Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 4 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Правоохоронці з Західної України охороняють стратегічні об'єкти на Харківщині та Донеччині

29 липня 2014, 23:38
Дата ефіру/події: Вівторок, 29 липня 23:38

Півсотні тернопільських правоохоронців пильнують ладу і стратегічних об'єктів на Харківщині й Донеччині. У гарячі точки поїхали добровольцями. Навідати спеціально створений загін прибули колеги - співробітники ДАІ, керівництво управління. Привезли харчі, потрібні речі й намагалися підняти бійцям бойовий дух. Та як виявилося, він у них на висоті.

15 тернопільських ДАІвців вирушають у зону АТО. День соняшний і наче спокійний. На трасі дедалі менше цивільного й більше військового транспорту. Перша зупинка - Ізюмська телерадіовежа. Бійці за паркан не пускають - перевіряють документи. Вони тут, щоб не зазнати поразки в не менш жорстокій і важливій, ніж на полі бою, інформаційної війни. Передавач ретранслює на Харківську область усі українські канали.

Юрій Каранда, керівник цеху трансляції Ізюмської телевежі:

- Если бы их здесь не было, у нас бы был сейчас Карачун. Там защиты не было, в результате мачту завалили. Сами знаете, что твориться. У нас здесь до этого, слава Богу, не дошло.

Кабінети, кімнати відпочинку, коридори тимчасово перетворені на військовий штаб. Хоч не пишно, та затишно - запевняють бійці. І ситі, і вдягнуті, і навіть головний український делікатес є.

Іван Подлецький, керівник сектору Козівського РВ міліції:

- У нас всього вистачає, є харчі, є сигарети, є чаї, кава, сало наше українське, у нас все є.

У загоні цілодобове чергування. Частина охороняє міст через Сіверський Донець, решта перевіряє автотранспорт на головних шляхах. Та ретельно патрулюють територію телевежі. Вночі затримали групу в камуфляжі.

Андрій Лещишин, інспектор спецпідрозділу Грифон в Тернопільській області:

- Близько другої ночі на пості номер 6 було затримано нами 6 чоловік, які намагалися проникнути на територію.

Порушників доправили до райвідділку міліції. Місцеві правоохоронці дякують, мешканці вибачаються. Нарешті збагнули: прибулі із Західної України - то друзі й захисники, а не агресори, як їх називають російські ЗМІ.

Андрій Фірман, командир зведеного загону УМВС України в Тернопільській області:

- Вони зрозуміли, що ми прийшли тут не грабувати, не розстрілювати, як десь була пропаганда, що прийшли бандерівці. А побачили - дійсно, хлопці несуть службу по охороні громадського порядку, щоб захистити їх від мародерства, грабежів, розбоїв.

Місцева мешканка тітка Ліля в загоні наче рідна мати. Чи не щодня разом з чоловіком вже два місяці возить бійцям харчі. Закрутки, картопля, цибуля, сьогодні на десерт - трохи персиків. 

Лілія,  мешканка м. Ізюма:

- Я українка, і більше не скажеш, це найважливіше, зайві слова лишні. Я тільки бажаю перемоги і всім живими і здоровими повернутися, і все.

Блокпост між Слов'янськом і Краматорськом - наступна зупинка. Зруйновані набоями будівлі, сліди від мінометних обстрілів. Розорені війною міста потроху оговтуються, люди повертаються у свої домівки. Ні стін, ні даху у спецпризначенців. Табір просто неба. Намети з підручних матеріалів, окопи, і їжа на багатті.

Петро Демборинський, співробітник УМВС України в Тернопільській області:

- Це наша кухня, де ми тримаємо їсти, склади, скажемо так. Яму викопали, щоб було чуть холодніше, електрики зараз нема, бо підірвали підстанцію.

Вдень затишшя, тож відпочивають. Утім, до бою готові щомиті.

- Бронежилет під головою, одразу щоб узяти, прибор нічного бачення, бінокль, кулемет, розгрузка, гранати, гранати, магазини.

Пліч-о-пліч із тернопільськими ДАІвцями житомирські десантники, харківські нацгвардійці.

Сергій Філоненко, командир роти Національної гвардії з м. Харкова:

- Хорошие друзья, напарники. Вместе несем службу, вместе разделяем боевой пост, прикроют всегда, мы друг друга прикрываем, отличные ребята.

Захід, Схід, Центр, Південь... Усі українці, і всі єдині - жодного шансу сепаратистам, бо Україна - неподільна.

Ростислав Кулик, співробітник УМВС України в Тернопільській області:

- Це - наша земля, сюди нема чого пхаться. Ми будемо до кінця і в принципі готові і на третю ротацію, і на четверту. Скільки треба.

У миті затишшя чоловіки жартують, розповідають про свої сім'ї, за якими безмежно сумують, обмінюються адресами. Щоб після перемоги, яка неодмінно буде, приїхати вже родинами одне до одного в гості. А поки всі гуртом співають. 

- Ллється кров і любов, все тобі віддати, за Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ! Слава Україні - героям Слава!

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.