпин. Жартує, легко відкараскалася. А от на собак озлилася. Зверталася до служби вилову. Там зазначили: нема покусів - нема чого й ловити. Можна звертатися у ЖЕК з колективною скаргою мешканців будинку.

Ольга Дроздова, керівник притулку для тварин:

- Огромное количество жалоб, которые поступают. Ситуация идет к худшему.

В організації, що відловлює псів-безхатченків, констатують: останнім часом собак на вулицях побільшало, вони збиваються у зграї. Виловити всіх неможливо.

Ольга Дроздова, керівник притулку для тварин:

- У нас на сегодняшний день работают 3 бригады ловцов. Это мало. Нужно, чтобы в каждом районе была закреплена своя бригада. Вот у нас 10 районов, и хотелось бы, чтобы было, как минимум, 10 бригад. В лучшем случае - это 15.

Відловлювати собак дорого, скаржаться комунальники. Тільки стерилізувати й відпустити - коштує двісті п’ятдесят гривень. Залишити в притулку - ще чотириста тридцять чотири.

Ольга Дроздова, керівник притулку для тварин:

- Нам необходимо делать расширения в Бородянке, потому что на сегодняшний день, это - единственный приют городской, и он должен иметь всегда пропускную способность на то количество животных, которых надо пропускать.

Стерилізувати собак й відпускати на волю - не вихід, переконують зоопсихологи.

Сергій Клачко, зоопсихолог:

- Агрессивность вырастает, как это ни прискорбно, из-за стерилизации. Кастрированные животные, если мы говорим о кобеле - это благотворно влияет, он меньше дерется, отсутствует половой гормон мужской. А если женская особь - идет сбой гормонального фона, и соответствие женских и мужских гормонов меняется в сторону мужских. Возрастает агрессивность.

У недієвості стерилізації переконалася не одна цивілізована країна. Так міжнародне епізоотичне бюро у звіті про стандарти охорони здоров’я пояснює: схема "відлов - стерилізація - повернення на волю" дієва для кішок, але не собак. То ж, в Європі їх назавжди залишають у притулках. А от агресивних і кволих присипляють. В Україні притулків мало, а тваринної евтаназії не практикують. Найпопулярніша схема в нашій країні - собак відпускають, якщо за ними хтось доглядає. Але це малоефективно.

Сергій Клачко, зоопсихолог:

- В программе очень плохо прописаны обязанности опекунов. Вот если проанализировать те несколько сот человек, которые зарегистрированы опекунами, то можно посмотреть, что есть ряд людей, на которых зарегистрировано, ну, совершенно невообразимое количество собак - полторы сотни, это нереально прокормить даже этих собак.

До цього часу це - єдиний спосіб регулювання чисельності собак, кажуть захисники тварин. Вони не проти собачої евтаназії, але переконані: до провадження таких заходів Україна не готова. Занадто дорого й відповідально.

Ірина Терещенко, керівник молодіжної ліги захисту тварин:

- Это выборочные критерии, когда у животного травмы, несовместимые с жизнью, но это должны делать при комиссии. То есть, должна быть общая комиссия, которая должна быть зарегистрирована официально.

А поки захисники тварин чубляться з комунальниками, українці мусять захищатися самостійно. То ж якщо вас оточила зграя, не дивіться собакам в очі. Для них це - вияв агресії. Шукайте високі поверхні, на які можна вискочити : дерево, або ж, навіть, капот автомобіля. Пес туди не полізе. Захищатися потрібно підручними предметами. Іншими словами, собака кусатиме те, що підсунути йому в зуби. І, в жодному разі - не тікати. Відходити треба якомога повільніше. А найліпше - обходити зграї собак стороною.

Борис Сачалко, Кирило Коротких, Віталій Савенко. НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.