Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 3 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Житлова афера у столиці

27 березня 2013, 20:46
Дата ефіру/події: Середа, 27 березня 20:46

У столиці інвестори елітного житлового комплексу "Васильківський" не можуть отримати право власності на квартири, за які заплатили ще 9 років тому. Люди скаржаться: мало того, що їм побудували оселі не за тими плануваннями, які обіцяли, то ще й більші на 10-15 метрів. Тепер інвестиційна компанія, котра збирала гроші на помешкання, вимагає доплати за додаткові площі, ще й за новими цінами - 22 тисячі гривень за метр. 

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Завершення будівництва цього елітного житлового комплексу його інвестори чекали аж з 2004 року. У 2011 році забудовник офіційно повідомив, що будинок введено в експлуатацію. Втім він і досі стоїть пусткою. 

А все тому, що люди не можуть отримати право власності на давно куплені помешкання.

Сергій Пимахов, інвестор ЖК "Васильківський":

- В 2004 году мы вносили сотую плату. Моя квартира на тот момент была 72 м, вот карточка расчетов, которую мне предоставила фирма "Форум-Инвест", когда я внес деньги. Я платил сразу 100%, цена была в 2004 году 3 310. 

Зводити почали в 2006 році. За три роки завмерло. Після численних скарг до правоохоронних органів і акцій протесту будинок зрештою звели в 2011 році. Втім, стати законними власниками люди так і не можуть. 

Сергій Пимахов, інвестор ЖК "Васильківський":

- В 2012 году нас вызвали на фирму "Форум-Инвест" и согласно техпланам БТИ, которые они получили, у нас образовался лишний метраж. Так бывает, мы не спорим, мы согласны были проплатить. У меня, допустим, получилось 6 м с копейками.

Платити інвестори готові, втім ціни, які їм назвала компанія, просто вражають:

Сергій Пимахов, інвестор ЖК "Васильківський":

- Так как у меня метраж получился 6.69, лишний метраж. Мне предложили оплатить это все и цену выставили - 18 800 грн. за метр квадратный. Я пришел через неделю, на руки я получил хитрое доп. соглашение, где уже стояла цена 22 тыс. за метр квадратный. 

В Анатолія в оселі звідкись узялися зайві 13 метрів.

Анатолій Протасов, інвестор ЖК "Васильківський":

- Первоначально 92 было метра, а реально получилось 105,5. Получилось практически на 13 кв. м. моя квартира увеличилась, получилось целая комната дополнительно. Возникает вопрос: генплан не менялся, периметр дома тоже не менялся, откуда взялась целая комната в квартире?  

Ціни за ці метри компанія "Форум-Інвест" весь час називає різні.

Анатолій Протасов, інвестор ЖК "Васильківський":

- Последний раз, когда мне выставили 21 800, мне сказали: если я не оплачу, то цена может вырасти и до 50. 

І це коли в угоді чітко зазначено: всі доплати інвестори мають здійснювати за ціною останнього платежу. А це - 3-4 тисячі гривень за метр. Втім, у самого "Форум-Інвесту" інше бачення документа.

Валентина Ковригіна, представниця компанії "Форум-Інвест":

- На момент укладення договору дійсно інвесторами було сплачено 100% вартості. Але є пункт договору, де вказано, що площа квартири може змінитися, збільшитися чи зменшитися. Відповідно до чинного законодавства останній внеском є платіж, яким досягається оплата 100% вартості житла. Саме тому на сьогоднішній день "Форум-Інвест" пропонує інвесторам сплатити кошти по ринковій ціні. 

Про пункт у документі, згідно з яким люди мали отримати квартири ще у 2008 році, забудовники мовчать. Незалежні ж юристи кажуть: інвестори можуть оскаржити виставлені ціни в суді.

Юрій Ніколайчук, юрист:

- Є судова практика, яка каже, що забудовнику не достатньо просто прийняти рішення і сказати, що остаточна ціна квадратного метра становить стільки-то. Судам потрібно додати додаткові документи, які б підтверджували, що встановлена ціна забудовника є ринковою і відповідає рівню ринкових цін.

Люди вже звернулися до Голосіївського суду. Інвестори домагаються, щоб доплата була згідно з цінами на день останнього внесення грошей, та щоб їх визнали власниками куплених жител.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.