Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 6 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Вояки 72-ї бригади повернулися на Батьківщину

7 серпня 2014, 22:35
Дата ефіру/події: Четвер, 7 серпня 22:35

З Росії повернулися майже всі вояки, котрі відступили за кордон під натиском терористів. Напередодні на шляху до Чернігівщини частина з них зробила зупинку в Києві. Утім, ще кілька десятків українських армійців з Федерації не відпустили - проти них, за інформацією РНБО, порушено карну справу. Бійці оголосили голодування.

Українських бійців 72-ої механізованої бригади, які внаслідок боїв були вимушені перетнути російський кордон, доправляють до військової частини на Чернігівщині. Армійці згадують обставини свого відступу. Кажуть, в оточенні їх майже безперестану обстрілювали з танків, важких гармат та систем "Град". Коли закінчилися набої, вояки висадили в повітря залишки пошкодженої техніки, знищили свою зброю й відійшли на суміжну територію. 

- 5 часов нас обстреливали. Все, что только можно: туры, минометы, грады, савушки. Все, что только можно. Мы не знали, что делать. Нам просто не было куда вырываться, это была бы верная гибель. И мы решили просто... Нам командование сказало отступать на Российскую федерацию.

На зустріч із бійцями приїхали їхні близькі, деякі з них не бачилися по 4-5 місяців. Рідні вимагають ротації.

- Та я хочу домой забрать на ночь - можно это сделать или нет! Мать там с ума сходит - 5 месяцев не видела. 

- Ми для того тут і перебуваємо, щоб їм допомогти. А яким чином? А яким чином, як ви думаєте - змінити в кінці-кінців державу.

- А чого це вони, казачки такі, не приїдуть на фронт? Такі всі патріоти. Побрити це дуже просто собі чуба. Чуба вибрили - такі собі красавчики: сидять на Майдані - бухають. Я не відказуюсь їхать на фронт. Мені все одно - я цю погань всяку, гадость не хочу пускати на Україну, ну просто на них мені взагалі дивитися стидно.

Прибуло до потяга й військове командування, яке намагалося заспокоїти людей.

Микола Паперський, заступник керівника штабу сухопутного командування:

- Ці бійці не повернуться в зону АТО. Я вам сказав: 10 днів, що з ними буде відбуватися, після того підуть в отпуск. Після отпуска прибудуть в часть. Сейчас готовяться другі військові частини на заміну - на ротацію.

Загалом на Батьківщину вже повернулося 380 вояків. Утім, у федерації досі тримають шістдесятьох українських солдатів.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Там дійсно знаходяться офіцери 72 бригади, ми не кажемо їхніх посад, але 5 з них вже висунуто звинувачення в навмисному обстрілі території Росії, це є провокація, порушення міжнародного права, і те, що не допускається до наших хлопців наш генеральний консул, це є також дуже великим порушенням норм міжнародного права.

Як повідомив командир бригади - співробітники російського ФСБ намагаються завербувати українських солдатів. На знак протесту бійці оголосили голодування.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.