Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 10 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

За використання якої електроніки можна отримати 4 роки в'язниці?

14 березня 2012, 12:16
Дата ефіру/події: Середа, 14 березня 12:16

Гра у приватного детектива в Україні може коштувати трьох з половиною тисяч гривень, штрафу або ж навіть 4-ма роками в'язниці. Така відповідальність за купівлю чи використання прихованих відеокамер і підслуховувальних пристроїв. За минулий рік СБУ вилучила у громадян майже півтори тисячі таких шпигунських приладів. Яку електроніку не варто купувати?

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Ось ця краватка, на перший погляд, не привертає жодної уваги. Та основне її призначення - зовсім не доповнити мій гардероб. Ось тут всередині вмонтована невелика прихована камера, увімкнути її можна за допомогою цього пульту дистанційного керування.

Придбати таку краватку, ручку чи навіть окуляри із вмонтованою прихованою камерою можна на численних сайтах в Інтернеті. Та в СБУ попереджають: покупцеві всього цього шпигунського начиння загрожує тюрма.

Василь Климчук, керівник відділу Головного слідчого управління СБУ:

- Незаконне придбання або збут, чи незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації вона передбачає санкцію від 200 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, обмеження волі на строк до 4 років, або позбавлення волі до 4 років.

Саме кримінальну, а не адміністративну відповідальність, за таке правопорушення запровадили від минулого року.

Василь Климчук, керівник відділу Головного слідчого управління СБУ:

- В 2011 році слідчими СБУ розслідувалось 106 кримінальних справ проти 117 осіб. Більшість, я точно назвати не можу, але більшість цих справ вже скерована до суду, і у всіх винесені обвинувальні вироки, виправдувальних не було.

Усі виявлені пристрої співробітники СБУ вилучають та передають до Інституту спецтехніки та судових експертиз. Його фахівці досліджують прилад. Якщо звичайна на вигляд попільничка, ручка чи брелок водночас пише відео чи звук - то і є заборонений спецзасіб. Якщо ж він має чимало видимих кнопок керування - такий пристрій можна законно використовувати. Саме за цим принципом ось цей відеореєстратор визнали цілком легальним.

Олександр Гуменський, експерт інституту спецтехніки та судових експертиз СБУ:

- Коли нажимаєш на кнопочку "індикація", дуже гарно видно, що він знаходиться у режимі відеозапису. Розумієте? Немає прихованості, немає скритності для людини, дії якої документуються.

Тож громадянам, що мріють про шпигунські пристрасті, зась. Законно підглядають в Україні лише професіонали. СБУ вкотре нагадує: купувати та використовувати приховані засоби відео чи аудіозапису можуть суто правоохоронці та представники спецслужб.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Це дійсно реальні історії і дуже цінна стаття. Мій знайомий був ув'язнений за те, що просто щоб посміятись купив собі якраз такі окуляри з вмонтованою скритою камерою, потім звичайно було не солодко і зовсім не смішно. Так само як хтось налаштовує телефони, так що через камеру хтось може дивитись на тебе. Зі своєю параноєю я пішла змінювати камеру в Айкулу, хоча там запевнювали, що все добре.
Полный бред, с таким же успехом можно считать и мобильный телефон спец средством. там же не мигает индикатор записи. Боятся наши Умы что их грязь наружу вылезет. Честному человеку нечего бояться еще и рейтинг поднимет будучи записанным на подобное спец средство
Виталий 22.03.2012, 21:13 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.