Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Ризики при купівлі нового житла

13 вересня 2013, 23:53
Дата ефіру/події: П’ятниця, 13 вересня 23:53

Придбання нового житла в Україні перетворюється на ризиковану справу. Покупцеві напрочуд легко стати жертвою аферистів чи просто недбальства забудовників. Окрім того, він майже незахищений через недосконале законодавство.

Новий елітний комплекс зі статусною назвою на київських Осокорках. На інтернет-сайті в яскравих фарбах розписані всі принади нового будинку: й гарна інфраструктура, й метро та Дніпро неподалік, і все це - за привабливу ціну.

- У нас единственная квартира есть по первой секции, однокомнатная, которая осталась. Это по переуступке, если надо 44 квадрата. Ключи по этой секции мы отдаем в апреле месяце.   

Заохочення відбувається за класикою жанру - навіть власним прикладом.

- Ну, я вам могу сказать, что вот я на Срибнокильской, вот мой дом панельный, продаю трехкомнатную квартиру и вкладываю здесь в двухкомнатную.

Ми цікавимося: чи не виявиться нове будівництво черговою аферою. Адже на кадастровій карті будівництво статусного комплексу має інше цільове призначення землі. Продавці запевняють - то помилка.

- Вот у нас есть три акта на землю. Ага, вот: для будівництва квартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями. 

Утім у державному земельному агентстві повідомили - в кадастрі жодної помилки. Будувати висотку там не можна. Люди просто не зможуть отримати у власність придбані квартири.

Сергій Левцов, керівник Управління Держземагентства в м. Києві:

- На сьогоднішній день відповідно до бази національної кадастрової системи за цими ділянками визначено цільове призначення для ідивідуального, гаражного і дачного будівництва, максимально 4 або 5 поверхів. До нас ніхто не звертався з приводу зміни призначення цих цільових ділянок.

Експерти не дивуються. Кажуть, таких будинків-примар по всій Україні - сотні. Все - через недосконалість нового законодавства. Забудовникам тепер легко розпочати зведення без зайвих перевірок. Усі дані вони подають лише на папері, можна обійтися без перевірки самого проекту та інших важливих документів. Непорядні забудовники мають широки можливості не тільки ігнорувати норми безпеки та надійності будинку - часто вони не враховують майнові права та законні інтереси сусідніх будинків. 

Анатолій Топал, експерт із нерухомості: 

- Они с одной стороны вроде бы упростили жизнь застройщику, там количество документов, необходимых для начала строительных работ значительно уменьшилось, больше квартирный характер они носят. При этом никто не застрахован от того, что у застройщика закончатся быстро деньги, что застройщик окажется прямым мошенником, и случаи сейчас есть в Киеве.

Разом із тим закони не захищають покупців: тепер люди взагалі - маріонетки в руках аферистів. Гарантій, що вклавши гроші, отримаєш омріяне житло - жодних.

Анатолій Топал, експерт з нерухомості:

- Никакой закон на сегодняшний день не защищает в Украине покупателя, он самое звено незащищенное, и действует на свой страх и риск, и доказать что-либо в судах - выиграют юристы и адвокаты. Даже в администрации нет никакой ответственности. Даже у администрации нет. Посмотрите, как люди бьются за свои квартиры и чем это заканчивается - ничем.

На думку експертів, без своєчасного виправлення нових законів на будівельну галузь чекає повний хаос. Сумним прикладом може стати резонансний випадок у Росії, де почали радикальну боротьбу проти незаконних забудов. У Краснодарі будинок, зведений на ділянці з іншим цільовим призначенням, просто знесли. Та, знову таки, найбільше постраждали від запізнілого правосуддя рядові громадяни.  

- Где вы были на стадии котлована, когда этот дом строился, где вы были? Вы знаете, сколько людей сюда вложили деньги? Твари конченые, мрази, я вас всех ненавижу, чтоб вы все поздыхали!

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.