Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У Сумах справжня черга на здачу крові

5 серпня 2014, 23:14
Дата ефіру/події: Вівторок, 5 серпня 23:14

Сум'яни продовжують масово здавати кров для поранених в АТО. Щоби це зробили всі охочі - донорський центр навіть скоротив власні вихідні. Кажуть: здана кров зайвою не буде. Адже, на жаль, потреба в ній щодня зростає. До того ж - не меншає пацієнтів з мирних територій, зокрема, онкохворих дітей.

Суботнім ранком городяни поспішають до "служби крові". До реєстратури - черга. Питання, чому вирішили стати донорами, перетворюють на жарт, бо потерпають, щоби слова не пролунали пафосно.  

- Заставили, зарплату, сказали, не дадут.

- Ну, сейчас такая ситуация в стране, поэтому я считаю своим долгом.

Друзів-підприємців намовив на добру справу Андрій Безрук. Вони й раніше регулярно здавали кров - спочатку для онкохворих дітлахів, зараз - кому стане в потребі.

Андрій Безрук, мешканець м. Сум:

- Мы помогаем не только сдачей крови, еженедельно мы ездим в детский лагерь, там, где на данный момент находяться беженцы из Луганска и Донецка, собираемся с друзями и привозим каждую неделю продукты, вещи, помогаем нашим солдатам, т.е. даем деньги на бронежилеты.

Андрей Мужецький, мешканець м. Сум:

- Просто эта ситуация вынудила, т.е. да, ты понимаешь, что это нужно, нужно людям, много друзей, которых мобилизировали и в зону АТО отправили, потому понимешь, что да, моя кровь может помочь просто спасти жизнь.

Усі донори обов'язково проходять обстеження, аналіз, а безпосередньо перед здаванням - пригощаються чаєм. 

Зінаїда Шухарова, буфетниця:

- Ну это жидкость, кровь, тут пополняют вам чаем, настроение поднять, некоторые приходять -  бояться ж, вот здесь попьют, пообщаются ж - и уже не бояться.

Стати донором може кожна здорова людина від 18 років. Навідріз відмовлять тим, у кого в анамнезі інфекційні, венеричні, деякі шкірні хвороби. Чи можна здавати за інших хронічних недуг - лікар вирішує на місці.

Лариса Солдатова, лікар-трансфузіолог:

- Можем в виде исключения, особенно сейчас, когда очень много людей приходит, очень много, и сдают для АТО, и люди просто хотят сдать, и я порой не могу отказать им, потому что я вижу их патриотизм, что ли, в этот момент.

Процедура триває до 5 хвилин, якщо на плазму - значно довше. Та лікарі запевняють - весь обсяг згодом поновиться в організмі. 

- Ощущения приятные, самочувствие, мне кажется, что только улучшается.

- Советую не сидеть, не отсиживаться дома, а приходить, записываться и сдавать кровь, кровь очень нужна.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.