Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 2 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Норвегія подарувала Україні обладнання для підводного розмінування

21 березня 2014, 22:46
Дата ефіру/події: П’ятниця, 21 березня 22:46

Нове сучасне обладнання для підводного розмінування - 9 гідрокостюмів сухого типу та 3 безпровідні системи зв'язку. Такий дарунок отримала Державна служба з надзвичайних ситуацій від Норвегії в межах програм ОБСЄ. Презент плановий, але своєчасний. І через ситуацію у Криму, й через застарілість спорядження рятувальників. Нині заміни потребує 80% обладнання.

Жести в минулому. Відсьогодні у рятувальників нове, сучасне спорядження.

Олег Бондар, керівник відділу Держслужби з надзвичайних ситуацій України:

- Це система зв'язку для підводного розмінування. В чому унікальінсть обладнання - піротехнік зможе не жестами, не чимсь, а обичною мовою спілкуватись під час завдань під водою.

Тут таки й десяток засобів індивідуального захисту: здавалося б - звичайні гідрокостюми, утім вони з більшими можливостями для людини.

Олег Бондар, керівник відділу Держслужби з надзвичайних ситуацій України:

- Гідрокостюми сухого типу, які довзволяють виконувати роботи на більших глибинах і в умовах перепаду температур, це вже людина не буде відчувати дискомфорту при роботі.

Обладнання на 25 тисяч єврів - це такий собі презент у межах проекту ОБСЄ в Україні. Організація вже вчетверте допомагає вітчизняним рятувальникам. З 2007-го року передали 40 приладів для пошуку вибухонебезпечних предметів і більше двох сотень бронежилетів та шоломів. На розмінування територій координатори дивляться широко. Це - кажуть - не тільки безпека людей. 

Мадіна Джарбусинова, координатор проектів ОБСЄ в Україні:

- Устаревшее вооружение или остатки взрывчатых веществ 2-й мировой войны, попадая в руки людей, занимающихся торговлей оружием, различных криминальных структур - это несет очень большую угрозу.

Це устатковання актуальне для рятувальників. Очільник Держслужби з надзвичайних ситуацій зазначає - аналогічного, сучасного мають тільки 20відсотків.

Анатолий Бойко, в. о. голови Держслужби з надзвичайних ситуацій України:

- Можна сказати, що 80% оснащення на сьогодні потребує заміни, тому що воно застаріло як і по термінах експлуатації, і потребує списання.

А знешкоджувати треба чимало. За останніми підрахунками, відлуння війни - це більше ста тисяч вибухонебезпечних предметів! З них 3 тисячі - у воді, а саме в акваторії Чорного та Азовських морів. Цю авіаційну бомбу знешкодили в Севастополі влітку 2013-го. Вибухонебезпечні предмети шукають постійно.

Анатолий Бойко, в. о. голови Держслужби з надзвичайних ситуацій України:

- Зараз у нас ведуться масштабні роботи, підводні роботи по знищенню вибухонебезпечних предметів минулих війн поблизу Очакова Миколаївської області. Аде кожен день поступають заявки як на суші, так і на водоймах.

Зараз для піротехніків настає гаряча пора. Адже з потеплінням, із початком земляних робіт і курортно-дайверського сезону таких небезпечних знахідок більшає.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.