Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 2 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Героїчна медсестра Майдану

2 квітня 2014, 23:28
Дата ефіру/події: Середа, 2 квітня 23:28

Світ продовжує дізнаватися імена Героїв Майдану. Марія Матвіїв - медсестра швидкої допомоги з міста Буська. 20-го лютого під кулями, без шолома й бронежилета вона допомагала пораненим. Жінка потрапила на відео та фото закордонних кореспондентів. Нині ж головний редактор українського інтернет-видання знайшов героїню через соцмережу та повідомив усім її ім'я.

Це шматок відео з Інститутської 20-го лютого. Всі, хто його бачив, захоплювалися мужністю білявки, яка без жодних засобів захисту під кулями перев'язує пораненого. Марія Матвіїв - сорокаоднорічна медсестра швидкої допомоги з містечка Буська. Її в соцмережах уже назвали найгероїчнішою жінкою планети. Марія з цього лише сміється.

Марія Матвіїв, медсестра з Майдану:

- Я боюся всього - я мишей боюся, темноти боюся, щурів боюся. Господи, я не найгероїчніша жінка планети.

20 лютого Марія з чоловіком приїхали на Майдан уже вп'яте. Виїхали ще звечора - коли дізналися з новин, що в столиці відстрілюють людей. Марія каже - навмисно не одягала медичного жилета, щоб не бути мішенню для снайперів. Про захисні обладунки навіть не думала - не боялася загинути від кулі.

Марія Матвіїв, медсестра з Майдану:

- Я думаю - в мене ж 12 років дитині. Застрілять мене - кому він буде потрібен. Ото в мене тоді думка виникла. А так, чесно вам кажу, я навіть не подумала, що мене може хтось застрілити. Що взагалі можуть мене застрілити - я от знала, що мене кличуть - значить, я там потрібна і всьо! Я маю надати допомогу.

На Інститутській Марії вдалося допомогти кільком пораненим. В одного, пригадує, була прострелена нога. Іншому - снайпер поцілив у голову.

Марія Матвіїв, медсестра з Майдану:

- Я не знаю, чи то була така допомога. Евакуювали чотирьох людей ми тоді. Ото іменно за тих, то було ну хвилин десять, напевно. П'ятнадцять - я точно часу не знаю. Ну, я не витягувала того хворого, бо то було нереально, бачте, я тут руку тримаю на рані.

Коли Марія рятувала людей, її чоловік Петро добував ліки та воду. Зізнається - за дружину хвилювався, але тоді було не до страху.

Петро Цьох, майданівець, чоловік Марії:

- В той час, напевно, ніхто не боявся. Боялись вже, може, пізніше, переживали, а в той час як такого страху не було. Пізніше то вже всьо розумілося, що і як було.

Друзі та колеги Марії пишаються нею. Її героїчним вчинком не здивовані: кажуть - завжди була порядною, скромною та жертовною людиною.

Ольга Колісник, колега Марії:

- Вона для допомоги комусь віддасть себе всю. Тільки щоб людині допомогти. Вона є справедлива, як я вже говорила. Вона є опитміст в нас дуже страшний. Такої оптимістичної людини я не зустрічала.

Уже на мирний Майдан Марія та Петро возили свого 12-річного сина. Хотіли, щоб він поглянув на місце, де за його майбутнє загинули люди.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.